Hoeveel Pegida-aanhangers draven er nu werkelijk op?

Tijdens de Pegida-demonstratie in Dresden, waar de Grote Blonde Lijder een keutel mocht laten, zouden er volgens de DPA (Deutsche Presse Agentur) rond de 10.000 demonstranten zijn. De DPA baseert zich op schattingen van de politie. Op het blog ‘Politically Incorrect‘ sprak men zelfs van 20.000 demonstranten. De Lijders van Pegida hebben er baat bij, dat er zoveel mogelijk demonstranten komen en zij zullen het aantal deelnemers omhoog schroeven – het is een deel van hun geschiedenis, want iedere keer werd erop gewezen, hoe hard de beweging groeide. De politie heeft ook baat bij een hoge opkomst, want al die manschappen, die moeten ook maar verantwoord worden. In mijn achterhoofd had ik het idee, als ’t er enige duizenden geweest zijn, dan is dat veel. Live zag ik, dat toen het laatste woord nog niet uitgestorven was, de camera zich 180 graden draaide en een vrijwel verlaten veldje toonde en verderop enkele aanhangers, die over de dijk naar huis liepen. Vandaar dat ik toen schreef:

De Deutsche Presse Agentur spreekt over 10.000 aanwezigen. Op de live videobeelden zag dat er niet zo uit. (Bron)

Op 27-4-2015 was er opnieuw een demonstratie van Pegida-volgelingen in Dresden en volgens officiële meldingen zouden er toen zo’n 3.000 walking dead aanwezig zijn. Studenten van de TU Dresden hebben ’n nieuwe manier van telling bedacht, en daaruit bleek dat afgelopen maandag er maar 1462 mensen aan de demonstratie hebben deelgenomen. Dat komt meer overeen, hoe ik zelf de hoeveelheid mensen inschatte tijdens de met-veel-tromgeroffel-en-hoorngeschal-binnengevlogen-Blondie demonstratie.

Studenten an der TU Dresden haben eine neue Zählmethode entwickelt, mit der sie die Teilnehmerzahl der Pegida-Demonstration am Montag in Dresden bestimmt haben. Aber wo die Polizei ursprünglich von 3.000 Demonstranten gesprochen hatte (was so auch in den Medienberichten aufgegriffen wurde), kamen die Studenten nur auf 1.462—weniger als die Hälfte. (Bron, met ’n link naar hoe Pegida zelf telt en ’n link naar opnames van de demonstratie, die de opmerking ‘walking deads’ rechtvaardigt.)

1 gedachte over “Hoeveel Pegida-aanhangers draven er nu werkelijk op?”

  1. Pingback: Spekman blablabla | Krapuul

Reacties zijn gesloten.