Het moet anders!

Weet jij wat de Occupy beweging inhoudt? Weet jij wat het COA betekent en wie Nurten Albayrak is? Kan jij drie politieke partijen opnoemen en zeggen waar ze voor staan?

Vanwaar deze vragen? Omdat ik er na zoveel jaren eindelijk achter ben gekomen dat het de meeste mensen geen reet interesseert. Ik ben omringd door mensen die of niet stemmen of stemmen omdat ze vinden dat het anders moet. In het verleden heb ik gedacht dat mensen zich wel een beetje verdiepten in de verschillende zaken. Maar voorzichtig stel ik wel eens vragen in mijn omgeving en dan blijkt dat mensen wel lachen om de grappen van de oudejaarsconference, maar eigenlijk de achtergronden van de grap helemaal niet kennen.

Toen van de week Dion Graus op televisie was op de grootste land- en tuinbouwbeurs in Duitsland en de kamer met visite zich rot zat te lachen om zijn optreden met Frau Antje werd de vraag gesteld: “Haha! Lachen die kerel. Wie is dat eigenlijk?” He?! Wat?! Jij stemt toch PVV?! Toen was voor mij de maat vol. Ik moet een nieuwe theorie bedenken.

Mijn nieuwe theorie

Ik deel de Nederlandse bevolking in drie groepen.
Groep 1
Deze groep is ongeveer een derde van de stemgerechtigde bevolking. Deze groep stemt niet. Of je nou door de hond of door de kat wordt gebeten. Lekker belangrijk. Mark Rutte? Die is toch minister? Het zal allemaal wel. Tot deze categorie behoren ongetwijfeld heel veel verschillende groepen, maar wat ze gemeen hebben is dat ze om verschillende redenen niet stemmen.

Groep 2
De kleinste groep. Discussiëren wel eens. Sommige vullen enquêtes in. Altijd dezelfde mensen die naar standpunt NL bellen. De meeste zijn honkvast. Stemmen of links of rechts, maar zullen niet snel veranderen van links naar rechts of andersom. Een klein deel reageert op de verschillende fora en hoopt daarmee mensen van mening te doen veranderen. Over het algemeen een kansloze zaak, maar zo blijven ze lekker bezig. Iedere politieke partij dankt zijn basis aan groep 2. Deze groep zorgt voor je minimale zetelaantal. Leuke groep, maar niet zo belangrijk.

Groep 3
De grootste en belangrijkste groep. Ze stemmen omdat het anders moet. Het moet anders, want het gaat niet goed. Dit is de groep, die het voor het zeggen heeft in Nederland. Dan weer links en dan weer rechts. Het probleem is dat deze groep haast niet te bereiken is. Niet te bereiken omdat het wel anders moet, maar voor de rest verdiept men zich niet. De man of vrouw die deze mensen weet te bereiken is spekkoper. Fortuyn lukte het. Wilders lukte het. Nu gaat het Roemer lukken. Maar ‘bereiken’ is een groot woord. Maar heeft Wilders ze bereikt, als men Dion Graus nog niet eens herkent?
Een paar maanden geleden had ik het al in de gaten. Mijn PVV vrienden begonnen het zat te worden. Nu Wilders minister is, verandert er eigenlijk niets. Een aantal gaan nu SP stemmen. Dan gaat het eindelijk eens veranderen in Nederland.

22 gedachten over “Het moet anders!”

 1. Lekker oppervlakkig. Tuurlijk zijn ze nergens in geïnteresseerd want alleen in zichzelf geïnteresseerd.
  Gelukkig kan ik niet pronken dat ik veel PeeVeeVee vrienden heb (wel kennissen) en kijk daar ben ik trots op.

  De meeste hebben Wilders gestemd want het voelt lekker om je haat, jaloezie en frustraties ergens op te spuiten en weer slaafjes te hebben, vooral allochtonen. Nette burgers hebben altijd een blanke leider nodig die ze altijd kan laten bedonderen want hij is blanke toch, die allochtoontjes vertrouwen we niet, toch? Ook als zouden ze betrouwbaar willen opkomen, weetjewel.

  Gelukkig hebben ze Wilders nu door. Eindelijk. Kijk naar de peilingen.

 2. En salonsocialist bij welke groep hoor jij?

  @1nexus Ik ken ook een paar pvvers, ze zijn zeer wel op de hoogte, voorspelbaar, angstig dom gelul natuurlijk maar toch…..en ja ze voelen zich veilig bij een blanke leider, helaas zien ze maar niet dat wilders helemaal zo blank niet is, het gaat dus toch om het haat zaaien, denk ik.

 3. mary van wijk Schreef:

  En salonsocialist bij welke groep hoor jij?
  @1nexus Ik ken ook een paar pvvers, ze zijn zeer wel op de hoogte, voorspelbaar, angstig dom gelul natuurlijk maar toch…..en ja ze voelen zich veilig bij een blanke leider, helaas zien ze maar niet dat wilders helemaal zo blank niet is, het gaat dus toch om het haat zaaien, denk ik.

  Maar dit is het leukste van het hele verhaal, dat-ie ze naaide met zoete praatjes zonder dat ze tot voor kort het konden beseffen.

  Exusez les mots.

 4. Je vergeet een vierde groep, Salonsocialist. Dat zijn de mensen die zich ook voor niks interesseren, maar die uit traditie op “hun” zuil stemmen. Die groep is sinds de zestiger jaren veel kleiner geworden dan vroeger, maar ze bestaan nog steeds.

 5. Huib Schreef:

  Je vergeet een vierde groep, Salonsocialist. Dat zijn de mensen die zich ook voor niks interesseren, maar die uit traditie op “hun” zuil stemmen. Die groep is sinds de zestiger jaren veel kleiner geworden dan vroeger, maar ze bestaan nog steeds.

  Ik neem aan dat je het niet hebt over de gemiddelde krapuul-gebruiker Huib.
  Het zal je misschien verbazen maar ik stem bijna altijd links en tot voor kort áltijd CDA. Dat ik jarenlang op het CDA heb gestemd, kwam door m’n schoonmoeder. Die wilde dat ik namens haar op het CDA stemde.
  Inmiddels is het mensje je dood dus die zware last is van m’n schouders. Ongewild kom je toch af en toe in gewetensconflict en dan aarzel je soms om de Koranspreuk: “Laat je geloof je niet verhinderen het juiste te doen” in praktijk te brengen.
  Als ik stem let ik niet heel erg op een partijprogramma, maar meer op de invloed die m’n stem heeft.
  In Groningen stem ik praktisch noot op de PvdA aangezien die al praktisch vanaf haar ontstaan de grootste partij is in stad.
  Ze hebben m’n stem echt niet nodig. Landelijk echter wel meestal. Echter als ik merk dat ze t.a.t. zullen verliezen doe ik dat ook niet, tenzij ik van mening ben dat ze als oppositie wel meer kunnen doen dan de andere linkse partijen.
  In stad wissel ik nogal eens tussen Groen Links en D66. Ik moet ze beide te vriend houden omdat vriendjes van me in de raad zitten en dan is het leuk om af en toe eens op ze te stemmen. Ze weten dat namelijk direct. Ik ben praktisch de enige 🙂 Vroeger stemde ik altijd PSP.
  SP stem ik echter nooit. Dat heeft voor een deel te maken met hun anti-Europa standpunt, maar ook op de manier waarop ze met allochtonen omspringen. Let wel, het is niet zo zoals Wilders dat flikt, die xenofobie aanwakkert, maar ze “helpen” hun kiezers ook niet met die nare ziekte.
  Daar komt nog bij dat ze in Groningen op een zeer populistische manier een aantal referenda hebben gefrustreerd en het ergste, dat ze mij er vals van hebben beschuldigd dat ik lid van hun partij was door me een rekening van ƒ 27,50 te sturen. En dat terwijl ze wel wisten en nog weten want ik ben met een aantal nog steeds bevriend, dat ik me altijd boven de partijen heb gesteld.

 6. Een paar maanden geleden had ik het al in de gaten. Mijn PVV vrienden begonnen het zat te worden. Nu Wilders minister is, verandert er eigenlijk niets. Een aantal gaan nu SP stemmen. Dan gaat het eindelijk eens veranderen in Nederland.

  LOL

  Weer eens een waarheid als een koe dit artikel.

 7. De SP is de grootste partij geworden. Sinds half-december is de partij met 7 zetels gegroeid. In die zelfde
  periode is de PVV met 7zetels gezakt. Volgens mij stroomt hier door meer en meer de SP vol met gelukzoekers
  die eerst hun hart, ziel, aan G. Wilders verkochten, die hun beloofde dat Hij er pal voorstond dat het inkomen
  van Henk en Ingrid onaangetast zou blijven

  Dat Wilders 800.000 Moslims discrimineerde en op zij zette namen ze op de koop toe.
  Nu zien ze dat Wilders bij langena de belofte niet waar kan maken, springen ze over in grote gatale naar
  een ander die ook veel belooft.
  Hoe zou het toch komen dat ik een grote hekel heb aan ex PVVers die zich nu aanmelden bij de SP?

  Zou het komen omdat de PVV een a-sociale en intolerante en een ordinaire club van mensen is?

  Wordt ook de SP niet een beetje besmet met dit virus?

 8. JOCGHUM Schreef:

  Zou het komen omdat de PVV een a-sociale en intolerante en een ordinaire club van mensen is?

  Wordt ook de SP niet een beetje besmet met dit virus?

  Lieve jongen, probeer het volgende onderscheid te maken. De SP heeft al vanaf haar ontstaan begrip getoond voor mensen die zich niet prettig voelden in hun buurt waar mensen kwamen te wonen waarmee ze weinig contact hadden en ook niet konden krijgen. Wat de SP naliet was om die mensen wel met elkaar in contact te brengen. Dat was (en is) een fout, maar die fout is absoluut niet met het oogmerk om meer stemmen te werven. Het was gewoon een blinde vlek.
  Wat Wilders doet is echter opgetogen er op wijzen hoe gelijk die mensen hebben met hun angst voor die immigranten/allochtonen en dat het heel goed is om ze eens goed de waarheid te zeggen en dat ze zich moeten schikken aan “zijn” normen en waarden en als ze dat niet doen dan moeten ze maar ophoepelen en zie je wel dat ze dat niet doen, het zoveelste bewijs dat ze weigeren te integreren en hiep hoi, kop hieps, sla er maar op.
  Zeker 99% van de SP-ers is hartstikke integer. Die ene overgebleven procent is mogelijk overgelopen naar Wilders. Dat is precies die ene procent bij de PVV-ers die wel een beetje integer is.

 9. @9: Henk Veldman:

  […] [Wat de SP naliet was om die mensen wel met elkaar in contact te brengen. ]

  De vraag is misschien of dit vanuit een partij moet of kan komen?

 10. J v d HEUVEL,
  U schreef dat een aantal van Uw vrienden nu SP gaat stemmen, ”gaat er eindelijk wat veranderen in
  Nederland. De SP is aangewezen op samenwerking met de VVD.

  Vroeger zeiden wij als fabrieks-arbeider (45 jaar geleden ) stem niet op de VVD want dat is de partij van de rijken. Als roemer samen met Rutte in 1 kabinet wil, zelfs als Roemer M.P wordt dan zal Roemer vaten met water bij de wijn moeten doen.

  Daar door zal er in Nederland helemaal niks veranderen

 11. LeRoiDanse Schreef:

  De vraag is misschien of dit vanuit een partij moet of kan komen?

  Ik heb min of meer een fout gemaakt door het te veel te veralgemeniseren. Ik weet namelijk helemaal niet of het in andere plaatsen dan Groningen ook opgaat. Wel heb ik het IDEE dat dat zo is en dat heb ik ook bij de 2e Kamferfractie van de SP.
  Maar voor wat betreft Groningen is dat zo’n 30 jaar geleden het gelukt is door de samenwerking van de PvdA met…..
  Dat wil je niet weten.
  Doe dus de ogen maar even dicht.

  Voor de anderen: De VVD!

  Ja, doe de ogen maar weer open.
  Nu is het wel zo dat Groningen slechts 11% allochtonen in huis heeft tegenover landelijk 21% en in de grote steden 30 tot 40%. Dus is het (mogelijk) daardoor iets eenvoudiger.

 12. JOCGHUM Schreef:

  J v d HEUVEL,
  U schreef dat een aantal van Uw vrienden nu SP gaat stemmen, ”gaat er eindelijk wat veranderen in
  Nederland. De SP is aangewezen op samenwerking met de VVD.
  Vroeger zeiden wij als fabrieks-arbeider (45 jaar geleden ) stem niet op de VVD want dat is de partij van de rijken. Als roemer samen met Rutte in 1 kabinet wil, zelfs als Roemer M.P wordt dan zal Roemer vaten met water bij de wijn moeten doen.
  Daar door zal er in Nederland helemaal niks veranderen

  niet bepaald een ander liedje Jochum , meer van het Eeuwigdurende gejengel van een der laatste PvdB aanhangers , Wat die water bij de wijn betreft … de SP begint teminste met wijn , niet met water zoals de PvdA ….

 13. JOCGHUM Schreef:

  Als roemer samen met Rutte in 1 kabinet wil, zelfs als Roemer M.P wordt dan zal Roemer vaten met water bij de wijn moeten doen. Daar door zal er in Nederland helemaal niks veranderen

  Het zijn jouw woorden. Als dit, als dat…. Waarom schrijf je geen openpodiumstukje met àl je politieke angsten? Wel een beetje fatsoenlijk formuleren en spellen graag.

 14. @ 13 Al.B.

  T’zal spoedig, hele drabbege wijn worden, door het vele water wat er bij wordt gegooid op bevel van Rutte.

 15. JOCGHUM Schreef:

  T’zal spoedig, hele drabbege wijn worden, door het vele water wat er bij wordt gegooid op bevel van Rutte.

  Lees eerst eens een oenologieboek. Wijn wordt niet drabbig van toegevoegd, water maar van druivenbezinksel als de wijn na gisting niet tijdig wordt overgeheveld & gefilterd. Voorts: Water toevoegen op `Rutte’s bevel’ is in jouw frase subjectief-speculatief en derhalve geen realistische hypothese.

 16. Ach JOCHUM, maak je niet druk. dat is al eens eerder gebeurd. Bij de verkiezingen in 2006 zochten de ontheemde LPF’ers hun toevlucht bij de SP, want zoals gezegd: Het moest anders. Aangzien de PvdA doodsbang was voor de concurrentie van de SP, wist Wouter Bos niet hoe snel hij Jan Marijnessen moest afserveren, dus ondanks de deelname van de pvda aan die coalitie, ging alles z’n neo-liberale gangetje.
  Gelukkig voor de diepteleurgestelde LPF’ers, diende zich de volgende lijder aan: Als stroman van de VVd, was het aan Geert Wilders om het electoraat van de SP af te snoepen om de neo-liberale agenda uit te voeren m.b.t de totale afbraak van de – wat een ouderwets begrip – verzorgingsstaat. Dat de anti-islamsentimenten in combinatie met het gejatte sociaal/economische programma van de SP, de pvv zoveel zetels heeft opgeleverd, is mede te danken aan de ex-SP stemmers. Ik kan mij wel voorstellen dat de SP deze kiezers liever kwijt dan rijk is, want op een enkele oprisping van Wilders na, is het SP/PVV verkiezingsprogramma totaal verkwanseld, waardoor dit afbraak-kabinet z’n gang kon gaan, met alle gevolgen van dien.Het lijkt nu even dat de SP op winst staat, maar dat kan morgen wel weer anders zijn, wanneer Geert weer met een ‘lumineus’ populistisch idee komt aanzetten. Als voorbeeld noem ik de tweet over de vaste rekenrente bij de pensioenfondsen: Dat idee was al eerder aangekaart, maar nu krijg ik weer te horen dat Geert groot gelijk heeft. Om uit je vel te springen!

 17. herderika Schreef:

  maar nu krijg ik weer te horen dat Geert groot gelijk heeft. Om uit je vel te springen!

  Dat laatste doe ik altijd als ik hoor:,, Geert heeft wel gelijk.”

 18. @Keira, helaas hoor ik dat de laatste tijd steeds vaker, ondanks dat de pvv vaak negatief in het nieuws is.

 19. JOCGHUM Schreef:

  @ 13 Al.B.
  T’zal spoedig, hele drabbege wijn worden, door het vele water wat er bij wordt gegooid op bevel van Rutte.

  u jengelt en jammert weer , niet iedere partij zijn politieke daalderhoertjes als uw PvdA , waarschijnlik zegt de SP wel NEE tegen complete uitverkoop … zal voor de eventuele partner een schok zijn na jaren PvdB gehoereer

Reacties zijn gesloten.