Innovatieve paniek en originele rellen

Gisteren werd in Vlissingen een verwarde en ongewapende man door de politie neergeschoten. Hij had bij mensen aangebeld die dachten dat hij bewapend was zonder dat er een wapen was gezien. Toen de politie ter plekke kwam dachten agenten dat hij een bomgordel omhad zonder dat daarvan iets zichtbaar was. Hij had wel een rugzak en was verward. De man werd neergeschoten en bleef bijna vier uur bloedend en met pijn liggen, besnuffeld door een hond en een robot van de explosievenopruimingsdienst. Er volgde zelfs een persconferentie om 22.00 uur, waaruit bleek dat de man geen explosieven bij zich had. De woordvoerder wist ook niet hoe de man eraan toe was. Of hij gearresteerd zou worden “moest nog blijken”, maar het was in ieder geval geen moslim werd er geruststellend aan toe gevoegd. Je moet er niet aan denken wat er straks zal gebeuren als het rijk zorgtaken naar gemeenten gaat overhevelen. Verwarde mensen zijn straks niet meer dan vogelvrij als hun omgeving er bang voor is.

Het is kenmerkend voor de paniekerige, verkrampte en hysterische stemming in de publieke ruimte in Nederland, of een deel daarvan. In Maastricht meldden verontruste buurtbewoners een ebolageval aan de Telegraaf. De buurvrouw van de man wist heel zeker dat het om ebola ging, want hij was enkele dagen ervoor teruggekeerd uit Mekka. Het ziekenhuis meldde weliswaar dat de man na te zijn binnengebracht geen verschijnselen van ebola vertoonde, de angst zit er goed in bij de hele buurt. Het had best zo kunnen zijn geweest. Logisch dat in zo’n klimaat van maatschappelijke onrust waarin iedereen deskundige is een partij die regelmatig van alles roept over en vooral tegen buitenlanders en moslims en bijna wekelijks voor maakt niet uit wat de grenzen wil sluiten dit weekeinde als populairste uit de peiling komt. En zeker nu Nederland 670 miljoen euro moet betalen aan de gehate EU, ondanks dat dat destijds is afgesproken met de Nederlandse regering. Het is desondanks een onaangename verrassing en het zoveelste bewijs dat ‘Brussel’ ons wil kapotmaken.

Als je er tegenwoordig echt bij wilt horen, dan moet je regelmatig iets roepen dat veel mensen aanspreekt, zoals het enorm populaire smeken om bombardementen of vermoorden van gevaarlijke mensen, ergens ver buiten Nederland. Dagelijks worden we getrakteerd op opiniestukken waarin wordt opgeroepen tot zulke acties of met vragen waarom men nog steeds niet of niet nog meer is gebombardeerd. De chef verslaggeving van Jalta boert om de dag een gewenste totale vernietiging op Twitter aan het adres van jihadi’s, met de kanttekening dat onschuldige slachtoffers heel normaal zijn. Wilders krijgt in de Volkskrant de ruimte om het volk mee te delen dat wat hem betreft F16’s mogen worden ingezet om de leider van IS te vermoorden. ThePostOnline en GeenStijl redacteur Paternotte kiest op zondag voor Louis Bontes, die volgens hem de enige is die ervoor pleitte het Nederlandse leger naar de Oost-Oekraïne te sturen om in een oorlogssituatie niet mee te vechten maar om de resten van de vliegramp met MH17 veilig te stellen. Dat zou een unicum zijn; een leger dat zonder mandaat van de internationale gemeenschap een ander land binnen valt en zich niet in het strijdgewoel mengt. Maar soit, er moet iets gebeuren, en ergens een bom op gooien geeft altijd resultaat.

Ondertussen werd ‘Het wonder van Keulen’ gevierd in radicaalrechtse kringen en op hun mediafora. Op zondag liep een grote demonstratie van ‘Hooligans gegen Salafisten’ in Keulen volledig uit de hand. Een mengelmoes van een paar duizend vaak dronken en uiterst agressieve voetbalsupporters en neonazi’s scandeerden “Ausländer ’raus”, verwondden dertien politieagenten, waaronder een zwaargewonde, en sloopten de binnenstad. Er waren natuurlijk ook enthousiaste Nederlanders naar het evenement afgereisd. Nu komen zulke grootschalige rellen wel vaker voor in Duitsland, maar voor Keulen was het nieuw en nog niet eerder werd er zo massaal gedemonstreerd tegen moslimfundamentalisme door rechtsradicalen. In Nederland hadden we de Pro Patria demonstratie in de Schilderswijk, maar dat waren padvinders vergeleken bij wat in Keulen gebeurde. Hier te lande hebben we bovendien een flink contingent rechtsradicalen in een pak gehesen en in het parlement gekozen en worden moslims en buitenlanders vooral getreiterd in de media, die steeds meer achter een betaalmuur verdwijnen. Geen rellen dus. Nederland barst van de innovatieve en originele ideeën.

1 gedachte over “Innovatieve paniek en originele rellen”

  1. Pingback: Innovatieve paniek en originele rellen | wltrrr

Reacties zijn gesloten.