Hoe traditionele politiek in Frankrijk en EU voedingsbodem Front National creëerde

Vorige zondag wist het extreemrechtse Front National in Frankrijk in geen enkele regio de macht te grijpen. Met scores tot 46% in Zuid-Frankrijk is het gevaar Le Pen echter verre van geweken.

Als we een soortgelijk scenario – of erger – in de toekomst willen vermijden, moeten ook degenen die de weg geëffend hebben voor het Front National, voor hun verantwoordelijkheid worden geplaatst. Om te begrijpen wat de diepere oorzaken zijn van de doorbraak van het Front National, moeten we ook kijken naar het beleid van de traditionele partijen in Frankrijk en Europa. Ook de Europese Unie is mee verantwoordelijk voor de opmars van het FN. Het beleid van de EU ter discussie stellen, is de enige manier om het FN te stoppen.

Een jaar geleden, vlak voor Nieuwjaar, nog voor de aanslag op Charlie Hebdo, nog voor de vluchtelingencrisis en lang voor de aanslagen van 13 november in Parijs, schreef de Franse econoom Thomas Piketty een opiniestuk met als titel “2015: welke schokken zullen Europa doen bewegen?” Piketty schreef daarin: “Het meest trieste in de Europese crisis is de koppigheid waarmee de huidige leiders hun beleid voorstellen als het enig mogelijke, en de vrees die ze hebben voor iedere politieke schok die dat vredige evenwicht zou kunnen verstoren. (…) Welke schokken zouden zo een en ander kunnen doen bewegen in 2015?”

Er zijn grosso modo drie mogelijkheden: een nieuwe financiële crisis, een politieke schok die van links komt, of een politieke schok die van rechts komt. De huidige Europese leiders zouden zo slim moeten zijn in te zien dat de tweede mogelijkheid veruit de beste is. De linkse politieke bewegingen die het vandaag goed doen, zoals Podemos in Spanje of Syriza in Griekenland, zijn fundamenteel internationalistisch en pro-Europees. In plaats van ze te verwerpen, zou integendeel met hen moeten worden samengewerkt om de krijtlijnen van een grondige democratische herwerking van de EU uit te tekenen. Als dat niet gebeurt, is de kans groot dat er een veel zorgwekkendere schok aan zit te komen, namelijk een schok van rechts. Als we kijken naar het Franse kiessysteem is het niet denkbeeldig dat het FN tijdens de regionale verkiezingen van december 2015 meerdere regio’s binnenhaalt.” (Lees verder bij de bron van dit artikel)

Via:: dewereldmorgen.be