Hopla! Vooroordelen veroordelen Turkije al weer.

ÉénVandaag had vandaag een reportage over kinderarbeid in Turkije. Vreselijke zaak die zo snel mogelijk moet worden afgeschaft. Net zoals vroeger in Nederland moeten kinderen helpen met werken om te zorgen dat de familie kan eten, werk gaat voor school. Als ik de reactie’s lees van al die verontwaardigde reaguurders, dan ben ik verbaasd, heel verbaasd. Weten die mensen dan niet dat omdat wij in Nederland producten met hazelnoten kopen die kinderen moeten/kunnen werken? Kortom dat die kinderarbeid mede mogelijk gemaakt wordt door al die mensen die nu zo verontwaardigd roepen dat dit niet kan? Vraag en aanbod, marktwerking, weet u wel? (leus van het huidige kabinet!)

Kinderarbeid probleem is een gecompliceerde, denk ik. Als een kind moet werken om te kunnen overleven, dan is leren een luxe. In de landen waar nog kinderarbeid is zullen de omstandigheden zo moeten worden dat iedereen een basis heeft om te leven en dat kinderen naar school kunnen. Én dat zou nou mede mogelijk gemaakt kunnen worden met ontwikkelingshulp, maar ja, daar gaan we minder van geven want ze moeten het maar zelf uit zoeken. Eigen verantwoordelijkheid en zelfredzaamheid, resultaat kinderarbeid. Is de cirkel weer rond.

12 gedachten over “Hopla! Vooroordelen veroordelen Turkije al weer.”

 1. Laten ze twee in chocolade happende dameshoofden zien in die link. Alsof de cacao voor die chocolade NIET met kinderarbied geoogst is. Hun kleding is niet te zien, maar daar geldt ongetwijfeld hetzelfde voor. En dan roepen dat DE OVERHEID moet ingrijpen en intussen juichen dat hier DE OVERHEID terugtreedt.
  Hypocriet volkje. Wat zeg ik – stelletje zwaargestoorden.

 2. Ja en die dames hebben ongetwijfeld ook iets met katoen aan en dat wil je helemaal niet weten hoe katoen gemaakt wordt, klaar voor kleding. Maar ja, ging over hazelnoten. Vandaar alleen die.

 3. Was indertijd met de mars tegen kinderarbeid ook al zo: een groot deel liep op door kinderhanden gemaakte nikes 🙂

 4. Tja kinderen die hun moedertje en vader helpen met nootjes plukken,het mag niet meer..kinderarbeid of zo.
  Maar in veel landen heb je van de kleine kinder beautyshows..ken je die? waar die kleine meisjes vanaf 1 jaar tot 11 jaar met hoge hakken,korte rokjes en helemaal opgemaakt met bossen extensions in,lopen te paraderen op de buhne om als miss gekozen te worden in een jury van volwassen mannen en vrouwen die kijken welk klein kind er het sexyest en mooist uitziet,de kleine meisjes kunnen dan geld verdienen zodat hun ouders dat kunnen gebruiken….kinder arbeid nootjes meeplukken of als temeier van twee jaar met naaldhakken op de buhne door een volwassen jury beoordeeld worden?dat kan wel….

 5. Was een meisje van zes die op dolly parton moest lijken inclusief kunstieten en dikke kont opgevuld met hoge hakken en kort rokje moest showen van haar ouders en dat gewoon op tv

 6. Lekker commentaar op een moslimland hebben over kinderarbeid vanaf je I-phone of Ipad.Westers hypocriet aangepraat geneuzel.Xenofobie van de bovenste kaasplank.

 7. @8 heeft niet goed gelezen denk ik. Het commentaar was volgens mij niet gericht tegen ‘”een moslimland” maar tegen zuinigjes aan doen met ontwikkelingsgeld.

  Kinderarbeid is inderdaad een lastig probleem. Je kunt niet zeggen dat het vanaf nu nergens meer kan, dan gaan er namelijk mensen dood van de honger. Het word anders als westerse bedrijven (Nike bijvoorbeeld) er zwaar misbruik van maken en die kindertjes uit goedkoopte gewoon doodmaken met giftige dampen, er zijn genoeg nieuwe kindertjes op voorraad.

 8. Ik vind dat je aan kinderarbeid niet al te zwaar moet tillen. Zwaar werk als die door kinderen wordt gedaan is voor de kinderen namelijk veel lichter.
  Je kunt het ook zien in de “reclamespot” tegen kinderarbeid. ( zie http://is.gd/G2sYz2 )Die kleine kinderen hoeven bijvoorbeeld tegels veel minder hoog te tillen dan een volwassene. Zij hoeven een tegel hooguit een halve meter omhoog tillen terwijl een volwassen persoon makkelijk het dubbel moet presteren.

Reacties zijn gesloten.