Het Nieuwe Nieuws

Great-Moon-Hoax-2-600x350Het nieuws wordt tegenwoordig versierd met commentaren, waarderingssterretjes en tweets. Wat er in de wereld gebeurt is een bonte mix van geruchten, statistieken en meningen, begeleid door een begrijpelijk commentaar en herkenbaar muziekje. Feitelijke berichtgeving wordt steeds schaarser, want de meeste feiten zijn stomvervelend. Bovendien vinden steeds meer mensen dat pers en media liegen, net als politici en personen met onwelgevallige informatie of een mening die men niet wil horen. Er zou sprake zijn van politiek-correcte onderdrukking en censuur als er geen negatieve berichten over asielzoekers en vluchtelingen verschijnen. Er is blijkbaar een groeiende behoefte.

De politiek eist nu dat er regelmatig over misdrijven door asielzoekers met harde cijfers wordt bericht. Statistisch wijken die nauwelijks af van de overige misdaadstatistieken, maar sinds we worden bedreigd door mensen die vluchten voor oorlog vinden veel Nederlanders het belangrijk om asielzoekers eruit te lichten. Er wordt met succes een beeld gecreëerd dat alle asielzoekers verkrachters zijn. De PVV stijgt in de peilingen van Maurice de Hond tot ongekende hoogte en Wilders voelt zich gesterkt en roept dat alle mannelijke asielzoekers preventief moeten worden opgesloten. Naast de gebruikelijke verontwaardiging levert zo’n oproep tegenwoordig ook veel waardering. Volgens de Telegraaf is driekwart van de Nederlanders het daarmee eens.

Het wijkteam van de politie in Sint-Michielsgestel wist enkele dagen terug ons te informeren met een foto waarop een lid van AFA een politieagent zou molesteren. In het begeleidende bericht werd gesuggereerd dat een linkse demonstrant de politie zou hinderen in het opsporen van aanranders. De originele foto is uit 2009 en laat een Griekse demonstrant zien die een agent te lijf gaat die op de grond ligt. Op de gemanipuleerde foto is het logo van AFA op de rug van de onverlaat geplakt. De tweet werd een dag later verwijderd met de mededeling: “Was naar verluid een bewerkte foto. Boodschap kwam bij velen verkeerd over. Geen boze opzet.” De strijd tegen criminaliteit is vol goede bedoelingen.

Een paar dagen daarvoor kopte L1 gevolgd door NOS met ‘Duitse omroep moest positief berichten over vluchtelingen’. In een radiouitzending van de regionale radiozender vertelde Claudia Zimmermann, journalist van de Duitse regionale omroep WDR, dat collega’s daartoe de opdracht hadden gekregen van commissies. NOS-correspondent Jeroen Wollaars in Berlijn voegde toe “dat journalisten van de Duitse publieke omroep zelfcensuur toepassen en soms de neiging hebben politiek correct zijn.” De WDR reageerde geschokt op de uitlatingen van collega Zimmermann en ontkende dat er zulke richtlijnen zouden bestaan. Op de vraag waarop Wollaars zich baseerde antwoordde hij: “Bron? Ik. Ik woon hier. Spreek met journalisten.”

Valse en negatieve berichten en gemanipuleerde foto’s waarop allochtonen, moslims en vluchtelingen als domme, criminele, verkrachtende niet-mensen worden afgebeeld worden veel gedeeld op sociale media, vooral als ze gepost of doorgestuurd worden door bekende Nederlanders. Zo gaan er na de gebeurtenissen in Keulen beelden rond van onhebbelijkheden van de afgelopen jaren. Vrijwel alle beelden over Keulen op sociale media laten geen Keulen zien, maar zijn kopieën van oudere beelden van eerdere incidenten. Ondanks dat veel van zulke beelden zijn ontmaskerd als hoax worden ze nog steeds en vaak gedeeld, want een bericht is zonder illustratie minder waard. Blijkbaar zitten veel Nederlanders dagelijks met hun hoofd in een virtuele werkelijkheid.

Het nieuws als gedeeld (on)genoegen in een stroom van geruchten op Facebook en Twitter. Met name verschrikkelijke beelden doen het goed, zoals van verminkte en gedode mensen, maar ook herkenbare beelden worden gewaardeerd. Engelse slachtoffers van huiselijk geweld worden afgebeeld als slachtoffers van asielzoekers in Finland en Zweden. Vierende sportliefhebbers worden voorgesteld als niet-westerse immigranten die juichen na een aanslag, want dan weer ‘bewijst’ dat asielzoekers gevaarlijk zijn. Natuurlijk gebeuren er ook zaken in asielzoekerscentra die strafbaar zijn, maar die zijn doorgaans niet anders dan die van de gemiddelde, mannelijke Nederlander. Dat laatste is ondertussen zo ingeburgerd dat het nauwelijks nieuwswaardig meer is. Gefotoshopt nieuws gebaseerd op een graag gehoorde mening verkoopt vast veel beter.

1 gedachte over “Het Nieuwe Nieuws”

  1. Pingback: Bizarre hype over matchfixing in tennis | Krapuul

Reacties zijn gesloten.