Het Derde Madurodam

Gisteren was er weer een debat over de provinciale Statenverkiezingen, ditmaal op de commerciële omroep. Uitgenodigd waren de fractievoorzitters van de zes grootste partijen in de Tweede Kamer. Voor de VVD betrad premier Mark Rutte het toneel. Geert Wilders had zich afgemeld omdat hij geveld zou zijn door de griep. Dat is opmerkelijk omdat er nog nooit iemand zich vanwege een griepje had afgemeld voor een verkiezingsdebat. De PVV weigerde ook een vervanger sturen, wat logisch is als je bedenkt dat de PVV een eenmanspartij is. Roemer van de SP had ook een griepje maar stond er gewoon. Je neemt een paar paracetamolletjes en hupsakee.

Het debat ging zoals verwacht helemaal niet over de provincies, net als in het vorige debat bij de publieke omroep. Rutte moest nog even kwijt trots te zijn op de Nederlandse waarden, “zoals gelijkheid van man en vrouw”. Daarom deed er natuurlijk ook geen vrouw mee aan het debat en stonden er alleen maar blanke mannen van middelbare leeftijd. De eerste twee stellingen gingen over allochtonen, moslims en jihadisten, de centrale onderwerpen van de provinciale verkiezingen dit jaar. Rutte ging zelfs zover door te zeggen dat hij liever zag dat uitgereisde jihadisten in Syrië sneuvelen in plaats van ze bij terugkeer voor de rechtbank te slepen. Volgens hem vertegenwoordigde hij de mening van de meerderheid van de Nederlanders.

Ondertussen heeft de VVD weer de koppositie in de peilingen ingenomen, ondanks alle schandalen en malversaties van partijleden. Zelfs het feit dat minister Opstelten de kamer verkeerd informeerde over het bedrag dat de crimineel Cees H. destijds van toen officier van justitie en nu staatssecretaris voor Justitie en Veiligheid Fred Teeven heeft ontvangen. De deal was dat hij 750.000 gulden moest betalen en in ruil daarvoor 4,7 miljoen gulden belastingvrij kon witwassen. Dat bedrag werd door het ministerie van Justitie buiten het zicht van de fiscus overgemaakt naar een Luxemburgse bankrekening van Cees H. De bonnetjes zijn zoek maar Opstelten heeft de kamer opnieuw beloofd op zoek te gaan naar de afschriften.

Interessanter is de rol van Teeven in dit verhaal. Hij was destijds de officier van justitie die de deal had gemaakt met Cees H. Saillant detail is dat de overheid net had besloten geen deals meer te maken, waarbij criminelen hun gestolen middelen mochten behouden in ruil voor medewerking. Teeven werkte voordat hij officier van justitie werd bij de FIOD en stond bekend als crimefighter. Hij was dus als geen ander goed ingevoerd in de mogelijkheden en onmogelijkheden van het witwassen van criminele gelden. Via Leefbaar Nederland kreeg hij de kans voor een politieke carrière. Toen dat verkeerd uitpakte, de partij zakte van 15 verwachte naar 2 daadwerkelijke zetels onder zijn leiding, keerde hij weer terug naar de VVD en werd weer officier van justitie.

Het is niet de eerste keer dat er iets niet de haak blijkt te zijn sinds Opstelten en Teeven het roer in handen hebben bij het ministerie van Justitie en Veiligheid. Zo bleek deze week dat Teeven had gelogen over de uitzetting van een F1 vluchteling, die na 19 jaar zijn gezin in Nederland moest achterlaten en in Afghanistan werd gedumpt. En Opstelten was al vaker wat kwijt. Zo waren er geen opnamen van de telefoongesprekken tussen Teeven en de van corruptie verdachte partijgenoot Jos van Rey. Ondanks dat er nergens in de wereld zoveel telefoontaps plaatsvinden als in Nederland was er uitgerekend tijdens dat telefoongesprek een technische storing.

Maakt het wat uit? Weinig, als je de peilingen mag geloven. Een derde van de stemmen gaat naar de VVD en de PVV die zo kort voor de verkiezingen met elkaar wedijveren over wie de stoerste uitspraken kan doen. Ook de PVV wordt geplaagd door integriteitskwesties. Lijsttrekker Marjolein Faber, die graag anderen de maat neemt als het gaat om integriteit, had haar zoon geholpen aan een opdracht uit subsidie die twee dagen daarvoor een bedrijfje had opgericht om die opdracht te kunnen aannemen. Maar zolang je mensen bang maakt voor medelanders als allochtonen en moslims is er geen vuiltje aan de lucht. Je zegt gewoon dat er miljoenen achter je staan en je zorgt ervoor dat de bonnetjes niet meer te traceren zijn.

1 gedachte over “Het Derde Madurodam”

  1. Pingback: Het Derde Madurodam | wltrrr

Reacties zijn gesloten.