Herintreding van de gestapo

Vol ontzag keken veel mensen naar de uitzending van Pauw en Witteman waarin het de quote ‘Wir haben es nicht gewusst’ te horen kreeg. De verontwaardiging was des te groter omdat deze uitspraak uit de mond van de Nederlandse vertegenwoordiger van het Katholieke bastion kwam. Naarmate de episodes betreffende seksueel misbruik elkaar in rap tempo opvolgden, werd er nooit expliciet teken van berouw gegeven jegens de slachtoffers. ‘Sorry seems to be the hardest word’  verwoordt dan ook op treffende muzikale wijze het gedrag dat de aanhangers van het Vaticaan vertonen.

Het prachtige nummer van Elton John zou zo maar the lifesong van het CDA, Het Wilhelmus, kunnen vervangen. Anderhalf jaar geleden werden andersdenkenden overboord gegooid om zo de structurele kwaal van het CDA, machtsgeilheid, alle ruimte te geven. Geert Wilders werd gratis een machtspositie in de schoot geworpen zonder dat daaraan bijhorende verantwoordelijkheid gekoppeld werd. Iedereen had op z’n spreekwoordelijke klompen aan kunnen voelen dat de blonde alleenheerser het op cruciale momenten af laat weten. Ab Klink is waarschijnlijk minstens een ton rijker, vanwege zijn gebleken gelijk. Het beeld van een kleine splinterpartij dat veel peilingen laten zien, kon de euforische stemming dan ook amper drukken.

Na een zwembad gevuld te hebben met krokodillentranen, werd al gauw de lach van de boer met kiespijn opgezet die goed zal staan op de foto van de presentatie betreffende het Lente-Akkoord. Men hoopte dat zodra de scherven bij elkaar zouden zijn geveegd de vertoonde hypocrisie snel vergeten zou zijn. Tijdens een bijeenkomst van de potentiële kartrekkers (voortbewegend op vierkante wielen) wilde een bezorgde aanwezige van ieder afzonderlijk horen dat zijn partij in het vervolg zich niet meer laat kleineren door de clan van Wilders. Met een bek vol tanden en met het schaamrood op de kaken werd er iets onverstaanbaars ter gehore gebracht. De verboden vraag werd gesteld. Men was blijkbaar de onbetrouwbaarheid niet vergeten. Onder het mom van ‘we sluiten niemand uit’ gaf men blijk van het feit dat de machtsgeilheid nog steeds heerst. Blijkbaar kunnen in de toekomst nog steeds principes overboord worden gegooid om zo toch weer op het pluche te kunnen plaatsnemen.

Onder inspiratie van de film ‘Das Leben der anderen’ zou er  in het geheim zijn besloten om afluisterapparatuur bij prominente leden te installeren opdat het verboden woord niet meer in de mond genomen zou worden. Er is een stroming op gang gekomen die vindt dat het eerdergenoemde nummer, de lifesong moet worden. Deze song maakt de boodschap van vele teleurgestelden kraakhelder: Sorry seems to be the hardest word.

4 gedachten over “Herintreding van de gestapo”

 1. Wat een warrig stuk…

  Van alles wat bij elkaar geplukt, om dat vervolgens in een geheel nietszeggend stukje tekst te verpakken. Hierbij ook enkele woorden ‘vergeten’ in de tekst te plaatsen. Dit even los van het wezenlijke verschil tussen berouw ‘geven’ en berouw ’tonen’, die de auteur dus niet kent.

  Wat Elton John’ ‘Sorry seems to be the hardest word’ verder uit heeft te staan met de Gestapo, vat ik ook niet helemaal. Sterker nog: dat wil ik niet eens bevatten, aangezien er géén verband is…

  https://www.youtube.com/results?search_query=sorry+seems+to+be+the+hardest+word

  ‘The song is a mournful ballad about a romantic relationship which is falling apart.
  https://en.wikipedia.org/wiki/Sorry_Seems_to_Be_the_Hardest_Word

 2. Ja mooi he, Wir haben es nicht gewust… (en dan nog blijken te liegen ook) Niet netjes van zo’n kerkman… das nou een van de reden dat ik niks met religie heb :-S

 3. Helemaal niet zo slecht, met uitzondering van de afsluiting die beter afgewerkt zou moeten zijn.

  Staan erbij ook stukken die helemaal kloppen: “Anderhalf jaar geleden werden andersdenkenden overboord gegooid om zo de structurele kwaal van het CDA, machtsgeilheid, alle ruimte te geven. ”

  Dit kan zomaar in de schoolboeken terecht, hoor.

Reacties zijn gesloten.