Het verraad van het mobieltje

Malte Spitz (26) is lid van De Groenen in het Duitse parlement en een intensief gebruiker van de moderne electronica. Een uitdraai van zijn belgedrag tussen september 2010 en februari 2011 telde maar liefst 35.831 regels en ook gebruikt hij SMS en Twitter.
Dat belgedrag was trouwens niet zo gemakkelijk te achterhalen. Spitz moest Deutsche Telecom voor de rechter slepen om de data over zichzelf in te mogen zien. Intussen hebben overheidsinstanties in die data vrije toegang.

Spitz gaf zijn electronische gegevens aan het Duitse weekblad Die Zeit, die een verbluffende infographic samenstelde, waarop – op enkele lacunes na – vrijwel van minuut tot minuut valt na te gaan waar Spitz zich op dat moment bevond, hoe vaak hij belde of SMS’te en welke tweets hij verzond:

Privacy

Klik op infographic voor origineel van Die Zeit

Op de infographic is te zien waar Spitz zich op de gekozen datum bevond. Rechts staat zijn programma van de dag, het aantal uitgaande en ontvangen telefoontjes en SMS’jes en wat hij heeft getwitterd. Onder de kaart is te zien welke reizen hij maakte met welke plaatsen van oponthoud; met ‘Geschwindigheit’ is de snelheid te regelen. In de grafiek eronder kan elke datum worden aangeprikt; Spitz bracht oud-en-nieuw bijvoorbeeld in Frankfurt door.

De lijst van Spitz, vatte Trouw samen, komt neer op gemiddeld 200 positiebepalingen en andere gegevens per dag. Die Zeit heeft niet álle gegevens uit de database gebruikt. De telefoonnummers waarnaar Spitz belde of waarvandaan hij werd gebeld, zijn uiteraard wel bewaard door de maatschappij, maar niet weergegeven.
De productie van Die Zeit maakt wel heel erg duidelijk hoeveel gegevens over een burger belbedrijven, en dus ook overheden, beschikbaar hebben voor controle.
Voor parlementariërs, en onder meer journalisten, die niet altijd bekend willen laten worden met wie ze waar en wanneer contact hebben, zegt Trouw, lijkt het tijd te worden om naar een leven zonder mobieltje te streven.

Naar aanleiding van de publicatie heeft de Tweede Kamer zich bezorgd getoond over de opslag van belgegevens. Het was overigens niet de enige Kamervraag over privacy. Maar voor de overheid is het niet genoeg: die wil ook een centrale database voor vingerafdrukken, terwijl (ook) daar misbruik op de loer ligt.

3 gedachten over “Het verraad van het mobieltje”

 1. Het is niet zo erg nieuws, eigenlijk. Men weet ook sinds jaar en dag dat mobieltjes, respectievelijk gesprekken kunnen afgeluisterd worden ook als een mobieltje bijvoorbeeld niet in gesprek is oftewel gewoon aan staat. Techneuten weten hier een heleboel van.

  Je moet de accu eraf halen, zeggen ze.

 2. Nexus m. Schreef:

  Je moet de accu eraf halen, zeggen ze.

  Klopt, dat is de enige zekere manier. Ook een mobieltje dat “uit” staat is niet echt uit.
  Je kunt het in theorie wel merken: je batterij gaat een stuk sneller leeg. Geen reden om paranoide te worden als je batterij minder lang meegaat omdat ze ouder worden of omdat je in een gebied zit met een slechte dekking overigens.

  En dit was ook een van de redenen dat je met extra beltegoed werd gelokt om jezelf aan te melden bij een anonieme prepaidkaart….die dan dus ook niet meer anoniem was.

Reacties zijn gesloten.