Het hele koningshuis is wansmaak, dus waar hebben we het over?

300px-Scène_de_la_guerre_des_chouansDe Nederlandse anarchist Alexander Cohen heeft ooit een jaar gevangenisstraf opgeknapt wegens het slaken van de kreet Weg met gorilla! Deze uiting van onkoningslievendheid kon niet onbestraft blijven. Cohen verweerde zich dat hij het juist ter ondersteuning bedoelde van de koning en als kreet tegen de schandelijke schrijver van Uit het leven van koning Gorilla, de anarchist Roorda van Eysinga die niet eens in Nederland woonde… De rechtbank accepteerde zijn verweer niet, ook al zei Cohen dat dit beledigend was en dat de rechter hiermee de geliefde vorst met een gorilla gelijkstelde.

Cohen had natuurlijk gelijk. Zijn scherpzinnigheid moet hem later ontvallen zijn toen hij, eenmaal in Frankrijk wonende, royalist werd.
In de tijd van de Franse Revolutie ontstond plotseling een beweging ter ondersteuning van de koning. Zoiets is erger dan republicanisme: de soeverein bij de gratie Gods heeft NIETS te maken met de volkswil. Demonstreren ten gunste van de koning, er zelfs een guerrilla voor voeren zoals in Bretagne in de Revolutiedagen, is volstrekt afbreuk doen aan de pijler van de monarchie bij uitstek: de koning heeft met uw wil niets te maken.

Dit is meteen ook het belachelijke aan het koningschap in Nederland sinds 1848. (Dat dit koningschap sinds 1806 van buitenaf is opgedrongen is weer een ander punt). Als argument VOOR de monarchie wordt steevast aangevoerd dat de meerderheid van de Nederlanders het zo wil houden. NEEN NEEN NEEN en nogmaals NEEN. NEEN dus. Op die basis houd je er geen monarchie op na. “Het is 2013” is geen argument. In 1898 waren er volop mensen die zeiden: het is 1898, niks inhuldiging van een achttienjarig meisje dat toevallig de juiste vader heeft, als staatshoofd. Een monarchie die het moet hebben van populariteitspeilingen is geen monarchie maar een permanente vertoning van kitsch. En kitsch is nu eenmaal een ander woord voor wansmaak.

Ik vrees dat, juist omdat De Meerderheid nu eenmaal wansmaak koestert, de Republiek geen enkele kans maakt in Nederland.

1 gedachte over “Het hele koningshuis is wansmaak, dus waar hebben we het over?”

  1. na meer dan honderd jaar hersenspoeling en intelligente bladen o.a VORSTEN en ondersteund door de salon socialisten van de PVDA en Groenslinks moeten we konstateren dat uitsluitend dierenparty en de Wildersbende de moed hebben naar een republiek te streven.

    Waar zitten de hersenen van de linkse intellectuelen?
    soms in hun portemonnaie?

Reacties zijn gesloten.