Jan Kees de Jager, dol op de vrije markt behalve dat hij het niet is

Jan Kees de Jager. Eerlijk gezegd vind ik het al geen voornamen. En dan dat hoofd of die kop (die harses denk ik, maar dat hoort u mij niet zeggen).
De IJslandse kiezers hebben bij referendum overtuigend “Neen” gezegd tegen een dictaat uit Londen en Den Haag, waarbij de regering van dit land (dus het handjevol belastingbetalers) volledig aansprakelijk wordt gesteld voor de speculatieschulden opgedaan door onder andere Nederlandse en Britse overheden bij banken die “zijn omgevallen” bij het begin van de crisis.
IJsland betaalt al zoiets als 7,5 miljard dollar aan Londen en Den Haag en vindt het daarmee welletjes.
Jan Kees – kijk naar die kop, hij wil niet alleen over uw centen gaan maar ook over die van de IJslanders – wil nu “de rechter” laten bepalen dat de IJslandse belastingbetalers dienen te bloeden voor de speculeerzucht van Nederlandse overheidsinstellingen.

Jan Kees de Jager is democraat tenzij hij niet voor de democratie is.
Jan Kees de Jager is dol op de vrije markt tenzij het niet is.
Jan Kees de Jager is christen-democraat. Zie je al aan zijn hoofd.

PvdA, CDA en VVD juichen zijn gang naar “de rechter” toe. Welke rechter kan de IJslandse regering zijn slappe D66-ers-wil opleggen?
De PVV:

Tony van Dijck van de PVV vindt dat Nederland voor de gek wordt gehouden door IJsland. “IJsland moet gewoon snel terugbetalen en tot die tijd geen IMF-steun en geen onderhandelingen over EU-toetreding.”

“Laat dit een les zijn voor de minister dat je geen geld moet lenen aan failliete landen, want dat zie je dus nooit meer terug. Van een kale kip is het moeilijk plukken. Wat we nu in IJsland zien, kun je straks ook verwachten in Griekenland, Ierland en Portugal.”

Niet gehinderd door enige kennis van zaken spreekt hier Tony van Dijck, alweer een onbekende ster aan het Wildersfirmament. Volgens zijn inmiddels gewiste biootje strijdt hij voor een beter Nederland met lagere belastingen en minder overheid. Ach ja.
Moraal: je hoeft niet donkergetint van huid en haar te zijn of moslim om je de vreemdelingenhaat van de PVV op de hals te halen.
Niet iets om van op te kijken.

2 gedachten over “Jan Kees de Jager, dol op de vrije markt behalve dat hij het niet is”

  1. Als er meer overheidstoezicht op banken was geweest in IJsland, Nederland en het Verenigd Koninkrijk dan was dit hele probleem er niet.

    Deze hele crisis is het bewijs dat ongereguleerd kapitalisme niet werkt. Niet al je een veilige stabiele samenleving wilt tenminste.

  2. Dat wordt wachten op een uitspraak van het Internationale Hof van Arbitrage in Den Haag en dat kan als het een beetje tegenzit tig jaren duren. Niet dat het veel uitmaakt want van een kikker valt weinig te plukken. Hooguit wat vis want verder hebben ze daar niks.

Reacties zijn gesloten.