Het gluiperige racisme van Wilders

Als Wilders in een VS-deelstaat als Tennessee tegen “de islam” tekeergaat en Europa als een nieuw Arabië afschildert, dan hoeft u niet te denken dat hij niet weet wat hij doet.

Denkt u dat het gehoor in Tennessee enig idee heeft waar Nederland ligt? Of wat het verschil tussen Nederland en Denemarken is?

“Islam” kun je niet bombarderen. Moslims wel. En dat doet de luchtmacht van de Verenigde Staten grootschalig: in Irak, Afghanistan, Pakistan, Jemen en Libië. Als Wilders Europa als een nieuw Arabië afschildert, waar hele wijken zijn waar vrouwen worden besneden en mannen vrouwelijke familieleden straffeloos mogen afslachten, dan zal zijn publiek dat vanuit zijn eigen context interpreteren. En in de VS zijn in bijna alle grote steden wijken die zo goed als opgegeven zijn door de heersende macht. Alleen heeft dat niets met “islam” te maken.

Wel in het algemeen met degenen die in doorsnee de moslim zijn in de VS. Dit zijn niet immigranten uit de Arabische wereld – er zijn vooral veel christenen en leden van andere godsdienstige minderheden naar de VS geëmigreerd. Hoewel de Tea Party dan ook weer niet om dergelijke subtiliteiten maalt, Arabier is Arabier en dus mooslim. Toen ik een hooggeleerde VS-ingezetene aan de vooravond van de invasie in Irak zei dat dit het einde van de christenen daar zou worden was zijn reactie “What are these Christians doing in the Middle East?” Men heeft er in de VS eenvoudig geen idee van waar het christendom eigenlijk vandaan komt. Geschiedenis is flauwekul.

De doorsnee moslim in de VS is zwart, African American. Er waren al moslims tussen de slaven die gedeporteerd werden uit Afrika tussen de zestiende en de negentiende eeuw (zoals er ook christenen tussen zaten, ook al was het dan officieel verboden deze mensen te verhandelen). Maar de islam heeft een zekere aantrekkingskracht gehad op de slaven en hun nazaten, omdat het niet de godsdienst van de onderdrukkers ter plaatse was. Er zijn miljoenen zwarte moslims in de VS, omdat godsdiensten verder niet geregistreerd worden is niet precies bekend hoeveel.
Maar Malcolm X, waarschijnlijk de bekendste zwarte moslimleider in de VS, leefde en werkte in die bestaande context.

Wilders doet altijd net alsof hij tegen “de islam” tekeergaat, niet tegen “de moslims”. Wonderlijk genoeg redeneert hij op deze manier net als menig moslim: er is een Geest die losstaat van de gelovigen. Alleen is deze redenering niet vol te houden. Je kunt moeilijk blaten dat “islam” op wereldheerschappij uit is en dit loszien van de gelovigen. Geen hond die dit dan ook gelooft. En zalvende taal over hoe gemeen “islam” is tegenover vrouwen, joden en homo’s landt in de context van witte zogenaamde christenen in Tennessee op een andere vruchtbare bodem dan bij de meute ietsisten in Nederland. In welke joods-christelijke traditie zijn verhalen vallen vertelt de illustratie duidelijk genoeg.

Toch merkwaardig overigens dat de Lijder weer eens weg bleek te zijn terwijl zijn niet-bestaande partij weer eens in opspraak is, nu weer wegens drugspraktijken.

4 gedachten over “Het gluiperige racisme van Wilders”

 1. Hoe is ’t mogelijk, met z’n oranje stropdas, gewoon regelrechte ophitserij.
  Wat blijft Den Haag krankzinnig stil, wie zwijgt stemt toe zullen we maar zeggen.

 2. Die domme Rutte en Verhagen hebben nog niet in de gaten wat ze zich met hun arrogantie om persé te willen regeren op de hals hebben gehaald door samen te werken met de PVV. De PVV is vele malen gevaarlijker dan de meeste mensen denken. Zo is het ooit in de jaren 30 in Duitsland ook begonnen. Wilders heeft alle kenmerken van een dictator ,ik moet er niet aan denken dat die de macht zou hebben hier in ons land. Hij heeft nu al genoeg schade toegebracht en die man blijft maar doorgaan. Over extremisten gesproken.

 3. Hoe gaan we dit oplossen? Dat vind ik een groot probleem. Iedereen spreekt altijd zijn afschuw uit, maar niemand weet een oplossing. En misschien is die er ook wel niet.

 4. [“Alleen is deze redenering niet vol te houden. Je kunt moeilijk blaten dat “islam” op wereldheerschappij uit is en dit loszien van de gelovigen. “]
  Toch wel hoor. Ik heb niks tegen negers maar wel tegen hun zwarte huid. Zelfde logica.
  De Joden zijn van exact hetzelfde beschuldigd door Hitler maar dat had ook niks met het geloof te maken maar met hun ras. Vandaar dat Hitler rassenwetten kon invoeren. Ook destijds was er in Duitsland vrijheid van godsdienst, dus daarop kon Hitler de Joden niet pakken.
  Wilders kan moslims niet pakken op ras en op geloof.
  Daarom zegt hij ook dat de Islam een “ideologie” is en dat je dus dan best die mensen met hun verderfelijke fascistische gewelddadige en haatdragende ideologie mag bestrijden.
  Onze uit Iran gevluchte schoondochter heeft onmiskenbaar een “Arabisch” uiterlijk. Dus overduidelijk een moslima en dus hartstikke fout.
  Ik moet nog even aan Wilders vragen wat ik met haar aanmoet als ze weigert af te zien van haar verderfelijke ideologie en maar blijft doorgaan om ons hardwerkende Nederlanders (met behulp van Iraanse atoombommen) te Islamiseren.

Reacties zijn gesloten.