Israel roept nu 75.000 man onder de wapenen

Het wordt steeds waarschijnlijker dat Israël een grondoffensief tegen Gaza zal beginnen en wel één van een omvang die groter is dan de invasie van 2008-2009 waarbij ruim 1400 Palestijnen, meest burgers, werden gedood. Premier Bibi Netanyahu riep vrijdagmiddag zijn ‘kernkabinet’ van negen ministers voor overleg bijeen, en intussen was kabinetssecretaris Zvi Hauser bezig aan een telefonische enquête onder het hele kabinet om goedkeuring te krijgen voor het oproepen van niet minder dan 75.000 reservisten. Tijdens de ‘Cast Lead’-operatie van 2008- 2009 werden slechts enkele tienduizenden opgeroepen. YNet haalde een anonieme regeringsfunctionaris aan die zei dat Israël de operatie beduidend zal gaan opschroeven. .

Het feit dat Israël aanstalten maakt de zaak verder te escaleren kwam nadat vrijdagmiddag voor het eerst sinds ruim 20 jaar (sinds de Scud raketten van Saddam Hussein in 1991) raketten op Tel Aviv waren afgevuurd. De projectielen zouden in open terrein terecht zijn gekomen. Ook in Jeruzalem werd luchtalarm gegeven. De Qassam Brigades maakte bekend dat zij degene waren geweest die twee eigengemaakte raketten op Tel Aviv hadden afgeschoten en een andere, van een ander type, gericht op het gebouw van de Knesset. Deze laatste raket kwam overigens niet in Jeruzalem terecht, maar ergens in de buurt van het nederzettingenblok Gush Etzion. Israelische troepen zouden nog op zoek zijn naar de resten van het projectiel.

Tijdens diverse luchtaanvallen werden vrijdag weer de nodige Palestijnen gedood.  Een strijder van Hamas werd gedood in Khan Younis. Een vrouw werd dood binnengebracht in een ziekenhuis. Later werd nog een dode gerapporteerd in Khan Younis. In de avond vielen vier doden bij een luchtaanval in het Maghazi-kamp in Midden-Gaza. Kort voor deze laatste luchtaanval had een woordvoerder van het ministerie van Gezondheid in Gaza, Adham Abu Salmiya, gezegd dat 24 doden waren en 255 gewonden. Zo’n 100 van hen zijn kinderen, vrouwen en ouderen. Dertig mensen verkeren in kritieke of ernstige toestand. Met de vier doden van het Maghazi-kamp zijn er u dus 28 doden. Ik zelf denk dat het er meer zijn., maar ik ben de tel een beetje kwijt en heb ook niet meer alle namen ter controle.Israël meldde vandaag dat nu meer dan 500 bombardementsoperaties zijn uitgevoerd en dat er sinds het begin van de operatie 550 raketten op Gaza zijn afgevuurd. (Een opmerking terzijde: Israël beweert dat het steeds wapenopslagplaatsen en raketlanceerinstallaties aanvalt. Als dat waar is, is Israëls luchtmacht dus wel buitengewoon weinig succesvol met het raken van haar doelen, AbuP).

Vrijdagmorgen bracht de Egyptische premier Hisham Qandil een bezoek aan Gaza.

In Cairo marcheerden duizenden na afloop van het vrijdaggebed in solidariteit met Gaza van de Azhar-moskee naar het Tahrir-plein. In de moskee hield president Morsi na afloop van het gebed een toespraak waarin hij Israël toeriep: ‘We zeggen tegen de agressor dat vrede nooit bereikt zal worden door agressie .. aangezien oorlog geen stabiliteit of vrede voortbrengt. Dit bloed zal een vloek op jullie zijn.’

De menigte antwoordde met Allahu akbar en de (aloude PLO-) leuze “Met ons bloed en onze geest offeren wij ons op voor Palestina’.

Verscheen eerder bij abupessoptimist. Auteur: Martin Hijmans

4 gedachten over “Israel roept nu 75.000 man onder de wapenen”

  1. Hoe komt het toch dat de Joodse slachtoffers welke in WW2 vanuit hun met prikkeldraad omheinde getto van Warschau vechtend hun vrijheid probeerde te heroveren heldhaftige vrijheidstrijders genoemd werden En Palestijnse slachtoffers welke vandaag de dag vanuit hun met prikkeldraad omheinde getto van Gaza vechtend hun vrijheid probeerde te heroveren terroristen. Zou de geoliede propaganda machine van Israel dan toch beter zijn dan die van Josef Goebels destijds ?

  2. And there shall be a w………………
    Inderdaad, Staat Armageddon voor nagenoeg de hele wereld voor het einde van de wereld, iets wat we allemaal hopen te voorkomen, volgens de tenach ( Joodse bijbel) betekend het, de komst van de messias en dus eigenlijk hun feestje. Vandaar dat het zo’n oorlogszuchtig volkje is

  3. Leesnet dat iran zijn nationale garde naar gaza stuurt ,om de palesteinen te helpen en gelijk tijdig roept iran op om een groot islam offensief tegen israel te beginnen .dat beloofd .

Reacties zijn gesloten.