Het is zover! Europa van Naties en Vrijheden

Vandaag om 11 uur is de persconferentie van Marine le Pen — volgens Nederlandse media de persconferentie van Geert Wilders — waarin zij het grote nieuws dat Front National (FN), PVV, Vlaams Blok (VB), Lega Nord (LN) en de Freiheitliche Partei Österreich (FPÖ) een coalitie gaan vormen in het Europarlement. Om als coalitie door het leven te kunnen gaan zijn er 25 Europarlementariërs uit zeven landen nodig. Als coalitie krijgen Europarlementariërs meer toegang tot spreektijd en het door hen verfoeide ambtenarenapparaat, kunnen initiatieven indienen en, niet onbelangrijk, meer geld. Men had al voldoende zetels, maar er ontbraken nog twee landen. Politico meldde vannacht wie de twee nieuwe leden zijn: Janice Atkinson (Verenigd Koninkrijk) en Michal Marusik (Polen). De naam van de nieuwe coalitie is Europa van Naties en Vrijheden.

Europarlementariër Atkinson werd in maart van dit jaar uit UK Independent (UKIP) gezet vanwege gedoe over declaraties. Zij en haar stafchef werden door boulevardkrant Sun geregistreerd in een restaurant waar zij vroegen om een vervalste rekening van 3150 pond voor een maaltijd van prominente partijleden, die in werkelijkheid 950 pond kostte. Er was al eerder ophef over haar standpunten en uitspraken. Ze kon zich wel vinden in veel standpunten van de British National Party (BNP). Atkinson eiste eerder dat de politie anti-UKIP demonstranten zou oppakken en schold voor draaiende camera’s demonstranten tegen racisme uit. Ze verwees naar een UKIP-lid van Thaise komaf als “ting tong from somewhere”. Allemaal extra pijnlijk voor Nigel Farage, omdat hun kiesdistricten naast elkaar liggen en de lokale media smullen van zoveel toestanden in de dorpen van Kent. Sinds maart is ze onafhankelijk lid van van Europarlement.

Van Michal Marusik is veel minder bekend. Er is geen CV in de database van het Europarlement, de wikipedia pagina noemt dat hij zijn hele leven op een olieraffinaderij heeft gewerkt. Hij vertegenwoordigt in het Europarlement Kongres Nowej Prawicy (KNP), waarvan hij sinds januari 2015 voorzitter is. KNP werd gevormd rond de persoon van Korwin Mikke, die eerder in beeld kwam als kandidaat-partner voor Le Pen’s coalitie na de verkiezingen van 2014 en is tegen vrouwenkiesrecht, homo’s en voor de doodstraf. KNP erkent het huidige Poolse politieke en economische bestel niet en wil inkomstenbelasting afschaffen en vrij wapenbezit invoeren. Daarnaast mag volgens hen de overheid zich helemaal niet bemoeien met bedrijven en particulieren en moeten sociale voorzieningen worden afgebouwd.

Het artikel noemt verder dat Marine le Pen en Marcel de Graaff het voorzitterschap zullen delen. Harald Vilimsky (FPÖ), Matteo Salvini (FN), Marusik en Atkinson worden genoemd als vice-voorzitter en penningmeester wordt Gerolf Annemans (VB). Secretaris-Generaal van de fractie wordt Ludovic de Danne, adviseur van Le Pen. De nieuwe coalitie zou 36 parlementariërs hebben, waarvan er 23 FN vertegenwoordigen. Ook de Jobbik Magyarországért Mozgalom, (Jobbik; Beweging voor een Beter Hongarije) wordt genoemd als coalitiegenoot in het artikel op Politico, maar vooralsnog alleen als gerucht in parlementaire kringen. Met Jobbik zou de coalitie een antisemitisch tintje krijgen en wie weet ook een heuse eigen knokploeg, die al bestaat op lokaal niveau in Hongarije.

De belangrijkste vraag is hoe de Nederlandse media dit politieke spektakel in wording gaan rechtbreien. Wilders twitterde gisteren enthousiast dat het eindelijk zo ver is en sprak van “een historisch moment” gevolgd door een portret met Marine aan zijn zijde en een glaasje bubbels in hun handen. Le Pen was wat zakelijker en noemde dat er morgen (vandaag dus) om 11 uur een persconferentie zou plaats vinden. In veel buitenlandse media worden Wilders en Le Pen consequent extreemrechts genoemd en de nieuwe partners zullen dat idee alleen maar versterken. Anders dan in veel Nederlandse media, waar men sinds Pim Fortuyn consequent spreekt over ‘verontruste burgers’ als men extreemrechts bedoelt. In Nederland moet een samenwerking met extreemrechts kunnen, als je er goede afspraken mee kunt maken. Aan alles zit wel een luchtje dus ook aan politieke tegenstanders.

(wordt vervolgd)

2 gedachten over “Het is zover! Europa van Naties en Vrijheden”

  1. Pingback: Met de Graaff, Facebook en … Asscher op naar de volgende genocide in Europa. | Krapuul

  2. Pingback: Het is zover! Europa van Naties en Vrijheden | wltrrr

Reacties zijn gesloten.