Hopeloos

Terwijl de Nederlandse regeringspartijen VVD en PvdA al dagenlang op kosten van de belastingbetaler aan het vergaderen zijn over de vraag hoe je uitgeprocedeerde asielzoekers zo min mogelijk eten en zorg kunt geven zonder dat ze echt helemaal dood gaan, verging in de nacht van zaterdag op zondag jl. voor de zoveelste maal een gammel bootje volgepakt met vluchtelingen op de Middellandse Zee. Deze maal waren er zo’n achthonderd doden te betreuren volgens sommigen; te vieren volgens anderen. Want lang niet iedereen vond deze gebeurtenis betreurenswaardig, getuige de vele afschuwelijke reacties die na het drama op de social media verschenen.

Zo was er een figuur genaamd Maarten Cornelissen (ik noem zijn naam nog maar even opdat die niet wordt vergeten), die zijn fifteen minutes of fame pakte door trending topic op Twitter te worden vanwege het feit dat hij een foto van een verdronken kind van een jaar of vijf had ingesteld als screensaver en daar naar eigen zeggen erg vrolijk van werd. Zie in dit verband ook dit artikel van collega Ralph van der Geest.

Deze Maarten Cornelissen was bepaald niet de enige. Als je de reacties op gebeurtenissen als deze een beetje volgt, kun je tot geen andere conclusie komen dat dat dit land stampvol zit met tokkies en fascisten waar alle verstand en alle menselijkheid is uit gedegenereerd. De haatgifspuiten van de PVV en in het kielzog daarvan VVD, CDA, SGP, PvdA en wie er verder allemaal achter Wilders en zijn boevenbende aan hobbelen in de jacht op stemmen van bezorgde kiezers die zeer serieus moeten worden genomen, doen overduidelijk hun werk. Dit land is vergiftigd van haat, onverdraagzaamheid, geldzucht en egoïsme. Het zal heel lang gaan duren voordat er met het saneren van de Nederlandse gifgrond kan worden begonnen en misschien wordt die grond wel nooit meer schoon, als hij dat ooit al is geweest.

Enige tijd geleden was er sprake van dat er een paar honderd asielzoekers gehuisvest zouden worden in mijn woonplaats. Dit voornemen had eveneens de meest afgrijselijke en domme reacties tot gevolg en inderhaast werd er een Facebookpagina geopend waarop de meest rabiate onzin over asielzoekers werd beweerd. Zo zouden mensen hun katten en honden niet meer buiten kunnen laten lopen omdat asielzoekers die zouden vangen en opeten. U begrijpt wel, dat niveau. Uiteindelijk zijn de asielzoekers er niet gekomen. Daarna gebeurde er iets wat ik niet had durven dromen. Lokale politici van VVD en PvdA spraken in het lokale krantje openlijk hun afschuw uit over al het walgelijks wat er was gezegd en geschreven. En er werd door deze politici gezegd dat mensen die er dit soort opvattingen op na hielden voortaan maar niet meer op de VVD of de PvdA moesten stemmen. Van de zogenaamd christelijke partijen werd dienaangaande niets vernomen. Terwijl het toch overduidelijk de bedoeling was van de Here God dat er door zijn volgelingen naastenliefde gebezigd zou worden.

Hoewel ik weet dat het naïef is, zou je hopen dat Geert Wilders zich openlijk zou distantiëren van de walgelijke reacties op zijn diverse fansites. Het feit dat hij dat niet doet, terwijl hij bij het minste of geringste akkefietje van een moslim hetzelfde vraagt van ‘de’ moslims, vind ik buitengewoon zorgelijk. Want dat betekent in feite dat hij gewoon achter dit soort reacties staat. Het feit dat er niemand in de Nederlandse politiek is die Wilders hierop aanspreekt, is zo mogelijk nog zorgelijker. En het zorgelijkst van alles is het feit dat er geen politicus is die openlijk zegt: ‘Mensen die op deze manier reageren, mensen met dit soort opvattingen, zijn bij onze partij niet welkom. Die hoeven niet meer op ons te stemmen.’

Hopeloos. Dat is het woord dat al dagenlang door mijn hoofd spookt. Dit land is reddeloos verloren. Ik weet niet of het nog zin heeft om stukjes als deze te schrijven (dat is iets waar ik al een tijdje mee worstel). Aan de ene kant denk ik dat het verschrikkelijk hard nodig is om luid en duidelijk stelling te nemen tegen al die onverdraagzaamheid en gevoelloosheid, aan de andere kant vraag ik me af of het wel enige zin heeft omdat de kampen zo lijnrecht tegenover elkaar staan en zich zo diep hebben ingegraven. Wat me steeds weer over de streep trekt is de gedachte dat in het midden gaan staan in ieder geval geen zin heeft omdat je dan automatisch tot de zwijgende massa gaat behoren die alles maar laat gebeuren.

Het is te hopen dat het kabinet valt. Opzouten met dat stelletje trieste, beschamende figuren die de zorg hebben afgebroken, de natuur om zeep helpen, met criminele organisaties als ABN/AMRO, de NAM, Monsanto, Nestlé en Shell onder een hoedje spelen en blijkbaar dagenlang moeten vergaderen over iets wat volkomen vanzelfsprekend zou moeten zijn, namelijk dat je mensen in nood helpt.

Maar het is niet te hopen dat het kabinet valt, want dan houden we de VVD en krijgen we iets met het CDA erbij, de SGP en misschien wel de fascisten van de PVV. En dan zijn we pas echt van God los.

1 gedachte over “Hopeloos”

  1. Pingback: You never walk alone als je naar je plaats van executie gaat | Krapuul

Reacties zijn gesloten.