Hoe Trouw massamoord propageert

Dagelijks wordt er op Twitter en Facebook gefantaseerd over massamoord op vluchtelingen, moslims en al wie nog meer niet populair zijn bij de najagers van de natte droom inzake een ‘van vreemde smetten vrij zijnd vaderland.’
Bij de EO krijg je er een platform voor, een burgemeester mag massamoord bepleiten bij de VPRO en hoe het ook allemaal verwoord wordt maakt geen zak uit: het zijn en blijven pleidooien voor massamoord.
Of er nou gezegd wordt dat ‘IS uitgeroeid moet worden’ of dat ‘moslims alleen goed zijn als ze aan bomen bengelen’ of wanneer je als VVD-bestuurder je openlijk afvraagt of het ‘niet beter is moslims in getto’s met prikkeldraad erom heen op te sluiten’ of zoals weer een andere VVD-bestuurder vindt dat je ‘wegkijkt’ als je geen ‘begrip’ hebt voor Anders Breivik’: het blijft roepen om massamoord.
En dat roepen om massamoord wordt steeds populairder.

In de krant waarvoor destijds tientallen mensen in de duinen doodgeschoten zijn mag ene Heere Heeresma Jr. zijn Orwelliaanse fantasietje loslaten over het vermoorden van weerloze vluchtelingen die in bootjes de zee oversteken om te ontkomen aan het door het westen veroorzaakte oorlogsgeweld:

Wat een politicus als Zijlstra hiervan kan leren, is dat de vluchtelingenstroom gestopt kan worden door Frontex zo nu en dan de mitrailleur erop te laten zetten. Eén afschrikwekkend voorbeeld van een doorzeefd bootje met vijftig of honderd opvarenden kan duizenden vluchtelingen rechtsomkeert doen maken.

Bron

Ogenschijnlijk lijkt het stukje satire.
Maar dat is het niet en wel om een paar redenen.
Ten eerste is Heere Heeresma junior een fascist zoals de onvolprezen Stan van Houcke op zijn blog uit de doeken doet en als het al satire is dan is het hetzelfde soort ‘satire’ als wanneer Richard Heydrich, een van de organisatoren van de Holocaust, zou zeggen ‘we moeten alle joden maar vergassen.’

Ten tweede heeft een krant die jarenlang aan een haatheks als Elma Drayer een platform heeft geboden en verder ik weet niet hoe lang mee heeft gedaan middels allerlei verzonnen gruwelverhalen over shariawijken en jihadbelten aan het opstoken van haat jegens islamitische medeburgers mijns inziens wel het recht verspeeld om ook maar in de buurt te komen van iets wat zelfs maar op satire lijkt. Want het is ook daarom ongeloofwaardig.
Bovendien heeft Trouw met een schreeuwende kop over ‘aanrandingen die het asieldebat zouden doen ontvlammen in Duitsland’ nog geen vijf dagen geleden bijna kwijlend meegedaan aan het voeren van de hetze tegen vluchtelingen naar aanleiding van wat er in Keulen gebeurd zou zijn maar niemand nog precies wist.
En als laatste is het mensen verachtende stuk in Trouw geen satire vanwege het volgende waarbij ik graag nog een keer verwijs naar Stan van Houcke:

De ironie leidt tot parodie, de parodie leidt tot identificatie – dat is de onwrikbare wet, waaraan Van het Reve nog het meest onderhorig is… Zo wordt het spel ernst. De corpsstudent speelt net zo lang de man met de grote bek, tot hij het is. Dat is het ironische van de ironie: dat zij het plotseling niet meer is.

Bron

Met Stan van Houcke ben ook ik niet verbaasd als je de meeste reacties onder dat stuk in Trouw ziet, dat Nederland verhoudingsgewijs de meeste joden de gaskamers in zag verdwijnen.
Massamoord was altijd al heel populair in Nederland.

1 gedachte over “Hoe Trouw massamoord propageert”

  1. Pingback: Macht en onmacht van de satire | Krapuul

Reacties zijn gesloten.