Is dit soort volksoproer ons voorland?

300px-Webb_Sending_Out_the_ScapegoatIn Italië is het deze week volledig uit de hand gelopen, toen in de wijk Tor Sapienza in Rome een horde zich uit onvrede stortte op een opvangcentrum waar minderjarige asielzoekers, migranten en daklozen wonen. Onder het slaken van o.a. de naar de Italiaanse fascistische dictator Benito Mussolini verwijzende kreet ‘Il Duce’ en bedreigingen belaagden ze een aantal dagen het opvanghuis. Er werd met stenen naar het centrum gegooid een stapel vuilnis voor de deur in brand gestoken.

Het opvanghuis werd dermate beschadigd dat het volgens burgemeester Ignazio Marino voor de kinderen niet meer veilig was en hij opdracht gaf om de kinderen te evacueren.
Dit soort incidenten staan niet op zichzelf en komt vaker voor in Italië. Zo werden in september in Corcolle (een voorstad van Rome) ook migranten belaagd.

We kennen dit soort gewelddadig afreageren van onvrede op migranten, de vreemdelingen, de allerzwaksten ook al uit Griekenland. Het komt eigenlijk heel vaak voor.

Schreeuwende joelende, dreigende en vaak het geweld niet schuwende meutes die hun onvrede met hun situatie, het politieke beleid en onmacht afreageren op een zondebok, een ander die qua situatie vaak op hen lijkt en een concurrent is op de schaarse markt, maar in hun ogen wezensvreemd is. Een indringer die verjaagd moet worden. Het is een oergevoel dat hoort bij het overleven dat aangesproken en aangewakkerd wordt.

Is het ons voorland vraag ik mij af? Een retorische vraag die inmiddels al volop beantwoord wordt. Kijk hoe zo’n horde een volledig onschuldige vrouw belaagt, een vrouw die dacht dat die meute haar goedgezind zou zijn.
En dan hebben we Eindhoven alwaar een voormalig verzorgingstehuis wordt omgebouwd tot een AZC. Een groep mensen is daar niet blij mee. Zij hebben zich verenigd in een burgercomité waar fractieondersteuner van PVV Noord-Brabant actief aan meewerkt. Ze hebben ook een Facebookpagina waar reacties op staan die een zelfde penetrante stank uitademen als die je bij soortgelijke groepen ruikt. Als reactie op het vonnis van de rechter valt er o.a te lezen:
Geen Asielzoekers in de Orangerie in Eindhoven
Er is al brand gesticht.

Neem daarbij de ProPatria mars van rechts-extremisten door de Haagse Schilderswijk en nog tal van andere voorbeelden, waarvan je er vele hier op Krapuul kan terugvinden, dan valt niet anders te concluderen dan dat dit ons voorland is.

Ook hier zijn veel mensen ontevreden, zien hoe verworvenheden worden wegbezuinigd, die vrezen voor de toekomst. Men loopt te griepen op de overheid en Europa. Zij zijn de schuldigen maar de vreemdelingen hebben het gedaan, die moeten wegwezen, die zorgen voor allemaal ellende. Ook hier zijn er politieke groeperingen die inspelen op deze onderbuikenbrand, het voeden en aanwakkeren. Het grote verschil met de zuidelijke landen is dat er geen tegenwicht is, geen sociaal verzet dat massale stakingen en demonstraties organiseert. Integendeel, bijna alle politieke partijen doen mee aan het vingerwijzen naar de zondebok. Die is verdacht, moet veranderen, zich aanpassen, assimileren of …
Dus woekert de vreemdelingenhaat en het afreageren op de zondebok voort. Waar dat toe kan leiden?
Ik hou mijn hart vast.

1 gedachte over “Is dit soort volksoproer ons voorland?”

  1. Pingback: Verdachte Geert W. droomt van een revolutie | Krapuul

Reacties zijn gesloten.