Het 1933 van de eenentwintigste eeuw – tot nu toe

We hebben het zich zien ontrollen de afgelopen weken. De staatsgreep die als Democratische Volksopstand wordt gepresenteerd, een beproefd recept van Washington, van oudsher eigenlijk, maar steeds stoutmoediger aangepakt. Die in Oekraïne was de grootste buit voorlopig en tot nu toe is het maar helemaal de vraag wat voor buit het is.

Leerzaam: net als in Egypte vorig jaar wordt de gekozen president als dictator afgeschilderd (en ten aanzien van Venezuela wordt het zelfde procédé gevolgd). Dus geweld van “de straat” is gerechtvaardigd, als de gekozen zogenaamde dictator verjaagd is of afgezet dan is de er op volgende regering “legitiem” in de ogen van de “internationale gemeenschap”. Het eerste dat het nieuwe regime in Oekraïne heeft verboden is het gebruik van enige andere taal dan Oekraiens in de openbare ruimte. Klinkt dat al niet zeer democratisch, het zou voldoende oorlogverklaring zijn ten aanzien van Rusland dat zich als beschermer van Russischtaligen in Oekraïne zal opstellen. Maar deze schanddaad wordt gemakshalve over het hoofd gezien.

Een overzichtelijk lijstje van openlijke nazi’s in het nieuwe regime in Kiev (hier een overzicht in het Nederlands)- en hoe wonderlijk, zij hebben het bestuur over leger, politie en onderwijs in handen gekregen. Zou een dergelijke toewijzing nu toevallig zijn? Geeft een democraat zomaar een nazi de zeggenschap over het leger, de politie en het onderwijs? De nazi’s in Oekraïne worden net als alle andere zogenaamde oppositiepartijen van harte gesubsidieerd vanuit Washington. Of “Brussel” met de portemonnee wappert, of alleen maar met de ongekamde haren van Guy Verhofstadt en het handje van Hans van Baalen, wordt er nog niet bij verteld. Er wordt vooral gedreigd met grootschalig bezuinigen door de overheid in Kiev, iets waarvoor men nu eigenlijk nooit massa’s de straat op krijgt.

Men kan er van op aan dat de nazi’s in Kiev niet zomaar met wat straatdemonstraties zijn weg te jagen. De vraag is nu: is Oekraïne te vergelijken met Duitsland 1933? Niet wat betreft de machtsgreep, die overeenkomst is duidelijk – al werd het naziregime in Duitsland niet van buitenaf geholpen. Oekraïne is ook niet het enige land waar fascistisch rechts de macht in handen heeft gekregen. Kroatië en Hongarije gingen voor. Griekenland is een dubbeltje op zijn kant.

De enige troost is: Oekraïne is geen gefnuikte grootmacht, zoals Duitsland in 1933. Voor de niet-Oekraienstaligen en de democratisch gezinde Oekraienstaligen geen troost. Het grootste deel van de wereld dat het land niet eens op de kaart kan aanwijzen (het is toch moeilijk zich daarin te vergissen, want het is nogal groot) zal zich er achter kunnen verschuilen dat zij niets van het land afweten. Zoiets werd over Tsjechoslowakije ook gezegd, toen het werd overgedaan aan nazi-Duitsland in 1938.

De geschiedenis herhaalt zich niet, en dus ook niet als komedie. Ik moet wel zeggen dat ik het gemak waarmee nazi’s aan de macht worden geholpen met gejuich over democratie en alles er omheen met verbijstering en angst verneem – die angst is zeker ook de bedoeling. Men kan niet eens spreken van een hulpeloos antifascisme op dit ogenblik – het antifascisme is verbonden aan een verwaarloosbaar klein gezelschap. De belangrijkste hoop is nu dat de VS en Berlijn/Brussel geen wereldoorlog riskeren ter bescherming van hun nazivrienden.
De tijden zouden wat minder interessant mogen zijn.

19 gedachten over “Het 1933 van de eenentwintigste eeuw – tot nu toe”

 1. Rake analyse. Ik deel die verbijstering en je wens t.a.v. wat minder interessante tijden.

 2. Een goeie analyse. Het is inderdaad behoorlijk angstaanjagend wat er gebeurt en met je laatste alinea ben ik het van harte eens.

 3. Net zoals de Ukrainse nazi’s op dit moment niet de enige zijn die aan de macht worden geholpen, waren destijds de Duitse Nazi’s niet de enige die aan de macht werden geholpen. Je noemt nu Hongarije, Kroatie, Griekenland, maar je mag de softere versies in NL- PVV, Noorwegen – FrP ook wel meetellen. In de jaren 30 van de vorige eeuw wemelde het van de fascistische bewegingen, die aan de macht kwamen, we noemen, Italie, Spanje en Portugal, in NL natuurlijk de wat softere (alweer) NSB. De Britten hadden een heuse Nazi partij, al kwam die niet aan de macht. In de VS had je Lindbergh met zijn bewondering voor Hitler. In Noorwegen Knut Hamsun, Notabene Nobelprijs winner.

  Het is inderdaad angstwekkend hoe deze nazi’s op Maidan buitenlandse steun kregen onder het mom van democratisering. Dit is goed naar buiten gebracht door Nuland te ontmaskeren als agitator:

  http://mycatbirdseat.com/2014/02/50140-us-government-inadvertently-comes-clean-on-its-ukraine-agenda/

  vdK: ”al werd het naziregime in Duitsland niet van buitenaf geholpen….’. Maar dat was vroeger toch echt niet anders! De Bush familie investeerde tot 1942 in Nazi Duitsland, totdat ze tijdelijk moesten desinvesteren vanwege de rechtstreekse vijandelijkheden. De buitenlandse steun voor nazi’s was een belangrijk element van de strijd tegen het communisme.

  Voor informatie over de vooroorlogse steun voor de Duitse Nazi’ in Europees en Nederlands perspectief verwijs ik naar het onvolprezen – maar bijna onleesbare- ‘Alias Teixera’, van Alex van de Gouw, een boek dat in 1968 uitkwam en onmiddelijk na publicatie uit de winkels moest worden verwijderd. Ik heb mijn exemplaar (deel I en IIa) natuurlijk trouw bewaard. Het ligt hier ter inzage. Deel IIb (over verstrengeling van het NL bedrijfsleven met de nazi’s) is nooit verschenen en van de Gouw is dood gevonden op een bed in een Vlaams logement.

  Ik heb onlangs een heel plausibele sociologische verklaring gezien voor het recruteren van wanna-be en echte nazi’s. Vernietig de middenklasse, creeer een onderklasse en zet een deel ervan als ‘preatoriaanse’ knokploegen in tegen de rest van het volk. De link zoek ik nog op.

 4. zowel rusland als de oekraine werden/worden leeg geplunderd door voormalige communisten de zg. oligarchen.
  Helaas is europa ook in de handen van rechts. de analyse in het artikel dat de echte democraten maar een kleine minderheid vormen is helaas korrekt.

  Obama zal nooit een oorlog met Rusland over de Oekraine beginnen.
  Europa zit echt niet te wachten op nog een land dat milliarden nodig heeft om te overleven.

  Spytig voor de jongemensen die gesneuveld zyn

 5. @Richard, “Europa zit echt niet te wachten op nog een land dat milliarden nodig heeft om te overleven.”

  Omdat er weer over de olie in het Westen van Oekraine gaat heeft ruim een uur geleden de Europese Raad aangekondigd dat ze gelijk 11mlrd euro- oftewel iets gelijk aan 15mlrd dollaars aan Oekraine meteen gaan geven omdat deze land nu is in het financieel afgrond gestort. (Er is praktisch niemand die in het Westelijke deel van Oekraine die werkt omdat ze allemaal steeds aan het protesteren zijn).

  Nooit meer bezuinigingen?

 6. @LeoSchmit
  Verstrengeling van belangen is iets anders dan sponsoring.
  Ik heb Alias Teixeira ook (gelezen) en indirect was het inspiratie voor de Kabouterbeweging destijds.

 7. @JvdK, of het verstrengeling of sponsorship van het NL en Europese bedrijfsleven voor de nazi’s was zullen we nooit weten, want van der Gouw heeft zijn laatste deel nooit uit kunnen geven. Maar mij dunkt, beiden gaan samen.

  Kabouterbeweging? Niet meer dan dat, huh.

  Dan moeten we nu ook maar niet meer verwachten dan een minikulbeweging.

 8. @JJ: En wie zegt mij dan dat die lui ‘de’ bevolking belichamen? Het is heel gevaarlijk zo te praten (al heb je het vast niet zo bedoeld).

 9. @Joke, ben ik het met je eens dat “wie zegt mij dan dat die lui ‘de’ bevolking belichamen?”

  Inderdaad ze belichamen “de bevolking” niet, maar ze belichamen en direct vertegenwoordigen wel degene die nu aan de macht in Kiev zijn gekomen.

  Dit is wat in het Westen expliciet verzwegen wordt.

 10. @ Joke :

  Ik zou de geschiedenis van de regio Oekraïne nog maar eens doorlezen. Met name die van 1941-1944…….

 11. Het is veel erger dat je oorspronkelijk zou denken.

  Men legt nu bewijzen voor dat sluipschutters van Gladio (NAVO gebonden terreurgroep die eerder in West-Europa en vervolgens in Joegoslavie stelselmatig liquidaties heeft gepleegd) hebben nu moorden en liquidaties in Kiev gepleegd om de huidige neonazi’s aan de macht te kunnen krijgen.

 12. @Jan Jaap: Ja dat weet ik wel, maar je kunt dat toch niet veralgemeniseren door de hele bevolking dan gelijk maar over een kam te scheren, alsof daar geen mensen wonen die gewoon normaal en min of meer sympathiek zijn.

 13. Nee, ze zijn natuurlijk niet allemaal extreem-Rechts of Neo-Nazistisch.

  Maar wat je er ook van mag vinden, de Annexatie van de Krim door Rusland blijft fout.

  Het wordt overigens wel erg duidelijk nu hoezeer dit een etnische kwestie is.

 14. De bevolking van de Krim wil niet bij die griezels in Kiev horen, dat zou jou toch moeten aanspreken. Vandaag heeft het parlement van de (autonome!) Krimrepubliek trouwens unaniem gestemd voor toetreding tot de Russische Federatie en binnen 10 dagen houden ze een referendum over het onderwerp.

 15. Als de rust in dat gebied weerkeert vind ik het al lang best.

  Het Westen moet zich er niet mee bemoeien. De bemoeienis met deze kwestie toont feilloos aan hoe hypocriet het Westen is. Syrïe is niet interessant. Een paar Afrikaanse landen met delfstoffen wel. Oekraïne was voor Hitler al belangrijk vanwege de olievelden.

  Het is dus weer typisch Westerse geopolitiek die hier dingen op de spits drijft.

 16. @Jan Jaap, de aansluiting van de overwegend Russische bevolking van Krimea tot Rusland moet je zien in een historisch perspectief, tevens afwijzing van de neo-nazi putsch die in Kiev heeft plaatsgevonden. Niemand wil door fascisten/neo-nazi geregeerd worden, toch? Ook zouden ze met hulp van Van Baalen aan de macht gekomen zijn.

  Mijns inziens weten de Westerse landen op dit moment niet eens wat ze moeten doen en wordt loekraak wat geroepen, terwijl de geloofwaardigheid wordt steeds meer verloren.
  Deze zaak is pas in zijn begin en is uiterst gevaarlijk.

  Wat denk je gaat vervolgens gebeuren indien de Russische bevolking in de Oost-delen van Oekraine hetzelfde weg zou willen bewandelen?
  Dit effect zal versterkt worden zodra de moorddadige neo-nazi bendes uit Kiev pogroms in het Oosten gaan uitvoeren?
  Waar is de economie van Oekraine op dit moment? Die bestaat gewoonweg niet.
  Wie betaalt ervoor?
  Het is uiterst onverantwoordelijk (om met beschaafde taal te doen omschrijven) dat in het gezicht van de door het Westem/NAVO gecreëerd probleem men doet alsof men met Rusland over deze toekomst niet wil onderhandelen. Het is gewoon crimineel gedrag.

  Dit is de politieke realiteit. Of leiden onze politici op dit moment allemaal aan dillusional thinking?

Reacties zijn gesloten.