Identiteit 22000 ISIS-strijders onthuld

De oppositionele Syrische site Zaman al-Wasl  heeft de persoonlijke gegevens van 1736 ISIS-strijders  online gezet. Volgens het Britse Sky Newsheeft Zaman maar een klein deel van de beschikbare gegevens gepubliceerd, de Britse zender zegt inzage te hebben gehad in 22000 dossiers.  De documenten zouden zijn gelekt door een gedesillusioneerde voormalige strijder van ISIS. Het is niet duidelijk of Zaman en Skynews dezelfde bron gebruiken.

Kobanê,_Syria_-_Oct_2014
Beelden van de slag om Kobane tussen ISIS en het YPG Illustratie: Wikipedia

Iedereen die zich bij de grensposten van ISIS meldt als vrijwilliger moet een uitgebreide vragenlijst invullen met naam, nationaliteit, geboortedatum, beroep en bloedgroep. De jihadist in spe moet ook aangeven of hij soldaat wil zijn en in de frontlijn wil vechten, of liever voor zelfmoordcommando speelt. Deze vragenlijsten zijn nu door Zaman al-Wasl online gepubliceerd.

Van de jihadi’s op de lijst van Zaman, komt slechts 1,7% uit Syrië en 1,2% uit Irak. Zo’n 25% van de ISIS-strijders komt uit Saoedi-Arabië. Ook Tunesië, Marokko en Egypte leveren veel kanonnenvoer. Van de niet-Arabische landen voert Turkije de ranglijst aan, gevolgd door Frankrijk.

Zaman waarschuwt dat deze cijfers een vertekend beeld geven omdat de meeste uit Syrië en Irak afkomstige strijders in Mosul en rond Ramadi gelegerd zijn. Het werkelijke aandeel van Syrische en Irakese strijders is waarschijnlijk veel hoger, met name onder het midden- en hogere kader.

Het artikel van Zaman al-Wasl vind je hier. De documenten zelf  zijn hier te vinden (in het Arabisch).