Je bent pas een held als je in de slachtofferrol schiet

Ooit was je iemand in Nederland als je een heldendaad had verricht. Wanneer je, zeg, een tasjesdief had overmeesterd, of een nest jonge poesjes uit een brandend huis had gered. Een held had aanzien. Die kwam met zijn foto in de krant. Dus een held, dat wilden we allemaal wel zijn.

Tegenwoordig lijkt dat anders te liggen. Natuurlijk, echte helden kom je nog steeds wel eens tegen, maar vandaag de dag sta je sneller in de schijnwerpers wanneer je ergens slachtoffer van bent – of zegt te zijn. Revolutie in een Noord-Afrikaanse dictatuur? SBS 6 stuurt onmiddellijk een cameraploeg om gestrande vakantiegangers uit Purmerend te interviewen over de ‘hel’ die ze doormaken. Een vliegtuig gecrasht? De Telegraaf trekt een blik BN’ers open die ooit met dezelfde luchtvaartmaatschappij hadden gereisd, en zodoende aan de ‘horror-vlucht’ waren ‘ontsnapt’. Afgelopen week was het weer raak. Luttele minuten nadat bekend was geworden dat op Pukkelpop doden en gewonden waren gevallen, kwamen de eerste tweets binnen van mensen die naar eigen zeggen ternauwernood aan de dood waren ontkomen, omdat ze toch maar kaartjes voor Lowlands hadden gekocht.

En niet te vergeten natuurlijk:

Ook PVV’er Dion Graus liet zich afgelopen week niet onbetuigd. In Spits sprak hij er schande van dat hij onvoldoende zou worden beveiligd. Wanneer kwaadwillende types bij zijn partijleider op een bataljon kleerkasten zouden stuiten, tja, dan zouden ze vervolgens natuurlijk bij hém uitkomen, vreesde hij. God verhoede dat hij gelijk krijgt, maar eerlijk gezegd lijkt die kans niet bijster groot. Je hoort de ene haatbaard het al tegen de andere haatbaard zeggen: ‘Dion Graus? Nee joh, dat is die mafkees van die caviapolitie! Laat die maar met rust.'(De Week Waarin…
…de slachtoffers definitief de nieuwe helden van het vaderland werden – VN
)

Kortom, Nederland is een land geworden van jankerds. En als ik ergens een hekel aan heb dan zijn het jankerds. Eerder meldden we hier al dat er meer mensen mee doen aan het spelletje ‘Wie wordt het meeste bedreigd?’ aangevoerd door Geert Wilders natuurlijk! Want zonder beveiliging zou Geert een gewoon politicus zijn en dat is zijn grootste nachtmerrie, dan is hij in zijn eigen ogen een ‘nobody’, dat zou pas echt zeer doen bij die haatpruik.

1 gedachte over “Je bent pas een held als je in de slachtofferrol schiet”

  1. Kortom, Nederland is een land geworden van jankerds. En als ik ergens een hekel aan heb dan zijn het jankerds.

    Dat typeert inderdaad `onze NL-cultuur’. Endemol en de populistische omroepen zijn er rijk mee geworden, die ranzige RTL/SBS programma’s met live emotie, valse sentimenten en uitgevent slachtofferschap als iemand zijn zin niet krijgt of daar gewoon te dom voor is. Zelfs zo erg dat `onze jongens’ op missie ook al mogen balen voor de tv als ze niet op tijd hun eten krijgen.

Reacties zijn gesloten.