Interessante tijden

Deze zaterdag hebben de Verenigde Staten een geweldige schrobbering gekregen van hun grootste schuldeiser. Ze moeten in Washington niet denken dat ze al hun problemen voor zich uit kunnen schuiven door ongelimiteerd bij te lenen en het wordt tijd dat de wereld de dollar eens afvoert als centrale valuta.

Die schuldeiser is China. De kritiek kwam van het staatspersbureau Xinhua dat onder strakke controle staat van de overheid of liever gezegd van de Chinese Communistische Partij. Wie had dat twintig jaar geleden gedacht toen de Sovjet Unie en het oostblok onder hun eigen gewicht ineenstortten?

Han van der Horst op Joop.nl

3 gedachten over “Interessante tijden”

 1. zeer interessant!
  vriendje in nood, dus we stoppen er even mee:

  NRC: De beurzen in het Midden-Oosten reageren geschokt op de beslissing van S&P om de kredietwaardigheid van de Verenigde Staten te verlagen. Israël legde vanochtend het handelsverkeer stil nadat de beurs in Tel Aviv in rap tempo met zes procent was gedaald.

  Plus: Naast paniek op de beurs heeft Israël te kampen met grootschalige protesten tegen het sociale beleid van de regering-Netanyahu.

 2. Wat Han van der Horst hier precies bedoelt te zeggen, is me eigenlijk onduidelijk. Dat de Chinezen een heleboel staatsobligaties van de V.S. hebben opgekocht, was zeker geen nieuws. Juist deze hele opkoopactie bewijst, dat ze het kapitalistische spelletje in China heel erg goed begrepen hebben. Of de Chinezen het zaakje ook echt 123 zullen laten exploderen, waag ik te betwijfelen, omdat ze nu al jaren stevig aan de kapitalistische weg timmeren en zichzelf ook zullen treffen, als ze de boel doen instorten.
  Maar, gelukkig ben ik geen econoom, dus is dit alles slechts geneuzel in de marge…
  😉

  “Interessante tijden” – Dat je nog steeds niet op Joop zelf op dit artikel kunt reageren… 😉

 3. China wil geen volksopstanden , wat wel gebeurt als ze het westen laten klappen en er plotseling geen geld meer is om al dat Chinese spul te consumeren

Reacties zijn gesloten.