Moet Jan Nagel origineel zijn, of is het nog te vroeg?

Jan Nagel was van Nieuw Links. Nieuw Links had de naam geleend van de New Left, ook in Duitsland bekend als die Neue Linke.
De New Left en die Neue Linke waren echt links, links van de sociaal-democratie en in feite ook van de communisten omdat zij de interne partijdictatuur daar afwezen.
Nieuw Links was een praatjesmakersclubje dat pluche wilde scoren binnen de PvdA. Dit was van begin af aan duidelijk. Kletspraatjes over de DDR moesten de oude anticommunistische pluchetypes wegjagen, en dat lukte grotendeels. Toen zaten de Lammersen, Van der Louws, Van Dams en Nagels waar ze vonden dat ze moesten zitten. En bleken ze helemaal niet nieuw of links.

Jan Nagel overmeesterde het zaterdagmiddagprogramma van de VARA. Dit is het begin was de fusie van het eerdere tienerprogramma Tijd voor teenagers en het twintigersprogramma Uitlaat. Het had een radicale uitstraling, in de geest van wat de VPRO op vrijdagmiddag deed. De tune was dan ook de beat van Dit is het begin, wij gaan door met de strijd, oftewel Let’s go.

Dat kon niet zo blijven, vond Jan Nagel en Jan Nagel had het voor het zeggen want hij was belangrijk bij de VARA, hoofd informatie bij radio en televisie. Welke kwalificatie hij daarvoor meebracht behalve zijn betrokkenheid bij “Nieuw Links” is niet bekend. Voor de zaterdagmiddag betekende het ’t einde van een progressief getint muziek- en informatieprogramma. In de Rooie Haan introduceerde Karel Roskam als loslopende buitenlandcommentator, voorbijgaand aan zijn specialisme als hoofd van het Leidse Afrika Studiecentrum, en zijn grootste en onvergetelijkste prestatie was het serieus voorlezen van de tekst van de Nederlandse inzending voor het Eurovisiesongfestival van 1972. Behoorlijk erg inderdaad, toch goed voor een vierde plaats.

De Rooie Haan had altijd een of andere PvdA-er te gast, maakte niet uit wat hij of zij te zeggen had en of er verband was met de actualiteit. Op den duur had je wel door op wat voor trucje dit lawaaiige programma gebaseerd was. De Nagelarij bij de VARA joeg daar beproefde en vertrouwde figuren weg. De gangbare spreuk is: waar Jan Nagel verschijnt komt ruzie. Dan vind ik het nog behoorlijk laat dat hij in 1993 de PvdA verlaten heeft en een lijst Leefbaar Hilversum opricht en daarmee in de gemeenteraad komt. De rest is rampzalige recente geschiedenis. In Utrecht had een ander VARA-kanon, Henk Westbroek, gescoord met Leefbaar Utrecht, en samen met nog een ander mannetje van de radio, Joost den Draaijer oftewel Willem van Kooten, probeerden zij de landelijke doorbraak met Leefbaar Nederland. Dat moest een stemmentrekkerskanon krijgen dus vroegen ze Pim Fortuijn. Het werd binnen de kortste keren heibel en Leefbaar Nederland trok een andere stemmenmagneet aan, Fred Teeven. Dat was Leefbaar Nederland. Wat de introductie van Pim Fortuijn en Fred Teeven teweeg heeft gebracht, daar hoeven we het verder nu niet over te hebben.

Mij is verteld dat Nagel ook een rol op de achtergrond heeft gespeeld bij Trots op Nederland maar met zijn voorheen “progressieve” profiel was een rol op de voorgrond niet zo slim geweest. Bovendien is Trots een verdiende mislukking geworden al kun je nu denken dat Wilders ons is geschonken om achteraf blij met Verdonk te zijn geweest.

Een voorgrond voor Nagel was wel weer weggelegd bij een partij Vijftigplus, een nieuwe poging ouderenpartijen te introduceren na de klucht van ruziënde bejaarden in de Tweede Kamer, van 1994-98. Nu was een sjoemelende VVD-er blijkbaar niet een brug te ver als lijsttrekker en de vaste opiniepeiler bij Marcel van Dam en de Rooie Haan, Maurice de Hond, hoe mooi steekt de wereld in elkaar, voorspelde gouden tijden voor deze partij die nog meedeed aan de aankondiging van een hete herfst, 21 september. Maar het ziet er naar uit dat de corruptie van alweer een afgescheiden VVD-er deze club nu gaat opbreken. Is dit dan de laatste oprisping van “Nieuw Links”? Eerst zien, dan geloven…

Toevoeging

In de baaierd van blindgangers van Nagel even de Partij voor Rechtvaardigheid, Daadkracht en Vooruitgang vergeten, inderdaad, de initialen van Peter R. de Vries. Met dank aan Marleen Blommaert van de PZC.

1 gedachte over “Moet Jan Nagel origineel zijn, of is het nog te vroeg?”

 1. by stemmen op PVV is duidelijk waar je het mee eens bent…..ook VVD stemmers kiezen iets…….

  maar als je PVDA kiest kryg je precies datgene waar je het niet mee eens bent
  en is een oudere party stemmen nou wel zo productief??
  Ik denk dat wy de kans hadden onze meesters te kiezen en we zyn betoept.
  De jongeren van nu doorzien de plucheklevers beter dan wy.

  Mede door het neoliberalisme in de zorg is de pot leeg.
  Doorzie smoesjes van extra belasting voor de ryken. De echte ryken betalen niet zoveel belasting. Uiteindelijk betaalt de gewone man, Diederik stop dat liegen.

Reacties zijn gesloten.