4 gedachten over “Hogere straffen zijn echt niet de oplossing”

 1. Het woord hysterie past inderdaad perfect bij deze tafereel.

  Want hogere straffen op zich, lossen helemaal niets op want ze hebben symptomatische werking en pakken de oorzaken niet.
  Wel passen hogere straffen naadloos aan bij de mentaliteit van Rechts en Ultra-rechts die altijd op straffen uit zijn.

 2. Hm. Hogere straffen op zichzelf misschien niet als de pakkans niet hoger wordt.

  Verder vind ik het nogal een vaag stuk, dat erop neer lijkt te komen dat, omdat je er juridisch/taalkundig niet uitkomt, het niet mogelijk is om mensen die ambulancemedewerkers aanvallen harder aan te pakken dan iemand die een willekeurig ander persoon aanvalt. Iets wat ik op zichzelf toch helemaal geen onredelijke gedachte vindt.

  Misschien moet je het gewoon niet zo plechtstatig willeen formuleren als Opstelten, en kan het dan wel geregeld worden.

  Ik vind het met name in het geval van hulpverleners zeer kwalijk. Kijk, de politie die klaagt dat ze aangevallen worden vind ik zoiets als een beroepsmilitair die verontwaardigd roept “ze schieten terug!”
  Daar bén je er onder andere toch voor als politieagent, je hebt een wettelijk recht tot een zekere mate van geweld juist om op te kunnen treden in dat soort situaties.

  Maar het aanvallen van ambulancemedewerkers vind ik wel degelijk iets dat zwaarder gestraft mag worden dan het aanvallen van een willekeurig ander persoon.

  Of dat dan via wetgeving moet of via de praktijk in de rechtszaal is een ander verhaal.

 3. Politieagenten zijn geen Übermenschen. Waarom zou hun slaan erger zijn dan een willekeurig ander medemens slaan? We zijn allemaal gelijk voor de wet. Een politieagent is er voor de burger niet andersom. Geweld is een risico dat bij hun vak hoort.

  Agressie tegen agenten laat zich voor een groot deel verklaren door hun horkerige optreden. Boetes geven om quota te halen. Burgers schofferen die een normale beleefde vraag stellen. Weigeren aangiftes te accepteren van mensen die zojuist zijn overvallen of aangerand terwijl ze dat verplicht zijn. Mensen langer vasthouden dan nodig was of zelf toegestaan omdat ze een grote mond hadden bij hun onterechte aanhouding.

  Dan hun gedrag in het verkeer. Ik ben al een aantal keren op de fiets bijna aangereden door politieauto’s die voorrang namen en te hard reden zonder zwaailichten. Ik zie politieagenten heel vaak met zijn drieën naast elkaar fietsen, zonder licht fietsen, met twee scooters naast elkaar rijden etc. Agenten mogen verkeersregels breken, maar alleen als daar een goede reden voor is en er is geen enkele reden te bedenken voor dit onveilige gedrag op fiets en scooter. Het is gewoon een middelvinger naar de burger:
  “Ha, ha, wij mogen de regels aan ons laars lappen en als jij dit voor onze neus doet dan geven we je een vette boete. Ha, Ha, Nutteloze Kutburger! Ha, ha! ”

  Ik zou graag meer respect hebben voor de politie, maar het wangedrag van de gemiddelde agent bij Korps Amstelland zit dat nogal in de weg. Laat ze dat respect maar eens verdienen.

  ———————————————–
  Ambulance medewerkers wordt het lastig gemaakt terwijl ze aan het helpen zijn. Degene die hun slaat brengt ook schade toe aan de mensen die ze willen helpen. De omstandigheden op zich maken het eisen van een hogere straf wenselijk. Heeft het OM daar echt een richtlijn voor nodig?

 4. Volledig me eens:

  Sofia van der Linde Schreef:

  Ambulance medewerkers wordt het lastig gemaakt terwijl ze aan het helpen zijn. Degene die hun slaat brengt ook schade toe aan de mensen die ze willen helpen. De omstandigheden op zich maken het eisen van een hogere straf wenselijk. Heeft het OM daar echt een richtlijn voor nodig?

Reacties zijn gesloten.