Inburgeringseisen voor overzees Nederland tonen waanzin aan

Om Nederlander te mogen worden moet je een of ander examen afleggen waaruit blijkt hoe goed je op de hoogte bent van de Nederlandse taal. Afgezien van het feit dat de tweede officiële rijkstaal, het Fries, hiermee gediscrimineerd wordt, wordt er al helemaal aan voorbijgegaan hoe de taalsituatie is op de eilanden die geen Nederlandse Antillen meer mogen heten. Drie van de eilanden zijn Engelstalig, en hoewel men in Den Haag dol is op Engels was dit geen reden om juichend het Engels tot rijkstaal uit te roepen. Weet u, die mensen van Saba, Sint-Eustatius en Sint-Maarten, nou ja, eh – wat zullen we er eens van zeggen hè? Denk maar aan Zwarte Piet of zo.

Hoe voorkom je een Stortvloed van Vreemdelingen op Sint-Maarten? Je vraagt ze Nederlandse accenten te leren onderscheiden.

De inburgeringstoets verliep voor beiden perfect. Dat waren vijf examens in het Engels – de officiële taal van het eiland. Die toetsen gingen uitsluitend over het reilen en zeilen op St. Maarten, niet over Nederland.

Toen volgden er nog vier examens Nederlands. Ze hadden een cursus gedaan en toch ging het mis. ‘Wie kan nou bedenken dat de vragen worden gesteld in vier of vijf Nederlandse regionale accenten en dat je per examen slechts één fout mag maken?’

Dat zal ze leren.

6 gedachten over “Inburgeringseisen voor overzees Nederland tonen waanzin aan”

 1. Is St. Maarten toevallig ook zo’n heilige die door zwarte pietjes omringd gaat rondlopen? 🙂

 2. @1, nee, hij gaf de helft van zijn mantel aan een kleumende bedelaar en deed iets met koeienstaarten. In modern Nederland dus rijp voor TBS longstay.

 3. Dat is puur uitlokken van rassenrellen, als er zo’n zwarte bij je aanbelt om je te feliciteren met je baby

 4. “zo’n zwarte”

  Verhaaltje:

  Ooit, lang geleden, toen Marc nog een Marcje was, kreeg hij een verhaal te horen over een klein dorpje waar, ergens in de jaren ’50 van de vorige eeuw, de eerste “zwarte” kwam te wonen.

  De dorpsbewoners hadden nog nooit een pigment-rijk mens gezien, en keken dan ook vol verbazing naar hem. Sommige van deze dorpsbewoners hadden wel vernomen, dat er in de veraf gelegen “Randstad”, mede vanwege de internationale handelsbetrekkingen, mensen met een kleurtje kwamen maar nog nooit ZELF zo iemand gezien.

  Marcje, slimme donder als ‘ie was op die jonge leeftijd, stelde de terechte vraag: “Maar mensen zijn toch niet zwart?”

  Een groot deel van z’n leven heeft Marc(je) kris-kras door Nederland heen gewerkt en gewoond, tevens zoekende naar ‘een zwart mens’ en heeft deze tot op de dag van vandaag niet gevonden.

  U wel?

  _

  Ik word zo schijtziek van dat stompzinnige “zwarte”, wanneer het over ‘mensen’ gaat.

  Overigens is het die man uit dat dorpje prima vergaan, zonder bizar te noemen “inburgeringscursus”. Maar ja, Groningers zijn over het algemeen dan ook niet zo bekrompen als het op andere mensen aankomt. Een enkeling zoals Mathijs Jansen van de PVV, die (zo ik begreep) een varkenskop bij de moskee te Groningen achterlaat, daargelaten dan.

 5. Oei,oei,oei, heeft Mathijs Jansen van de PVV zijn eigen kop bij de moskee te Groningen achtergelaten?
  Wat doet die jongen nu goed erbij horen bij de kip-zonder-kop beweging van PVV, zeg! 🙂

Reacties zijn gesloten.