In 2030 zijn alle strafbare feiten op

Het paradijs is nabij, geen twijfel over mogelijk. Als de trend doorzet dan kan over krap twintig jaar de laatste strafrechter het licht uitdoen. De strafbare feiten raken in snel tempo op. Misschien zeurt een enkele megazaak in 2030 nog wat jaartjes door, maar de instroom moet dan vrijwel op nul staan.

Wat zien we hier? Kan het sein Nederland Veilig worden gegeven? Zet de daling van de criminaliteit verder door tot een historisch nulpunt? Of zien we juist de ineenstorting van de politie, die geen enkele dader meer weet te arresteren, alle aangiften weigert wegens te ingewikkelde dienstroosters en alleen nog surveilleert bij carnavalsoptochten? Het OM stelt in dit jaarverslag inderdaad ‘verminderde opsporingscapaciteit’ vast. De politie lijkt vooral organisatorisch vast te lopen.

Volgens mij is het geen goede zaak dat iedereen die een pen en een apparaatje vast kan houden straffen op kan leggen. Dat holt de rechtsstaat verder uit. Recht spreekt een rechter, hij legt ook de straf op. Niet een of andere ambtenaar die zich daar lekker in uit kan leven. Ik vind dat geen goede zaak.

3 gedachten over “In 2030 zijn alle strafbare feiten op”

 1. `Als de trend doorzet dan kan over krap twintig jaar de laatste strafrechter het licht uitdoen. De strafbare feiten raken in snel tempo op.’

  Dat zou kunnen onder een rechts regime: alle oppositie dissident verklaard dus politieke gevangenen. Gewetenloze grootgraaiers en fascistoìde mensenschennisplegers beschermd. Net als in de Europese fascistische en nazilanden van weleer. Trouwens tot ´68 en jaren zeventig nog in Griekenland, Portugal & Spanje. En laat dat nou juist die landen zijn die thans de EU stabiliteit ondermijnen, zodat de weg vrij is voor een rechts slaande knoet op Europees nivo naar wie te mondig is straks.

 2. “‘Het paradijs is nabij, geen twijfel over mogelijk. Als de trend doorzet dan kan over krap twintig jaar de laatste strafrechter het licht uitdoen.”‘

  Maar de adder onder het gras: “‘Of zien we de eerste tekenen van de grootscheepse overname van het strafrecht door het bestuursrecht? Denk aan de opmars van de burgemeester met zijn gebiedsverboden en huisuitzettingen. De belastinginspecteur met zijn parkeerheffingen. En aan al die ‘bijzondere opsporingsambtenaren’ en Autoriteiten die steeds vaker boetes mogen opleggen? Dan verschuift het strafbedrijf slechts één deurtje, naar de bestuursrechter.”‘

  Zo ziet een politiestaat eruit temeer als die bestuursrechter beslist over door de bijstands, uwv, belastingen, zorgverzekerings, woningcorporatie, buurtcoach; -stasi en bijvoorbeeld parkeerbeheer en organisatie, gebouw, disco, buurt; -beveiliging en wie weet ik wat al niet meer aangebrachte “strafzaken”. De nattedroom van rechs. Rechs wakker houden is de enige optie, en wel door ze met gelijke munt terug te laten betalen of het ze betaald te zetten. Ze erkennen alleen financiële argumenten. So be it. 😡

  Ik weiger het woord rechs nog langer te spellen als rechs omdat rechs [t.o. links] volgens het etymologisch woordenboek van recht is afgeleid.

 3. Sjuul van Dissel Schreef:

  Ik weiger het woord rechs nog langer te spellen als rechs omdat rechs [t.o. links] volgens het etymologisch woordenboek van recht is afgeleid.

  Ik moest de zin een keertje herlezen, maar ik ben er uit! 😆

Reacties zijn gesloten.