Hup Amanda, kom van die barricaden af!

Het opkomen voor vervolgde christenen verwordt dankzij Kluvelds lobby steeds meer tot een rechtse hobby

In de Volkskrant van dinsdag 16 september stond een triest verhaal. Asia Bibi, een knappe jonge vrouw, moeder van vijf kinderen, is in Pakistan ter dood veroordeeld. Ze heeft de profeet Mohammed beledigd. Op blasfemie staat in Pakistan de doodstraf, hoewel in het land nog nooit iemand voor blasfemie is terechtgesteld.

Kruisvaardster Kluveld voert haar strijd niet in de eerste plaats voor de vervolgde christenen, maar tegen de (in haar ogen) verdorven moslims. De vlag waarmee ze zwaait is niet de vlag van de vrijheid, maar de vlag van de moslimangst. Als een christen wordt vervolgd, dan is bij haar een moslim bijna altijd de dader. En als de moslim toevallig een keer niet de dader is, dan schrijft ze over de christenvervolging in abstracte en sobere taal, in plaats in de gebruikelijke geuren en kleuren.

Op 23 juli, precies één dag na de aanslagen van de zich aan de middeleeuwse tempeliers spiegelende Anders Breivik, goochelde Kluveld in haar column met allemaal cijfers. Daaruit zou moeten blijken dat moslims overal het Westen, de christenen en de joden de schuld van geven, en dat wij – vermaledijde naïevelingen en progressievelingen die wij zijn – altijd eerst kritisch naar onszelf kijken. Haar suggestieve stuk staat stijf van de drogredeneringen, zo toont de blogger Mihai Martoiu Ticu aan.(Hup Amanda, kom van die barricaden af! – Ewout Klei, politiek historicus – Joop.nl)

14 gedachten over “Hup Amanda, kom van die barricaden af!”

 1. Klei verduidelijkt vandaag in een update:
  Het feit dat het christelijke Europa in de Middeleeuwen (en daarna) ontzettend antisemitisch was, had alles te maken met de gerechtelijke moord op Jezus. Joden werden voorgesteld als bloeddorstige monsters die een achterlijke religie aanhingen, en daarnaast het plan hadden opgevat om de wereld te veroveren. Precies voor die beeldvorming, de Pakistaanse moslims of de moslims in het algemeen afschilderen als boze baarden zonder moraal en met veroveringsplannen, ben ik zo bang. De joden werden in de Middeleeuwen gedehumaniseerd en gedemoniseerd. Nu gebeurt dat steeds vaker met de moslims. Een groeiende groep mensen lijkt dit soort beelden te koesteren, alsof men niet kan leven zonder deze haat, en dat dit gepassioneerde gevoel (haat lijkt wat dat betreft erg op de liefde) de overtuiging sterker en sterker maakt. Niet alleen de boze Pakistaanse menigte laat zich leiden door heftige irrationele gevoelens, dat doen ook steeds meer Nederlanders.

 2. Ja, ze viel me al een paar jaar eerder op, voor mij reden om sindsdien geen Volkskrant meer te kopen & te lezen.
  Ze is behalve fervent ziofiele, ook uitventster van pseudo-wetenschappelijk repertoire van het type Ayaan Hirsi Ali, dus tzt. misschien ook wel kandidate voor een joodsgristelijke denktank in Amerika.
  Het zijn dit soort gifmengsters die ik eigenlijk nog erger vind dan PVV-`ideologen’, omdat dit slag linksom het hoger opgeleide publiek tracht te bekeren tot ongenuanceerde sympathisanten van het zg. joods-gristendom.

 3. @2: Abdul

  De volkskrant is al heel lang geleden een rare krant geworden. Die Frank Kalshoven met zijn kapitalistisch gebabbel, en de bijlage werd steeds meer een Lifestyle-magazine.
  Beetje zoals de PvdA. Vrij Nederland trouwens ook, jammer, was ooit toch een goeie linkse informatiebron. Het enige wat ik gehouden heb is de Groene .

 4. Inderdaad erg die zaterdagse VK bijlage. Ja aan Vrij Nederland zit tegenwoordig ook een spruyt- en cidi-luchtje. Groene Amsterdammer? Tijd niet meer gelezen, omdat ik progressieve pers al had opgegeven, zal er eens op letten.

 5. Ze is bij de Volkskrant gekomen dankzij redacteur Chris Rutenfrans, die niet onder stoelen of banken steekt dat hij de Westerse cultuur superieur vindt. Klein detail: Kluveld is ‘allochtoon’. Niet dat dat nou zo relevant is, maar het zou kunnen verklaren waarom ze er zo ontzettend graag bij wil horen dat ze helemaal doorslaat wat het wij-gevoel betreft (wat Nietzsche de slavenmoraal noemde).

 6. Joke Mizée Schreef:

  maar het zou kunnen verklaren waarom ze er zo ontzettend graag bij wil horen dat ze helemaal doorslaat wat het wij-gevoel betreft (wat Nietzsche de slavenmoraal noemde).

  Poeh, dat zou ik toch wel een problematische uitspraak willen noemen.
  (Zonder Kluveld overigens te willen verdedigen…)

 7. Joke Mizée Schreef:

  Klein detail: Kluveld is ‘allochtoon’. Niet dat dat nou zo relevant is,

  Ja, wist ik, (Indisch toch?) vandaar dat ze me doet denken aan Hirsi Ali en die Afshin Ellian.
  Slavenmoraal van Nietzsche inderdaad. Zoals sommige later bekeerden tot de RK Kerk Roomser dan de Paus willen zijn; of nog triester: Zoals sommige Amerikaanse `zwarten’ blanker en rechtser proberen te zijn dan een witte republikeinse Yankee en zich daarmee gedragen als useful idiots die zich hebben verkocht aan een racistische neocon-agenda.

 8. Abdul Alhazred Schreef:

  Ja, wist ik, (Indisch toch?) vandaar dat ze me doet denken aan Hirsi Ali en die Afshin Ellian.

  Ja, vandaar dat ik dacht: laat ik het beestje maar eens bij de naam noemen. En ik ben het ook met @6 eens: hij is idd. onder de gordel. Er is zonder dat al meer dan genoeg op haar kronkelige schrijfsels aan te merken. Stan van Houcke heeft wel eens 12 blog-afleveringen aan haar gewijd, waarin hij niets anders deed dan een foto van haar combineren met een toepasselijk citaat inz. die typische moraal. Dat vond ik wel wat goedkoop, maar het hoeft ook weer geen taboe-onderwerp te zijn.

 9. Joke Mizée Schreef:

  Ze is bij de Volkskrant gekomen dankzij redacteur Chris Rutenfrans, die niet onder stoelen of banken steekt dat hij de Westerse cultuur superieur vindt. Klein detail: Kluveld is ‘allochtoon’. Niet dat dat nou zo relevant is, maar het zou kunnen verklaren waarom ze er zo ontzettend graag bij wil horen dat ze helemaal doorslaat wat het wij-gevoel betreft (wat Nietzsche de slavenmoraal noemde).

  Ach . Ephimenco is óók Allochtoon , en nog steeds boos dat die Algereinse Moslims het lef hebben gehad zich van de Franse onderdrukking te bevrijden , wat zijn papa een leuke baan als beul bij de franse geheime dienst kostte …

 10. Joke Mizée Schreef:

  …maar het zou kunnen verklaren waarom ze er zo ontzettend graag bij wil horen dat ze helemaal doorslaat wat het wij-gevoel betreft (wat Nietzsche de slavenmoraal noemde).

  Het is bepalend én relevant tegelijkertijd.

  Al Bakrastani Schreef:

  Ach . Ephimenco is óók Allochtoon , en nog steeds boos dat die Algereinse Moslims het lef hebben gehad zich van de Franse onderdrukking te bevrijden , wat zijn papa een leuke baan als beul bij de franse geheime dienst kostte …

  Ik noem hem voor mezelf al lang ephemerenco.

 11. @ Joke Mizée:
  De westerse cultuur IS ook superieur. Dat weet elke westerling.
  Net zo goed elke Chinees weet dat de Chinese cultuur superieur is, Japanners overtuigd zijn van de superioriteit van hun cultuur zo ook de Joden dat vinden van zichzelf waarbij de Joden nog eens het extra voordeel hebben dat ook God hen de beste vindt waarmee ze op gelijke hoogte komen van de Amerikanen die óók al door God als enige uitverkorenen zijn uitgeroepen.
  Er is slechts één uitzondering op dit fenomeen.
  Iedereen waar ook ter wereld weet dat wij Groningers veruit superieur aan iedereen en aan welke cultuur dan ook.
  En iedereen die dat niet weet of ontkent bewijst eens te meer hoe inferieur ze eigenlijk zijn.

 12. In Pakistan is 2% van de bevolking Christen. Net zoveel als in Israël en net als in Israël wordt een groot deel van hen gediscrimineerd maar NIET als in Israël wordt de autochtone bevolking, In Israël de Palestijnen dus, gediscrimineerd door de allochtone bevolking, de Joden.

 13. Henk Veldman Schreef:

  Iedereen waar ook ter wereld weet dat wij Groningers veruit superieur aan iedereen en aan welke cultuur dan ook.

  Niks hoor! 😆
  Fryslân boppe! Frysk bloed tsjoch op! Wol no ris brûze en siede. En bûnzje troch ús ieren om!
  Flean op! Wy sjonge it bêste lân fan d’ierde, It Fryske lân fol eare en rom.

Reacties zijn gesloten.