Jawel, het is een parallel

Ik heb dit gevolgd, inderdaad. Een vriend van mij stuurde weleens dumpertfilmpjes. Wat kan ik erover zeggen? Het geheel doet me een beetje denken aan de sketch van Jiskefet genaamd ‘Party Time JJ’. Deze Party Time JJ (zoek maar eens op, je gaat helemaal stuk) stelt een soort extreem puberale, offensieve en harteloze soap voor, waar een stel verveelde pubers elkaar permanent in de grond stampt. Daar doen de mensen van Dumpert mij een beetje aan denken. Gemene, altijd sarcastische jongeren die alles en iedereen zullen afzeiken. Met een biertje in de hand filmpjes kijken vol kutten, tieten, mensen die vallen, dronken daklozen en blowende pubers en dansende katten bekijken, om er vervolgens ‘reeten’ aan toe te kennen. Ik zal je eerlijk zeggen, sommige van die Youtubefilmpjes zijn hilarisch. Het is alleen het commentaar van de jury dat mij gestolen kan worden. Ik ken dit gedrag, het doet mij denken aan toen ik op de middelbare school zat. Toen vond ik het heel intimiderend. Nu verveelt het mij.

EvilDick
By Carlos Latuff – http://www.infoshop.org/graphics/Latuff3/Latuff_Assorted/EvilDick.jpg.html, Copyrighted free use, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=3115353

Is het seksistisch? Allereerst is het allemaal extreem onnozel. In die zin, kan je puberaal gedrag seksistisch noemen? Als ik aan seksisme denk, dan denk ik meer aan een beweging, een SGP of zo, die willens en wetens, heel serieus aangeven dat vrouwen duivels zijn, of iets dergelijks. Een middelbare school die geen daadwerkelijk diep uitgelichte seksuele voorlichting wil geven. Bij puberaal gedrag weet je niet precies wat eronder zit. Juist omdat deze presentatoren nooit hun ware gezicht laten zien en alles verdekken achter een masker van ironie en kil sarcasme.  Het is een manier waarop mensen van mijn generatie zichzelf beschermen. Als je nooit serieus bent, kan je ook met niemand in conflict komen en kan je ook niets verkeerd zeggen.

Maar goed, het gaat allemaal veel over seks, vrouwen, neuken, palen, weet ik veel wat allemaal. Dit is een beetje de cultuur. Als je dit aanvalt, dan val je de hele huidige Nederlandse cultuur aan, want er zijn miljoenen ‘reaguurders’ die over kutten, bier en hoeren twitteren.

Mag het dan niet bekritiseerd worden? Ja, natuurlijk wel. De Volkskrantcolumniste voelt zich terecht bedreigd door deze cultuur van verbale diarree. Zij is een vrouw, zij kan ’s nachts niet veilig over straat. Voor haar is deze cultuur van baldadigheid bedreigend. Als zij dit aanvalt, beschermt ze alleen zichzelf.

Wat ik alleen wel denk: dit is slechts het topje van de ijsberg. Eerlijk gezegd denk ik dat de mannen die echt overgaan op seksueel geweld, niet per se de reaguurders zijn. Ik denk dat deze mannen (de ware aanranders) veel stiller zullen zijn. Misschien zelfs mannen als ik, die een grote mond hebben over het kwaad van seksisme hebben (white knights). Of mannen als van die Men’s Rights activisten, die essentialistische beeldvorming over man/vrouw de wereld in spuien. Priesters, Dominees en zoete humanisten. Waarom ik dit denk? Omdat seksisme veel dieper gaat dan dit. Dit is slechts een zichtbare uitwas en in die zin is het minder schadelijk, juist omdat het bevochten kan worden, juist omdat iemand erop aangesproken kan worden. Voor het stille, institutionele seksisme geldt dit niet. In die zin is het meer tastbaar. Het feit dat mevrouw het kan aankaarten en dat men hierop met geweld reageert, maakt dat het nu dus ontmaskerd is, zichzelf ontmaskerd heeft. Het zegt namelijk: alles mag gezegd worden, maar als iemand hun programma bekritiseert is het huis te klein en reageert men met geweld.

Als de joods-christelijke traditie de wortels zijn van seksisme, dan is dit slechts een groen blaadje, aan de top van de boom. Een heel zichtbaar blaadje. Mogen die blaadjes dan niet gesnoeid worden? Zeker wel, het zal alleen niet het seksisme veranderen.

Voordat we in een gender neutrale wereld leven, zijn we honderd jaar verder. Willen we dat bereiken, dan moeten ook de wortels van deze plant uit de aarde getrokken worden, niet slechts de meest zichtbare blaadjes er vanaf geknipt worden.

1 gedachte over “Jawel, het is een parallel”

  1. Pingback: Jawel, het is een parallel

Reacties zijn gesloten.