Het huidige racisme, geen Ku Klux Klan maar Calimero

Bas Heijne in NRC over het hedendaagse racisme dat uit verongelijktheid voortkomt en met veel gejank gepaard gaat.
Doordat de ‘witten’ minder hun best doen, en daardoor minder presteren, zijn ze zielig en gaan ze de spelregels aanpassen. Ben benieuwd wanneer ze gaan ontdekken dat andere volkeren meer gemotiveerd zijn om nog te leren en zo de besten worden in zo’n beetje alles in de wereld. Zal ook wel veel gejank en verongelijktheid teweeg brengen.
Maar één zekerheid hebben al die verongelijkte ‘witten’, het gaat gebeuren en ik zou zeggen, wen er alvast maar aan! 😀

19 gedachten over “Het huidige racisme, geen Ku Klux Klan maar Calimero”

 1. De Ku Klux Klan kwam ook voort uit verongelijktheid na de afschaffing van de slavernij in de VS.

  Dus die tegenstelling is er niet echt.

 2. Eigen ras als superieur zien heeft vaak (joods)gristelijkfundamentalistische wortels en komt meestal voort uit inteelt.

 3. Eigen ras als superieur zien en “van vreemde genen vrij” willen houden is in feite een soort langzame genetische zelfmoord. Daar moeten ze dus vooral mee doorgaan. 😛

 4. DarkSkywise Schreef:

  Eigen ras als superieur zien en “van vreemde genen vrij” willen houden is in feite een soort langzame genetische zelfmoord. Daar moeten ze dus vooral mee doorgaan.

  Of zoals onze Tollens al bezong, in tot 1933 ons Nationaal Volkschlied:
  1. Wien Neerlandsch bloed in d`aadren vloeit, Van vreemde smetten vrij, Wiens hart voor land en Kooning gloeit, Verheff’ den zang als wij: Hij stell’ met ons, vereend van zin, Met onbeklemde borst,
  Het godgevallig feestlied in, Voor vaderland en vorst.

 5. Abdul Alhazred Schreef:

  Eigen ras als superieur zien heeft vaak (joods)gristelijkfundamentalistische wortels en komt meestal voort uit inteelt.

  Dat soort ideeën komen onder heel veel volkeren zo niet alle voor. De enige waarlijk vreedzame samenlevingen zijn samenlevingen op eilanden, in bergen of diep in de jungle zonder buren.

  De Japanners, de Chinezen en de Arabieren zijn maar een paar voorbeelden van volkeren die zichzelf als superieur zien.

  De Arabische culturen hebben ook zwarte slaven opstanden neergeslagen en ongeveer zo net meedogenloos als het Romeinse rijk met slavenopstanden deed.

  In tal van Moslim meerderheidsstaten worden minderheden meedogenloos gediscrimineerd. Dat Nationaal Socialisme in tal van Arabische landen zo aansloeg zou je ook het een en ander moeten zeggen. In het huidige Irak weigert men nog altijd afstammelingen van Zwarte slaven als minderheidsgroep te erkennen.

  Racisme is geen Blank verschijnsel en ook niet Joods-Christelijk. Het komt overal voor. Het is zelfs niet alleen menselijk. Genocide komt ook bij Chimpansees voor.

 6. Sofia van der Linde Schreef:

  Dat Nationaal Socialisme in tal van Arabische landen zo aansloeg

  Je gaat nu echt over op zionistische prietpraat Met uitzondering van het door het westen zo gewaardeerde Atatürk regime heeft het pure fascisme in de Islamitische wereld nooit veel aanhang gehad , regimes die qua geweld en nationalisme in de buurt kwamen / komen zijn juist met westerse hulp aan de macht geholpen en gehouden , met als enige uitzondering het regime van de Assads , Arabieren zijn ook helemaal geen ras op zichzelf en zouden in westerse rassenleer niet eens als semitisch worden gezien , want ze mengen zich heel makkelijk met plaatselijke bevolkingen , kijk maar een naar de Bin Laden familie als voorbeeld , ladingen zwart bloed , de Marokkanen zijn volgens genetisch onderzoek maar voor 2 % verwant aan de Arabieren uit de Hijaz , het Arabische “oergebied ” minder dan ze aan de Europeanen verwant zijn , maar toch worden ze als Arabieren beschouwd , en geen enkele andere “Arabier ” betwist dat uit racistische oogpunten …

 7. Sofia van der Linde Schreef:

  Racisme is geen Blank verschijnsel en ook niet Joods-Christelijk. Het komt overal voor. Het is zelfs niet alleen menselijk. Genocide komt ook bij Chimpansees voor.

  Wat is de bedoeling dan van ontwikkeling, vooruitgang, Verlichting – om uiteindelijk in dezelfde dierenpraktijken terug te vallen? Is het niet de plicht van de meest ontwikkelde om de goede voorbeeld en de goede spelregels in te voeren of gaan we weer onverbiddelijk terug naar het dierenrijk?

 8. De reactie van Sofia van der Linde in reactie 8 toont aan dat zionisten in alle spectra hun best doen om de Arabische en Islamitische wereld te willen stigmatiseren en het zionisme te verdedigen alszijnde dat zionisme ook redelijkheid en rechtvaardigheid kent. Dat is zowat hetzelfde als beweren dat racisme wel redelijk en rechtvaardig kan zijn.
  Zich indekkend door gematigheid en af en toe een anti-racistisch praatje moet de massa een rad voor ogen worden gedraaid dat zij redelijk zijn en genuanceerd.
  Het enige nationalistische wat de Arabische wereld heeft gekend is het nationalistische wat door de Baath-partijen in voormalig Irak en Syrie en de partij van Nasr in Egypte de mensen door de strot is geduwd. Die regime’s waren fel anti-islam en hebben praktiserende moslims streng vervolgd. Zelfs is het Arabisch nationalisme er nooit gekomen als ideologie die zich superieur acht aan andere volkeren, maar als reactie op Westerse imperialisme en zionisme. Het Arabisch nationalisme gaat niet uit van de superieuriteit uit van de Arabische volkeren, maar van het idee dat Arabieren in staat zijn om zichzelf te kunnen besturen zonder bemoeienis van het Westerse imperalistische machten. En zelfs dit idee heeft niet echt aangeslagen bij de bevolking in de Arabische wereld.
  Ik zou de nationalistische Kemal Ataturk niet echt een voorbeeld noemen van een vrome moslim. Sterker nog. Het was iemand die moslims altijd heeft vervolgd en veel Islamitische gebruiken heeft afgeschaft. Toen Kemal een keer dronken thuis kwam en s’morgens een gebedsoproep hoorde van een moskee gaf hij de opdracht om de moskee af te breken. Niet echt een voorbeeld van een daad van een moslim.
  En ik ken geen enkele Islamitische staat waar Christenen meedogenloos worden gediscrimineerd. De enige die dat beweren zijn Christelijke en Joodse zionisten vanwege politieke motieven. Een van de rijkste familie’s in Egypte zijn Christelijk. De rijkste inwoners van Marokko zijn de Joodse
  Marokkanen. Vaak zijn de Arabische landen zo bang voor het stigma dat zij Joods en Christelijke minderheden discrimineren dat zij juist deze bevooroordelen ten opzichte van de Islamitische
  bevolking. Mensonterende en schrijnende situatie’s zijn er daar niet te vinden zoals in het “verlichte Israel” van je. Als het gaat om: corruptie, bureaucratie en armoede dan kan je die in de Arabische wereld in grote mate vinden, maar daar hebben alle bevolkingsgroepen last van. Daar worden mensen niet onderworpen aan roadblokkades, apartheidswetten, niet aan beschietingen door tanks, vliegtuigen, vliegdekschepen, fanatieke gewapende kolonisten en helikopters. En eventuele wetten die nu in Irak gelden en waar je het niet mee eens bent daar zou je de Amerikanen en Britten op moeten aanspreken, want ik weet niet of het je ontgaan is, maar Irak staat nu onder Amerikaanse en Britse bezetting. En die Amerikanen en Britten gaan in Irak ook niet echt vredelievend en zachtzinnig om met de Irakezen.

 9. Ik zeg niet dat het onvermijdelijk is, Nexus. Het is alleen wel een mogelijkheid binnen de menselijke natuur net als altruïsme. Xenofobie is gebaseerd om normale menselijke instincten en daar horen we eerlijk over te zijn. Niet naar een groep wijzen en het in de rest van de mensheid negeren.

  ————–
  Al Bakrastani.

  Ik zet geen zwarte bril op als het om Islamitische landen gaat maar ook geen rooskleurige.

  De Baath Partij is nationaal socialistisch. Pan-Panarabisme had trekken gemeen met Pangermanisme. Ik wil het Arabisch Nationaal Socialisme nageven dat het wat minder bloeddorstig is dan de oorspronkelijk Europese variant. Minder bloeddorstig betekende nog altijd massamoorden op Koeren en Assyriërs in Irak. Het betekent ook het bloedig neerslaan een opstand door een stad plat te bombardeerden met 30.000 als gevold zoals Syrië in het verleden heeft gedaan.

  Het is ook wel erg simpel om het Westen van elke misstand in het Midden-Oosten de schuld te geven. Medeverantwoordelijk ja; geheel verantwoordelijk nee. Al die mensen alleen maar als slachtoffertjes zien zonder eigen wil is namelijk even goed racistisch.

  Ik geloof ook helemaal niet in rasseleren maar ik zie wel overal ter wereld etnische haat en nijd. Gezeur over wie de Arabieren nou wel en niet afstammen doet er voor mij geen moer toe.
  —————————–

  Terug naar het onderwerp.

  Dat hele “het komt voor uit een Calimero gevoel” Is wat mij betreft een onzinnig verhaal. Het onderscheid tussen dat en de KKK haat bestaat niet. Het klinkt onnodig vergoelijkend. Dit soort haat is niet onschadelijk.

  Waarom Wilders Marokkanen in de knieën wil schieten is minder belangrijk dan het feit dat hij het überhaupt wil. Het blijft fout om het even wat voor gevoel hij daarbij heeft.

 10. Sofia van der Linde Schreef:

  Dat Nationaal Socialisme in tal van Arabische landen zo aansloeg zou je ook het een en ander moeten zeggen.

  Sorry hoor, maar in wat je hier zegt hoor ik zo’n Likoed NL die hier altijd ongevraagd komt roeptoeteren met een verzonnen zionistisch broodje-aapverhaal over een grootmoefti die de Palestijnen zou hebben opgeroepen om Hitler te steunen. Kun je aantonen dat dat Nazipraktijken aansloegen in de toenmalige Arabische wereld?

 11. Abdul Alhazred Schreef:

  DarkSkywise Schreef:
  Eigen ras als superieur zien en “van vreemde genen vrij” willen houden is in feite een soort langzame genetische zelfmoord. Daar moeten ze dus vooral mee doorgaan.
  Of zoals onze Tollens al bezong, in tot 1933 ons Nationaal Volkschlied:
  1. Wien Neerlandsch bloed in d`aadren vloeit, Van vreemde smetten vrij, Wiens hart voor land en Kooning gloeit, Verheff’ den zang als wij: Hij stell’ met ons, vereend van zin, Met onbeklemde borst,
  Het godgevallig feestlied in, Voor vaderland en vorst.

  Ik hoorde toevallig gisteren op de radio dat men pas begin jaren dertig het Wilhelmus ipv Wien Neerlands Bloed tot volkslied maakte. Omdat het ‘van vreemde smetten vrij’ hen toen te racistisch in de oren begon te klinken.

  ik dacht dat dat al in de 19e eeuw vervangen was, dat volkslied.

 12. Zullen het weer even over Bas Heijne’s column hebben en het zionisme voor een andere keer bewaren?

  Ik vind het interessant dat Bas een ander aspect van het populisme aan de orde stelt dan je de laatste tijd veel ziet: hij beziet ”ons”’ als kinderen die niet langer hebben geleerd tegen hun verlies te kunnen.
  Ik zou aan zijn voorbeelden nog een ander voorbeeld van een paar jaar geleden willen toevoegen. Een aantal jaren terug werd het Eurovisie Songfestival (jawel!) toegankelijk voor deelnemers uit de landen van het voormalige Oostblok. Toen kwamen er snel tien tot vijftien landen in de competitie bij, van Albanië tot Bosnië tot Georgië.
  Geweldig vond ik dat, want het Festival, ooit begonnen als middel om de West-Europeanen nader tot elkaar te brengen en iets als een West-Europese cultuur te scheppen, werd pan-Europees. Ik dacht ook aan de pogingen vroeger van de regimes daar om de ontvangst te storen, zodat men er niet eens naar mocht kijken. En nu kon iedereen gewoon in een mooie glitterjurk meedoen.
  Vervolgens begonnen al die voormalige Sovjetrepublieken en onderdelen van Joegoslavië het festival te winnen. Wat de bekende zanger Ben Cramer ertoe bracht in ik meen 2005 om te klagen op de radio en de televisie dat ”we maar niet meer mee moesten doen, want we konden niet meer winnen, want het was allemaal doorgestoken kaart”.

  Het idee dat je meedoet om het meedoen, dat het gebodene sowieso campy rotzooi is, en dat het misschien wel leuk is om met die Macedoniërs en Trans-Dnistriërs in een vrijwel mondiaal televisieprogramma te participeren, kon Cramer niet visualiseren. Hij wilde ”de eer van Holland” hooghouden, of zoiets.

  Cramer stond niet alleen, herinner ik me. Fons de Poel van de KRO heeft daar toen serieus over bericht. Het gaat me om het verbetene van de krenking van nationale trots, ook in arena’s waar het er volstrekt niet toe doet wie er wint. Zoals bij het Songfestival, of de Marathon van god-betere-het Uterèg. Dit is het misplaatste en negatieve nationalisme, waar iemand alleen maar meer chagrijn en maagzuur van krijgt, in plaats van dat men zich er beter bij voelt – wat toch een bijeffect van nationalisme zou kunnen zijn.

 13. Sofia van der Linde Schreef:

  Niet naar een groep wijzen en het in de rest van de mensheid negeren.

  Dat doe ik ook niet. Ik houd me strikt aan de principe van de proportionaliteit. De onophoudelijke oorlogen in deze wereld sinds 1990 zijn veroorzaakt door een enkel partij met paar paar vriendjes gebonden in een oorlogsmachine die NAVO wordt genoemd.

  Overal komen ze miljoenen burgers doden en zaaien ze dood en verderf onder mooie praatjes over “bescherming van de burgerbevolking”, “democratie brengen” en westerse verlichting enz. Ze doen echter steeds het tegenovergestelde van datgene wat ze steeds via de media propageren.

  Het racisme en xenofobie in het westen groeien tegelijkertijd proportioneel met het aantal oorlogen.
  Is het dan niet de plicht van de “meest ontwikkelde” om de goede voorbeeld te geven en proportioneel aan het vermogen te gaan zorgen dat overal de Universele Mensen Rechten worden geïmplementeerd?
  Dit is mijn vraag: geen praatjes maar daden.

  Overigens beschouw ik oorlog als de totale ontkenning van het bestaan de Universele Mensen Rechten.

 14. Boze heks Schreef:

  (…)
  Het idee dat je meedoet om het meedoen, dat het gebodene sowieso campy rotzooi is, en dat het misschien wel leuk is om met die Macedoniërs en Trans-Dnistriërs in een vrijwel mondiaal televisieprogramma te participeren, kon Cramer niet visualiseren. Hij wilde ”de eer van Holland” hooghouden, of zoiets.
  Cramer stond niet alleen, herinner ik me. Fons de Poel van de KRO heeft daar toen serieus over bericht. Het gaat me om het verbetene van de krenking van nationale trots, ook in arena’s waar het er volstrekt niet toe doet wie er wint. Zoals bij het Songfestival, of de Marathon van god-betere-het Uterèg. Dit is het misplaatste en negatieve nationalisme, waar iemand alleen maar meer chagrijn en maagzuur van krijgt, in plaats van dat men zich er beter bij voelt – wat toch een bijeffect van nationalisme zou kunnen zijn.

  Als het er volstrekt niet toe doet wie er wint hoef je er ook geen competitie van te maken. En voor die oost-Europeanen doet het er dus absoluut wél toe wie er wint, want die stemden allemaal uitsluitend op elkaar!
  Iets als een Songfestival, of willekeurig welk kampioenschap met landenteams is inherent nationalistisch, en komt als zodanig tegemoet aan onze primitievere verlangens die evolutionair gezien vermoedelijk ooit een functie hadden bij het doen overleven van de groep.

  Verder vind ik competities waarbij een (publieks)jury beslist wie er gewonnen heeft doorgaans onuitstaanbaar. Verkiezingen vallen daar ook onder, trouwens. Maar ja, wat moet je anders?

 15. @15
  Prachtig voorbeeld, dat Eurovisiesongfestival. De Britse presentator Terry Wogan, om wiens commentaar ik het nog wel eens uitzat omdat hij zo duidelijk naar drank zat te snakken tijdens deze kwelling, gaf het tenslotte op onder het motto:
  “We won the Cold War, but we lost Eurovision.”
  Dat is inderdaad Calimeronationalisme.
  In 2010 won een niet-Oosteuropees land, maar wie kan nazingen wat er gewonnen heeft of zich zelfs herinneren welk land er gewonnen heeft? Eurovisie is popcultureel gesproken al een kwarteeuw voorbij, daar was geen Oost-Europa voor nodig.

  Calimero in plaats van KKK – nationalisme heeft deze paradox altijd in zich gehad. Enerzijds een beroep doen op superioriteit en anderzijds jammeren over het onder de voet lopen door de inferieuren die daarin dan toch weer hun superioriteit toonden.
  “The last resort of the scoundrel” noemde Samuel Johnson het al in 1775, toen het allemaal nog moest beginnen.

 16. Arnold J. van der Kluft Schreef:

  De Britse presentator Terry Wogan,

  Heb ook telkens weer enorm van die gevoel voor humor van die man genoten. Hij kon ongeveer na half van de voten zeer goed voorspellen wie de winnaar wordt. Wogan maakt die avonden een ware feest worden.

Reacties zijn gesloten.