Herfsttij der zomertijd

Het leuke van Nederland is dat er vrijwel nooit iets gebeurt dat het wereldnieuws haalt. En als er al zoiets gebeurt, dan zijn onze media vooral bezig met het bericht dat buitenlandse media over berichten in de Nederlandse media vertellen. Maar als gezegd, dat is uitzonderlijk. Het nieuws vandaag wordt beheerst door een puber in een raceauto en de doodsbedreiging aan het adres van de BBC-directeur nadat de automobielfetisjist Jeremy Clarkson was ontslagen omdat hij geen warme maaltijd kreeg en daarom een producent had geslagen. De NOS wist te melden dat de vrouw van een voetballer in verwachting zou zijn en noemde het eerbetoon aan de vorige week gestorven semi-dictator van Singapore. Het andere nieuws is dat ons nationale voetbalelftal er alweer niks van bakte, nota bene tegen Turkije, dat het regent en dat de zomertijd vandaag is ingegaan. Bij het zondagsritueel hoort verder de peiling van Maurice de Hond, die betrouwbaar is als die positief uitvalt voor jouw favoriete partij en anders onderdeel is van een links complot.

Het andere nieuws dat de media nog steeds bezig houdt is het vliegtuigongeluk eerder deze week in de Franse Alpen. Eigenlijk weet men nog heel weinig over de ware toedracht, maar de media zijn druk aan het speculeren, vooral over de psyche van de co-piloot. De ene deskundige na de andere wordt opgevoerd om ons uit te leggen dat men weliswaar niets weet, maar het zou zus of zo kunnen zijn geweest. Aan de randen van de deskundigheid zien we de freelance-wetenschapper Thierry Baudet en onze nationale schedelmeter Joost Niemoller, die meteen na het bekend worden van de vliegramp allebei wisten dat er moslims achter de ‘aanslag’ zouden zitten. Baudet presteerde het zelfs om Wilders-groupie Pamela Geller als bron te gebruiken, maar gaf later toe dat hij niet wist wie Pamela Geller was. Dat is opmerkelijk voor een promovendus die op de PVV stemt, in Vlaams Belang de avant-garde ziet en ervan overtuigd is dat vrouwen verkrachting helemaal toppie vinden.

Het werkelijke nieuws is natuurlijk dat we al een aantal dagen geen meldingen meer hebben gehad over deze of gene niet helemaal integere VVD’er. Fractievoorzitter Halbe Zijlstra wist in een interview in de Volkskrant te melden dat hij pertinent zeker wist dat er geen nieuwe integriteitskwesties zouden komen bovendrijven, maar dat hij niet met zekerheid kon zeggen of het huidige kabinet de rit zou uitzitten. In hetzelfde interview gaf hij ook een inkijkje in wat de VVD beweegt. Volgens Zijlstra was het beter wanneer een ommuurd Europa wordt omzoomd door dictatoriale regimes, want die garanderen volgens hem veiligheid en stabiliteit. Niet dat dit wereldbeeld van de VVD nieuw is, maar het is altijd prettig om het nog eens bevestigd te zien. En het zal de VVD vast weer een zeteltje opleveren in de peilingen, want ook bij het Nederlandse volk is de behoefte aan een sterke man en stabiliteit in deze woelige en onzekere tijden enorm.

En er was nog ander nieuws. Geert Wilders mocht vrijdag voor de Burschen van de Freiheitlichen van Oostenrijk in de Weense Hofburg optreden. Begeleid door veel Polizeiaufwand en gemaskerde veiligheidsambtenaren werd hij van het vliegveld naar zijn toneel getransporteerd, een passende entourage voor de voor veel Nederlanders gedoodverfde alleenheerser van Nederland. Het aanwezige publiek was uitzinnig toen Wilders zijn ‘islamisering’ vergeleek met de oorlog tegen de Ottomanen in de zeventiende eeuw, ageerde tegen de ‘massa-immigratie’, de ‘vijandige elites van de EU’ en sprak over de ‘Lügenpresse’ die leugens verspreidde over hem en zijn medestanders. Alleen toen hij Israël “een brandend licht in duistere tijden” noemde werd er stukken minder enthousiast gereageerd door de aanwezigen. Gelukkig nam FPÖ-partijleider Strache daarna het initiatief om te roepen dat als Mekka zich zou bekeren tot het christendom alles goed zou komen.

Dat laatste is natuurlijk buitengewoon interessant. De oplossing zit hem blijkbaar niet in de bestrijding van radicalisme en terrorisme, maar welke godsdienst uiteindelijk gaat winnen en welke middelen je zou mogen inzetten om dat mogelijk te maken. Daarom spreken beide heren over het ontnemen van burgerrechten als het gaat om moslims en spreken ze zich uit in termen van oorlog als het om islam, immigranten en de EU gaat. Anders gezegd, onze rechtse radicalen zijn eigenlijk net als jihadi’s, die zichzelf zien als vrijheidsstrijders in een heilige oorlog en dat alles goed komt als iedereen zich bekeert tot hun variant van de islam. Net als zij vinden Wilders en Strache hun cultuur beter dan die van hun politieke en ideologische tegenstanders. Het enige verschil met de PVV is dat de Freiheitlichen niet graag openlijk sympathiseren met Israël. Dat is begrijpelijk als je weet waar de FPÖ vandaan komt. Maar zolang je een gemeenschappelijke vijand hebt is iedere coalitie mogelijk.

1 gedachte over “Herfsttij der zomertijd”

  1. Pingback: Herfsttij der zomertijd | wltrrr

Reacties zijn gesloten.