Het Afghaanse moeras is voornamelijk Groen

Afghanistan heeft geen gebrek aan water. Op de uitlopers van de Himalaya valt voldoende sneeuw om het land door talloze riviertjes het hele jaar door van water tevoorzien. Er zijn dan ook de nodige moerassen. Eén van die moerassen bevindt zich echter in Nederland. Dat ziet er voornamelijk Groen uit, met wat Blauwe tinten, zoals een moeras normalerwijs oogt. Ik doel hierbij op de politieke partijen GroenLinks en D66.

De vergelijking van Afghanistan met een moeras is niet origineel. Googelen op de woorden Afghanistan en moeras levert tientallen hits op. Sinds lang al hebben diverse auteurs zich over de situatie in het land van de Vliegeraar uitgelaten. Een voorbeeld geef ik, uit 2004 alweer, van wijlen Jacques (J.J.A.)van Doorn: Het nieuwe Vietnam-moeras.

Zeven jaar geleden schreef Van Doorn zijn artikel. En nog steeds zitten Nederlandse militairen in Afghanistan. Dit met steun van de huidige oppositiepartijen GroenLinks en D66. Het Blauwe D66 hielp het meest rechtse kabinet sinds mensenheugenis zonder diepgaand nadenken vlot aan de noodzakelijke steun. Zolang de kans bestaat op een vrije markteconomie in Afghanistan, is er voor hen veel toegestaan. Een ledenraadpleging vond de partijtop onnodig. Voor GroenLinks lagen de zaken wat gecompliceerder. De partij was in ieder geval zo oprecht om aan de politiemissie in Kunduz een congres te wijden. In de emotionele bijeenkomst slaagde de leiding erin de leden met succes een rad voor ogen te draaien. Het congres stemde in met de missie.

Sinds de ontboezeming van Hillen over het militaire karakter van de ‘politiemissie’ en de blijkens acht uur training voor de Afghaanse agenten in plaats van de voorziene tien weken hebben GL en D66 zich weer wat meer verstrikt in hun eigen opportunisme. De overgrote meerderheid van de burgers erkent tegenwoordig de gelijkenis met Vietnam. De missie in Afghanistan is gedoemd. Daarbij zit GroenLinks wat dieper in de nesten dan D66. Van de kiezers van GroenLinks kunnen wat meer vredelievende sympathieën worden verwacht dan van de strikte liberalen. Hoe sappig de missie indertijd op het GroenLinks-congres ook werd gepresenteerd, de harde werkelijkheid achterhaalt de retoriek. En die realiteit is dat in Afghanistan een zinloze oorlog woedt en een ridicule opdracht aan politiemensen is verstrekt met kans op nog meer Nederlandse slachtoffers.

Hoe slaafs zijn de GroenLinksers en D66’ers? Die vraag stel ik me steeds vaker. Nog niets is te merken van enig verzet tegen de Nederlandse bemoeienis in Afghanistan. Bovendien, hoewel dat in vergelijking met de ontberingen die de militairen in Kunduz moeten doorstaan minder van belang is, steunen de partijen met hun opstelling nog steeds de regering Rutte.

3 gedachten over “Het Afghaanse moeras is voornamelijk Groen”

  1. Frankrijk is een mooi land alleen jammer dat er Fransen wonen.

    Afghanistan is een mooi land alleen jammer dat niet-Afghanen daar keer op keer proberen de dienst uit te maken

  2. Ja, daar zou ik ook nog wel ’s een parlementaire enquete naar willen zien. Er valt een kabinet over Uruzgan, en meteen staan de bereidwilligen in de coulissen te trappelen om Kunduz op te tuigen. De gelekte documenten over het onder druk zetten van Wouter Bos, door te dreigen met de verwijdering van ons kikkerlandje uit de G-zoveel topoverleggen, hebben zelfs geen rimpeling in het oppervlak veroorzaakt. Het is blijkbaar gewoon de prijs als je internationaal mee wil tellen.

Reacties zijn gesloten.