Irak: burgeroorlog en dreigende escalatie

Opeens is Irak weer voorpaginanieuws. ISIS, een radicaal jihadistische militie maar inmiddels ook al een staat-in-wording, verovert stad na stad in een hevig opgelaaide burgeroorlog. De groepering staat volgens sommige berichten nog maar 100 kilometer van de hoofdstad Bagdad. De Iraakse regering van Maliki kondigde hard optreden aan, probeerde tevergeefs groen licht te krijgen voor de noodtoestand, maar kreeg te weinig steun in het parlement. De NAVO overlegde, kennelijk wegens Turkse bezorgdheid, nadat ISIS ambassadepersoneel heeft gegijzeld van NAVO-staat Turkije. De VS heeft “elke gepaste hulp” aangeboden, hetgeen vermoedelijk betekent dat Pentagon en Witte Huis militair ingrijpen voorlopig nog ‘ongepast’ vinden. Ik ben er niet gerust op dat dit zo blijft. Sowieso heeft de huidige Irak-crisis alle ingrediënten voor escalatie, voor grensoverschrijdend grootschalig bloedvergieten.

Hoe is de snelle opkomst van ISIS te verklaren? De groepering is – vergeleken met soortgelijke Islamistische groeperingen – best fors. “Schattingen lopen uiteen van 5.000 tot meer dan 10.000 strijders, schrijft de Volkskrant. Trouw houdt het op “naar schatting 12.000 strijders”. Het is niet weinig. Het is nog altijd ettelijke duizenden minder dan de politie- en legermacht waarmee in maart de Nucleaire Veiligheidstop NSS in Den Haag werd beveiligd. Daar kun je best wat mee aanrichten. Maar een half land onder de voet lopen, Mosoel – een stad met 1,8 miljoen inwoners –  innemen? Terwijl je tegenover een regering staat waarvan “geloofd wordt dat die 930.000 veiligheidspersoneel onder haar commando heeft”, volgens de BBC? Iets minder dan een miljoen gewapende troepen die geen stand weten te houden tegenover een militie van 12.000 mensen? Merkwaardig.

(Lees verder bij de bron van dit artikel)

Via: Ravotr

3 gedachten over “Irak: burgeroorlog en dreigende escalatie”

  1. Dat de milities zoveel succes boeken is te wijden vooral aan een feit – de superimpopulaire Premier Maliki. Hij is mede de reden dat deze milities steeds meer populair worden. Gewapend door onze regeringen die de wapens in Syrië leveren.

    Ten tweede schijnt het volgens alle berichten dat het Iraakse leger zodra ze over de komst van deze milities horen, meteen als eerste in de vrachtwagens en jeeps stappen en als de bliksem de benen nemen. Nog voor dat de vrouwen en kinderen iets hebben kunnen doen om zelf in veiligheid te komen.

    Nog interessanter is dat deze milities nergens op een plek blijven, doch steeds verder rijden en vandaag zijn er berichten dat in hun kielzog de Kurdische Peschmerga strijdkrachten de belangrijkste steden en olievelden van Irak hebben aangenomen. Iets wat Turkije een doorn in het oog zou zijn, doch ermee begint de daadwerkelijke verdeling van Irak wat aan zich de directe gevolg van de Westerse oorlog tegen Irak moet zijn.

  2. @ Ab Ovo :

    Zoek eens wat filmpjes van ISIS op. Als je dan klaar bent met kotsen kijk eens in hun programma en welke landen ze allemaal nog meer willen aanvallen, ook met terroristische acties.

    Bedenk je dan nogmaals of we hier met een zogenaamde of echte vijand te maken hebben.

Reacties zijn gesloten.