Italiaanse fascisten organiseren nieuwe ‘Mars op Rome’

Mars op Rome, 28 oktober 1922. Links Mussolini. De Duce marcheerde overigens niet mee, hij sloot zich even bij de mars aan om op de foto gezet te kunnen worden. Illustratie: Wikipedia

De Italiaanse fascistische beweging Forza Nuova wil op 28 oktober een nieuwe ‘Mars op Rome’ organiseren. De historische Mars op Rome door Italiaanse fascisten vond eind oktober 1922 plaats en leidde tot het aan de macht komen van Mussolini.

Virginia Raggi (M5S), de burgemeester van Rome, heeft gezegd alles te zullen doen om te verhinderen dat de mars doorgaat. Ook de Italiaanse regering is om voor de hand liggende redenen niet bijzonder gecharmeerd van het voornemen van Forza Nuova. Tot op heden is de mars echter niet verboden. Uiteraard bestaat er weinig kans op een herhaling van de gebeurtenissen uit 1922, maar voor fascisten – in Italië en ver daarbuiten – zou de mars een enorme propaganda-boost betekenen.

Forza Nuova is opgericht door Roberto Fiore en omschrijft zichzelf openlijk als ‘fascistisch’. In de jaren ’80 werden bij een huiszoeking in zijn woning wapens en explosieven aangetroffen. Om aan arrestatie te ontkomen vluchtte Fiore naar Groot-Brittanië, waar hij vriendschap sloot met Nick Griffin en aan de basis stond van diverse neofascistische organisaties, waaronder de International Third Position. Tien jaar geleden keerde hij terug naar Italië, waar hij de leider werd van Forza Nuova.

Fiore onderhoudt warme banden met de Identitaire Beweging: in 2008 was hij één van de sprekers op een identitair festival in Zweden. Niet iedereen heeft overigens evenveel vertrouwen in Fiore: volgens Searchlight en een onderzoekscommissie van het Europees Parlement werkte Fiore tijdens zijn verblijf in Engeland voor de Britse veiligheidsdienst MI6.

Bron: Searchlight