Het migrantendebacle heeft de deur wijd geopend voor de snelle toetreding van Turkije tot de EU

De verschillende oorlogen in het Midden-Oosten hebben de enorme migrantenstroom richting de Europese Unie op gang gezet. Ondanks lange nachtvergaderingen en grote inspanningen wisten onze EU-politici nog geen oplossing voor deze crisis aan te dragen. Naar de gewoonte was de slogan “redde wie zich zelf redden kan” geworden.

Langzaam maar zeker kwam daardoor Schengen tot stilstaan mede wegens het oprichten van prikkeldraadmuren op de meeste grenzen langs de Balkan-route voor vluchtelingen.

De situatie leek volledig buiten controle ontspoord te zijn tot op de vergadering van de EU van gisteren waarbij de Minister van Buitenlandse zaken van Turkije Davitoğlu werd uitgenodigd. Hij schoot meteen de EU-politici te hulp met een wonderbaarlijk voorstel.

Bij monde van zijn Minister deed Turkije het voorstel om de EU van de migrantencrisis af te helpen. In ruil voor deze hulp verlangt Turkije naast de oorspronkelijke 3 miljard financiële hulp om vluchtelingen op eigen territorium op te vangen, thans nog extra 3 miljard met mogelijkheid naar omstandigheden het bedrag te verhogen – afhankelijk van de volumes migranten die in de toekomst erbij betrokken zouden zijn.

Op de tweede plaats verlangt Turkije gelijk visumvrije toegang voor de Turkse onderdanen tot de Schengenruimte vanaf 1 juni aanstaande.

Op de derde plaats wordt de tot nu toe bevroren toetredingsprocedure voor de EU meteen op gang gezet door het openen van tegelijkertijd 5 artikelen van de procedure tot toetreding die anders normaliter een voor een in de tijd zouden doorgelopen moeten worden.

De Europese politici mogen uiteindelijk rustig ademhalen – ze hebben het weer geflikt.
Schengen is in wezen nog opener geworden en het is enkel even afwachten om de kleine bezwaren van Slowakije en Denemarken tegen deze oplossing op de volgende vergadering met mooie beloftes te doen bezwijken, dan is er geen vuiltje meer aan de lucht.