Identiteit als werkwoord. Stuart Hall (1932-2014)

De invloedrijke socioloog Stuart Hall is op 82-jarige leeftijd overleden. Hij wordt wel eens de peetvader van het multiculturalisme genoemd. Hij schreef belangrijke werken over identiteit en migratie.

“Mijn ervaring is echter dat het vertoog van het postmoderne niet iets nieuws heeft voortgebracht, maar een soort erkenning van waar identiteit altijd al mee te maken had. In die zin wil ik het algemene gevoel herdefiniëren dat steeds meer mensen over zichzelf schijnen te hebben – dat ze allemaal in zekere zin recentelijk gemigreerd zijn” 
(uit Hall, Stuart (1991) Het minimale zelf en andere opstellen, Amsterdam: Sua, pp. 195).

Identiteit zag de overleden godfather van de culturele studies, Stuart Hall, als iets onaf. Hij verkoos dan ook om die reden de term identificatie, boven die van identiteit, te gebruiken. Door dit begrip in een werkwoord gieten wilde hij vooral de nadruk leggen op het feit dat de mens in een voortdurend veranderingsproces zit. Wie je vandaag bent, is een andere persoon dan de wie je gisteren was, en wie je morgen zal zijn. Identiteit als een nooit gerealiseerd project.

(Lees verder bij de bron van dit artikel)

Via: dewereldmorgen.be

1 gedachte over “Identiteit als werkwoord. Stuart Hall (1932-2014)”

  1. “Wie je vandaag bent, is een andere persoon dan de wie je gisteren was, en wie je morgen zal zijn. Identiteit als een nooit gerealiseerd project.”

    Mooi geformuleerd.

Reacties zijn gesloten.