Help! We worden overspoeld door fictie (2)

factfreeAfgelopen nacht werd in Florida door de FBI een jongeman opgepakt die op Twitter had gedreigd een aanslag te plegen op een herdenking in Kansas City voor de slachtoffers van 9/11 in New York. Hij had een informant van de FBI instructies gegeven hoe met een snelkookpan een bomaanslag te plegen, net als bij de Boston Marathon in 2013. Enkele jaren heeft de 20-jarige joodse Amerikaan Joshua Goldberg zich voorgedaan als Australische jihadi. En met succes. Terrorismedeskundigen zoals Rita Katz van SITE Intel Group refereerden regelmatig aan ‘Australi Witness’, zoals hij zichzelf op Twitter noemde, die volgens hen deel uitmaakte van de harde kern online jihadi’s. Hij postte instructies voor aanslagen en beweerde bevriend te zijn met personen die actievoeren tegen vreemdelingenhaat en islamofobie.

Zijn aanwezigheid en bijdragen op sociale media werden regelmatig uitgemolken door zelfbenoemde deskundigen-agitatoren en anti-immigratiegroepen als bewijs dat Australië werd bedreigd door moslims die allemaal terroristen zijn. Na de deels mislukte toernee van Wilders door down under in 2014 werd naar Engels voorbeeld de Australian Defence League opgericht. Net als hun Engelse soortgenoten organiseren zij demonstraties met veel bier en gescheld tegen moslims, immigranten en links en zijn zij op Internet actief om personen die opkomen voor mensenrechten in diskrediet te brengen. Dan helpt het natuurlijk als iemand beweert Australiër en jihadi te zijn die instructies voor aanslagen post en beweert bevriend te zijn met de personen die opkomen voor mensenrechten.

In april van dit jaar werd een bericht gepost op Times of Israel waarin een Australische joodse advocaat, Josh Bornstein, opriep tot het uitroeien van de Palestijnen. De werkelijke advocaat wist van niets en Times of Israel heeft het bericht snel verwijderd. Men was gehackt, zo was de mededeling, en betreurde dat dit was gebeurd. Destijds werd gesuggereerd dat er een Australische fascistisch forum, Daily Stormer, achter het bericht en de identiteitsdiefstal zat. Naar informatie die nu naar buiten komt blijkt dat Goldberg ook achter deze hoax zat. Hij beweerde ook actief te zijn voor Amnesty International om zo te suggereren dat de mensenrechtenorganisatie banden onderhoudt met terroristen. En er was tot gisteren niemand die twijfelde aan de echtheid van Goldberg’s claims.

vlucht1 imagesIn Nederland wordt momenteel een proces gevoerd tegen jongeren die verdacht worden van het verspreiden van jihadistische propaganda. Het Openbaar Ministerie tracht te bewijzen dat ‘God zal straffen’ een terroristische uitspraak is. Volgens de verdediging is er niks aan de hand. Als iemand ‘val dood’ roept is dat ook geen bedreiging, alhoewel sommigen dat wel zo ervaren, en dan met name als een moslim dat roept. Er dreigt een totale blamage voor het OM en de inlichtingendiensten. En dan hebben we het nog niet over de honderden doodsbedreigingen en oproepen tot geweld, die dagelijks op Facebook en Twitter worden gepost door ‘echte’ Nederlanders. Die zijn blijkbaar voor de betrokken instanties niet dusdanig dat men daarin een bedreiging of opruiing ziet. Nog afgezien van de hoeveelheid trollen die Nederland rijk is.

In Brussel heeft men met verbijstering gereageerd op de Nederlandse voorstellen voor het vluchtelingen- en asielbeleid. De Nederlandse regering, gesteund door een meerderheid in het parlement, wil dat vluchtelingen in de regio worden opgevangen en wil alleen akkoord gaan met het opvangen van nog eens ruim 7000 vluchtelingen als andere landen ook akkoord gaan met hun quota en het Nederlandse voorstel. Bovendien moeten vluchtelingen asiel aanvragen in hun regio voordat ze de EU binnenkomen, zo stelt Nederland. Rutte is optimistisch dat er brede steun is voor de harde opstelling van Nederland, maar de geluiden uit Brussel geven een heel ander beeld. Men vindt het ronduit beschamend. Het uiteindelijke gevolg zal zijn dat Nederland helemaal geen vluchtelingen zal opnemen en zich verder zal isoleren in de EU.

Tegelijkertijd gaan rechtse partijen en met name de PVV en hun media en webfora zoals Elsevier en GeenStijl natuurlijk vol op het orgel tegen de komst van nog meer vluchtelingen, asielzoekers en meer in het algemeen immigranten uit niet-westerse landen. Momenteel is 0,13% van de Nederlanders een asielzoeker. Volgens de tegenstanders betekent zo’n getal dat we overspoeld worden door vluchtelingen en dat Nederland wordt overgenomen door ‘ongedierte’ en dat dat allemaal de schuld is van de EU, de communistische voortzetting van het Derde Rijk. Gelukkig zijn er ook veel Nederlanders die wel mensen in nood willen helpen. De vraag is nu of ze dat wel mogen van onze regering, nadat eerder was geprobeerd om hulp en onderdak geven aan uitgeprocedeerde asielzoekers strafbaar te stellen en discriminatie er in Nederland officieel gewoon bij hoort.

1 gedachte over “Help! We worden overspoeld door fictie (2)”

  1. Pingback: Help! We worden bedreigd door fictie (2) | wltrrr

Reacties zijn gesloten.