Honderdduizenden de straat op tegen plannen Macron

In Frankrijk zijn gisteren naar schatting 400.000 mensen de straat opgegaan om te protesteren tegen de plannen van president Macron de Franse verzorgingsstaat af te breken de vastgelopen arbeidsmarkt te hervormen. Alleen al in Parijs gingen naar schatting 200.000 mensen de straat op. Op zeker 4000 plaatsen werd gestaakt.

Voor de linkse vakbond CGT golden de stakingen en protesten als een test om te kijken of men in staat zou zijn de achterban in beweging te krijgen. Echt serieuze actie wordt pas eind september verwacht. Zo te zien hoeft de CGT zich nergens ongerust over te maken.

Macron droeg er nog het zijne toe bij de actiedag tot een succes te maken door critici van zijn ‘hervormingen’ te bestempelen als ‘luilakken’, wat door veel betogers werd opgevat als een geuzennaam. Op honderden borden stond de leuze ‘Ik ben er trots op lui te zijn’ te lezen.

Overigens zijn de Franse vakbonden verdeeld over de vraag hoe te reageren op de plannen van Macron. De CGT wil de plannen van tafel, de ‘gematigde’ CFDT (sociaal-democraten) en CFTC (christelijk) zijn bereid met Macron te praten en eventueel compromissen te sluiten. Van een gemeenschappelijk front is helaas dan ook geen sprake, al kan dat natuurlijk nog komen.  De CFDT en de CFTC hebben voor 18 september acties gepland, de de CGT hoopt op 25 september van start te gaan met een serieuze mobilisatie.