3 gedachten over “In de toekomst met 65 jaar met pensioen? Dat wordt droog brood eten.”

 1. Maak je maar niet druk , je bent al lang aan het droog brood eten gewend als je niet in de miljoenenklasse zit , arbeiders met een huis , eerst WAO , huisje opeten , zelf rollatortje en eventueel scootmobile kopen , dus straks in een overprijst bejaardeflatje verplicht in groepen bidden dat je zo dankbaar bent dat de Messias Wilders Nederland weer Nederlands heeft gemaakt … Tenzij je bekent stond als Linkschmens .. dan komt de pil van drion onvrijwillig in plaats van elke avond als “keuzeoptie “bij je medicijnen “Nee hoor mevrouwtje u heeft u quota pijnstillers al gehad deze maand , maar we hebben nog wel deze zwarte pil , daarmee gaat allllles over “

 2. Het klopt – misschien niet helemaal in alle details, maar wel in grote lijnen.

  Wil je eerder met pensioen dan zul je er (flink) extra voor moeten sparen. Dat is echter voor de gemiddelde werknemer met een middelloon regeling vrijwel niet te doen. Er zijn twee effecten waar rekening mee moet worden gehouden.

  (1) In de laatste jaren van je loopbaan wordt percentueel de hoogste pensioenbijdrage opzij gezet. Als je eerder met pensioen gaat loop je die mis.
  (2) De overlijdenskans, als je eenmaal in de buurt van de 65 bent, is de eerste jaren vrijwel nihil. Dat maakt een overbruggingspensioen heel duur.

  Voorbeeld (met afgeronde getallen) van iemand die 4000 bruto per maand verdient en op 70% inkomen wil uitkomen, ofwel bruto 2800 per maand. Wil twee jaar eerder met pensioen. Loopt minstens 10% premie mis over twee jaar, ofwel 24*400= 9.600 euro. 2800 per maand over 2 jaar vraagt 24*2800= 67.200 euro extra in de pensioenpot. Dat is dus samen bijna 76.000 extra. Voor die bruto 2800 per maand moet een pensioen pot iets van 550.000 euro bevatten. Conclusie: twee jaar eerder stoppen onttrekt 15% uit die pot, dus je uitkering gaat 15% naar beneden, ofwel 2800 wordt 2360.

  “Vroeger” hadden we hier voor collectieve VUT of pre-pensioenregelingen, maar die bestaan niet meer. Alleen heel goed verdienende werknemers kunnen zich nog de luxe van een individuele regeling veroorloven, maar voor modaal is dat denk ik alleen maar mogelijk als je er heel bewust al voor je 30-e aan begint.

Reacties zijn gesloten.