Het stemt tot nadenken dat extremisme voortvloeit uit conservatief-christelijke hoek

Hoofdredactioneel commentaar op Trouw.nl

Het is nog nauwelijks te bevatten wat er afgelopen vrijdag in Noorwegen is gebeurd. Een 32-jarige blanke Noorse terrorist die het land op zijn grondvesten laat schudden.

Dat het deze keer geen moslimextremist is, maar een blanke man, die zich een overtuigde christelijk-conservatief noemt, is nieuw. Dit gaat niet om een gevaarlijke of geïsoleerde gek, maar om een politiek-extremist. Iemand die zijn overtuiging gevoed heeft met opvattingen van allerlei rechts-conservatieve groeperingen, waaronder de Tea-party in de VS en die van Geert Wilders in Nederland.

De PVV-leider heeft zich direct van de dader gedistantieerd en de aanslagen scherp veroordeeld. Maar duidelijk is geworden dat het conservatief-christelijk denken ook kan radicaliseren en in terroristische daden uitmonden. En dat moet iedereen aan het denken zetten.

Ik ben blij dat er in de MSM nu eindelijk ook de link wordt gelegd met de daden van deze Noor en het gedachtegoed van Geert Wilders, de PVV en geestverwanten.

5 gedachten over “Het stemt tot nadenken dat extremisme voortvloeit uit conservatief-christelijke hoek”

 1. Wat is daar nieuw aan? Heeft de Trouw soms de aanslag in Oklahoma gemist? Plus nog wat vermoorde abortusartsen?

 2. Walter Schreef:

  Wat is daar nieuw aan? Heeft de Trouw soms de aanslag in Oklahoma gemist? Plus nog wat vermoorde abortusartsen?

  Zelfs de UNA-Bomber kwam uit rechtse hoek , en de Oost-Duitse Vietnamezenmoordenaars …

 3. Gedurfd van Trouw. Weer de nodige bruine reaguurders in hun kromtaal. Worden ze gemobiliseerd of zo?

 4. Het zou ook gedurfd zijn om een-hersencellige bruine reaguurders met kromtaal van die fora af te knikkeren. Ik pleit niet voor censuur, maar ik zou als redactie toch wel enig niveau wensen. Nu gaat alles onder het mom van vrijheid van meningsuiting. Die heel dicht in de buurt van haatzaaierij en opruiing kan komen, voorbeelden te over daar op Trouw. Een mooi moment om hier es paal en perk aan te stellen en de criteria voor het plaatsen van reaguurders-reacties aan te scherpen.

 5. Er vallen door het kapitalisme voortdurend doden.
  Hongersnood, oorlogen, en onthouden van medische zorg.
  Ook hier in nederland.

  Een jaar of 15 geleden zei Bolkesteijn dat hij vond dat ‘de’ communisten in NL ( de oude CPN) maar eens excuses moesten aanbieden voor alle terreur die de communisten hadden aangericht.
  Toen werd me al duidelijk. dat ze blind zijn wat hun kapitalisme aanricht,
  en die man wordt dan als een soort intellektueel gezien door de vvd-klup.
  Die bolkesteijn is eigenlijk begonnen met karaktermoord te plegen op mensen die politiek niet in het straatje van de kapitalisten passen en pasten.

  Nog een stukje hier wat is trouwens typisch volkskrant gewauwel vind, maar goed, mocht je meer willen zoeken kan dat.

  http://www.volkskrant.nl/vk/nl/2844/Archief/archief/article/detail/476596/1997/11/22/GEACHTE-REDACTIE-Bolkestein-begint-debat-op-onvolwassen-manier.dhtml

Reacties zijn gesloten.