Israël bombardeert Gaza opnieuw

Het Israëlische leger (IDF) heeft opnieuw doelen in Gaza gebombardeerd, terwijl strijders van de Islamitische Jihad en de PRC raketten hebben afgevuurd op Israël. De Palestijnse organisaties heropenden de strijd nadat de andere partijen weigerden een einde te maken aan de blokkade van Gaza. De bestandsbesprekingen in Caïro zijn beeïndigd en de Israëlische delegatie is naar huis teruggekeerd.

Sinds 2007 onderwerpt Israël Gaza aan een blokkade, waardoor de strook langzaam maar zeker economisch gewurgd wordt. 35% van het agrarisch land en 85% van de visgebieden is niet meer vrij toegankelijk, export is onmogelijk en import van producten wordt zwaar bemoeilijkt. Zo’n 80% van de bevolking van de Gazastrook is om te overleven afhankelijk van humanitaire hulp. Volgens de VN is de blokkade van Gaza een vorm van collectieve bestraffing en daarmee in strijd met het internationaal recht.  De EU veroordeelt de blokkade, maar beperkt zich tot holle retoriek. Enige actie heeft ze  nooit ondernomen.

In het vorige bestand tussen Hamas en Israël was overeengekomen dat Israël een einde zou maken aan de blokkade, in ruil voor het stopzetten van de aanvallen op Israël.  Aan deze overeenkomst heeft Israël zich in tegenstelling tot  Hamas nooit gehouden.

1 gedachte over “Israël bombardeert Gaza opnieuw”

  1. Tijdens de laatste onderhandelingen in Cairo eiste de Palestijnse delegatie dat de 7 jaar oude,illegale blokkade wordt opgeheven. Ook wil zij de bouw van een zee- en luchthaven, de vrijlating van gevangenen die in 2011 werden vrijgelaten bij de gevangenenruil met Gilad Shalit, maar die afgelopen juni opnieuw werden gearresteerd en een corridor tussen Gaza en de Westoever.Israel was bereid de blokkade op te heffen plus vrijlating gevangenen, maar geen zee- en luchthaven en een corridor.Einde onderhandelingen. ( bron: Haaretz Israel via Abupessoptimist).

    Dank je de koekkoek.Een zee-en luchthaven plus een corridor betekent een belangrijke stap voorwaarts op weg naar een soevereine, Palestijnse staat. En wat heeft Netanyahu begin deze maand op een persconferentie gezegd en opgetekend door the Times of Israel? Israel zal nooit een Palestijnse staat helpen creeren en zal altijd controle houden over de bezette gebieden.Zolang deze ultra-rechtse, Israelische oorlogsmachine in het zadel zit,zal er geen einde aan het conflict komen. Er komt een einde, wanneer de bevolking van Israel de zionistische ideologie bij de vullisbak zet. Maar dat betekent strijd tussen de diverse groepen in Israel,met als gevaar het imploderen van de staat Israel.Deze weg is heilloos en betekent on the long term einde verhaal.

Reacties zijn gesloten.