Het land is te klein…

Het waren pamfletten of stickers die je snel verwijderde zonder veel nadenken – het kon overdag, zonder levensgevaar. Xenofobe teksten.
De opmerkelijkste hadden de strekking: “de joden hebben de gastarbeiders hiernaartoe gehaald”.
Zo redeneerden nazi’s een jaar of dertig geleden. Twee vliegen in een klap.
De opvolgers van de Glimmervenen en Janmaten hebben de Volkskrant, de Telegraaf, Elsevier en regelmatig Trouw ter beschikking , en de omroep, en wat niet? Stickers en pamfletten zijn niet nodig. (Ze hebben ook heel veel zetels in de Tweede Kamer tegenwoordig).
En dus kan op de opiniepagina van de Volkskrant vanuit Jeruzalem het nieuwste complot aangaande de Import van Moslims in Nederland geslaakt worden: speciaal geïmporteerd antisemitisme.

Wie is nu de schuldige? Hm, naarmate alles verandert blijft het hetzelfde:

Hij vergelijkt in Vrij Nederland de huidige situatie van de moslims in de Nederlandse democratie met die van de Joden rond het begin van de Duitse bezetting. Een aspect van deze opmerking is dat Cohen het Joodse lijden als een volslagen misplaatst middel gebruikt voor een poging tot het opwekken van sympathie voor een volksgroep, die zich in een radicaal andere situatie bevindt.

Voor het volgende moet je zijn bij omroep in Nederland zoals deze zich aan het buitenland presenteert:

Deze herfst werd een moskee beschoten, een ander in brand gestoken en veel islamitische gebedshuizen ontvingen dreigbrieven. Bezorgde moslims besloten ’s nachts de wacht te houden bij hun moskee.

Aissa Zanzan van de Unie van Amsterdamse Moskeeën onderkent het probleem, maar maakt zich nog meer zorgen over het uitschelden en bespugen van individuele moslims op straat.

‘Ik krijg dagelijks wel een melding binnen, het wordt bijna als vanzelfsprekend gezien. Mensen staan er niet eens meer bij stil dat ze uitgescholden of bespuugd worden’, merkt de moslimbestuurder. Vooral oude vrouwen en jonge meisjes zijn de dupe volgens hem, omdat zij met hun hoofddoek duidelijk als moslim herkenbaar zijn.

‘Tegen hen wordt er van alles geroepen. Van ’terrorist’ of ‘achterlijke moslims’ tot ‘ga lekker terug naar je eigen land.’

Volgens Zanzan zijn de daders meestal witte Nederlanders, vaak met een laag opleidingsniveau.

Toch ook weer geen reclame voor Nederland

4 gedachten over “Het land is te klein…”

 1. In de discussies over Bolkestein lijkt het alsof in onze vreedzame samenleving de enige dissonant is dat er Marokkanen zijn die Joden het leven zuur maken. Uit de reacties op de vermeende (beter lezen!!!) citaten van Cohen blijkt naast steeds verder toenemende vreemdelingenhaat een latent anti-semitisme. Het hierboven ook aangehaalde verhaal van de Wereldomroep (dank!) maakt duidelijk dat anti-islamische incidenten langzamerhand zo normaal zijn, dat ze alleen nog in voor het buitenland bedoeld medium worden geconstateeerd. Laten we vaststellen dat we langzamerhand een bloedhekel aan elkaar hebben gekregen.

 2. @#1
  Ja, bepaalde Moslims veelal jonge Marokkaanse mannen stellen zich vijandig op tegen herkenbare Joden. Dat is een slechte zaak. Dat maakt Moslims op een soortgelijke manier behandelen nog niet oké.

  1 fout + 1 fout = 2 fouten.
  De ene fout heft de andere niet op.

  Zitten Moslims in een radicaal andere situatie dan Joden kort voor 1933? Ze zijn een geminachte minderheid. Ik zou zeggen dat ze zelfs een stuk erger worden geminacht dan Joden voor de machtswisseling in 1933. Je kan zelfs in vrij beschaafd gezelschap al 10 jaar dingen zeggen over Marokkanen of andere etnische groepen die overwegend Moslim zijn die je absoluut niet over andere groepen kan zeggen.

 3. Andreas Schreef:

  Laten we vaststellen dat we langzamerhand een bloedhekel aan elkaar hebben gekregen.

  Als dat waar zou zijn moet ook verplicht vermeld worden: DAKZIJ PVV EN WILDERS!.

  De grote letters heb ik gebruikt want ik weet niet zeker of de bril van de tante op sterkte is. Nu ben ik zeker dat ze het wel zal kunnen lezen.

 4. Sofia van der Linde Schreef:

  Je kan zelfs in vrij beschaafd gezelschap al 10 jaar dingen zeggen over Marokkanen of andere etnische groepen die overwegend Moslim zijn die je absoluut niet over andere groepen kan zeggen.

  Niet helemaal eens want ik heb ook een heleboel gehoord, zoals op een verjaardagje of vergaderinkje en het begint over “marokkanen”, “turken” en als je navraagt blijkt dat ze willekeurig uitgekozen zijn uit een doelgroep voor die opmerkingen die oorspronkelijk vreemdelingen/buitenlanders heet.

  Het beging allemaal bij vreemdelingenhaat.

Reacties zijn gesloten.