Helmond en Amsterdam: politiestaat in vol bedrijf

Nederland wordt steeds democratischer, de keuzevrijheid van burgers neemt alsmaar toe. Toch?! Vandaag kon je als actievoerder zelfs kiezen waar je het doelwit zou worden van politiegeweld: in Helmond of in Amsterdam. In Helmond hielden neonazi’s van de NVU een optocht, en dus waren anti-fascisten gelukkig op de been om dit te dwarsbomen. In Amsterdam was een kraakdemonstratie aangekondigd. Zowel tegen anti-fascisten in Helmond als tegen krakers en sympathisanten in Amsterdam werd een intimiderende overmacht van politie in stelling gebracht. Beide acties werden minstens gedeeltelijk van staatswege onderdrukt, waarbij je in Hemond nog fascisten tegenover je kon krijgen als bonus. De conclusie dringt zich op: van het al verregaand gesloopte demonstratierecht is, buiten het spreekwoordelijke Malieveld althans, nauwelijks nog sprake. Dat zullen we dus, desnoods hardhandig, moeten heroveren op de ME en de gezagsdragers.

Eerst kort Helmond. De nazimars stelde niet zoveel voor, getalsmatig althans: 25 deelnemers volgens Nu.nl waarop ik ook het onderstaande baseer (1). Daartegen kwamen, volgens dezelfde bron, “een paar honderd Helmondse jongeren” op de been. Dat vind ik bemoedigend: de plaatselijke jeugd wíl gewoon geen nazi’s in de straten van de stad waar ze wonen. De politie was echter met maar liefst 500 agenten uitgerukt, had een station voor vertrekkende reizigers afgesloten en de binnenstad voor een flink deel afgezet. Ze had pas heel kort van tevoren bekend gemaakt waar de route – met allerlei beperkingen op de bewegingsvrijheid – van de nazi-optocht zou lopen. Reden: het dwarsbomen van tegenacties. “We hebben de route laat bekend gemaakt om te voorkomen dat tegenstanders de gelegenheid kregen dingen te doen die we niet wilden”, aldus het Gezag.

Kortom: nazi’s werden verdedigd tegen anti-fascisten. “De veiligheid heeft voorop gestaan en gebleken is dat dit een goede zet was.” De veiligheid, niet van buurtbewoners en al helemáál niet van mensen die rechtstreeks bedreigd worden door fascisten, maar enkel die van 25 nazi’s, heeft voorop gestaan. Volgens mij zou er veel minder overlast geweest zijn als de Helmondse jongeren de 25 treurige operettefascisten even de stad hadden uitgejaagd. Dat zou in een kwartiertje zijn gepiept, vermoed ik. Maar nee, vijfhonderd agenten en jawel hoor, ook nog negen arrestaties. Van actievoerders tégen de nazi’s, wel te verstaan. Dit alles is op te maken uit Nu.nl, een gevestigde nieuwsbron. Ongetwijfeld is er meer relevants te melden, zaken die de houding van gemeente en politie in een nóg onvoordeliger daglicht stellen. Maar ik laat het hier even bij.

Minstens zo kwaadaardig is het optreden van autoriteiten in Amsterdam. Krakers probeerden daar een demonstratie te houden vanaf het Spui. Dat mocht niet van de burgemeester, en ook hier waren er flinke aantallen agenten – 100 op paarden, en een politiehelicopter in de lucht – om de orders af te dwingen. De politie probeerde de demonstratie te voorkomen, agenten in burger – ‘stillen’- hielden actievoerders aan, politie te paard reed dwars door groepen mensen heen. “Geweld vindt niet plaats maar de situatie is dreigend”, schrijft het Parool. Even verder in hetzelfde bericht: “Op dit moment rijdt de politie te paard kriskras door de krakers heen en probeert ze uiteen te jagen.” Geweld vond dus wél plaats. Of is het op groepen mensen inrijden en ze uitéén proberen te drijven géén geweld? Of is iets pas geweld als niet de politie maar krakers en hun sympathisanten het uitoefenen? We zien hier weer een staaltje verdraaide verslaggeving die we bij dit soort botsingen bijna gewend zijn. Volgens dit verslag waren er intussen al 17 actievoerders gearresteerd.

De Volkskrant is nog erg behulpzaam bij verdere ‘uitleg’. Dat staatspropagandavod weet te melden: “Volgens de politie hebben de krakers zich niet aan de afspraken gehouden”, waarbij vervolgens werd uitgelegd dat de gemeente de demonstratie naar een ander verzamelpunt had verbannen en gezichtsbedekking en steviger stokken aan spandoeken had verboden. Maar de krant verzuimt erbij te vertellen dat er van ‘afspraken’geen sprake was: die maak je namelijk tussen twéé partijen, tussen gemeente enerzijds, en krakers anderzijds in dit geval.

Maar de organisatie van de kraakdemonstratie had glashelder duidelijk gemaakt dat ze de voorwaarden die de gemeente oplegde, niet accepteerde. Er waren dus geen “afspraken” maar slechts éénzijdige verordeningen. Zélfs als je zou vinden dat de krakers zich hier aan hadden moeten houden – iets wat ik nadrukkelijk níet vind, ik vind de weigering van krakerszijde volslagen terecht – dan nóg had een fatsoenlijke berichtgeving dit nogal belangrijke feit moeten vermelden, en náást de politieversie ook die van de krakers moeten presenteren.

Die krakers zelf, 100 in getal plus 50 sympathisanten, aldus het Parool, “een kleine 200” volgens de Volkskrant, mogen intussen om méér dan één reden trots zijn op zichzelf en elkaar. In de eerste plaats toch vanwege de opkomst. Het was duidelijk dat burgemeester en politie aanstuurden op geweld tegen de demonstratie, dat ze de actie wilden smoren met verordeningen en het kracht bijzetten daarvan met grootschalige politie-inzet. Dat er desondanks een flinke groep wél kwam opdagen, en wél heeft geprobeerd actie te voeren, is een teken van volharding en lef. Dat tegelijk de groep zich niet overmatig heeft laten opfokken – zelfs de aangehaalde, niet bepaald kraakvriendelijke artikelen weten geen één geweldsincident van krakerskant te vermelden – getuigt van grote zelfbeheersing. Aantallen actievoerders, en zelfbeheersing van die actievoerders tegen een steeds openlijker repressie waar provocatie een essentieel onderdeel van is, gaan we hard nodig hebben.

Maar laat ik ook meteen duidelijk zijn: die zelfbeheersing verwelkom ik , níet omdat ik denk dat we confrontaties met de ME – inclusief offensieve confrontaties – bij voorbaat uit de weg moeten gaan. Integendeel! Dat is gewoon een kwestie van wanneer is welke aanpak slim. We moeten, terwijl we doorgaan met allerhande acties in de meest uiteenlopende vormen, nadenken over hoe we – veelal letterlijk – de straten en pleinen heroveren op autoriteiten die deze zelfde straten en pleinen nog enkel maar beschikbaar willen houden voor het ‘winkelend publiek’ – behalve dan op momenten dat ook dát ‘publiek’ vastloopt op half afgezette stadscentra zoals in Helmond.

Wat we onder meer nodig hebben: welbewust wetsovetredende demonstraties, niet per se gewelddadig – als het zonder kan, dan graag – maar ook niet per se en bij voorbaat geweldloos. Keer op keer op keer, zodat ze geen politie en cellen genoeg meer hebben om het nog aan te kunnen, en zodat zelfs Volkskrant- en Parooljournalisten beginnen te zien dat er iets niet in de haak is met de opstelling van gemeenten en politie tegenover mensen die actief voor hun rechten willen opkomen.

(1) Zowel over Helmond als over Amsterdam heb ik gebruik gemaakt van gevestigde nieuwsbronnen: Nu.nl, Parool en Volkskrant. Ik heb  dus nog niet op Indymedia – waar ongetwijfeld zeer relevante informatie staat die een nog veel duidelijker beeld oplevert – gekeken voor verslagen van vandaag. Mij lijkt het echter wel zinnig om te laten zien dat, zélfs als we op mainstream nieuwsberichten afgaan, de verstikkende repressie en de kwaadaardige houding van autoriteiten overduidelijk is, voor wie bereid is te lezen en zelf na te denken althans.

Dit bericht verscheen eerder op de site van Peter Storm

5 gedachten over “Helmond en Amsterdam: politiestaat in vol bedrijf”

 1. “..de plaatselijke jeugd wíl gewoon geen nazi’s in de straten van de stad waar ze wonen. ”

  Goed zo – geen vuilnis op straat en dus vrij van neo-nazisme houden.
  Wie beweert nog dat we geen goede jeugd hebben?

 2. @1

  de PVV

  vooral van de schooljeugd in Helmond worden ze woedend

  scholing is een linkse hobby en een gevaar voor de fact free PVV heilstaat

 3. kaaskop Schreef:

  @1
  de PVV
  vooral van de schooljeugd in Helmond worden ze woedend
  scholing is een linkse hobby en een gevaar voor de fact free PVV heilstaat

  Precies, binnen de kortste keren heb je meer opleiding dan Wilders.

 4. Je hebt gelijk, het was een demonstratie van niks. 25 man. Wat ik wel vervelend vond is dat de tegendemonstranten op mij niet echt een politiek gedreven indruk maakten. Toen de confrontatie met de NVU-leden uitbleef gingen ze maar ramen ingooien bij plaatselijke winkeliers en tuintjes van burgers proberen te vernielen. Gelukkig waren het maar pisventjes die door de politie snel tot de orde konden worden geroepen. Dus nauwelijks schade.

 5. Liera Schreef:

  Wat ik wel vervelend vond is dat de tegendemonstranten op mij niet echt een politiek gedreven indruk maakten. Toen de confrontatie met de NVU-leden uitbleef gingen ze maar ramen ingooien bij plaatselijke winkeliers en tuintjes van burgers proberen te vernielen. Gelukkig waren het maar pisventjes die door de politie snel tot de orde konden worden geroepen.

  Als er ruiten zijn ingegooid, wat ik betwijfel, Indymedia lezend, waren die pisventjes waren ongetwijfeld `agents provocateurs’ van de politie, zoals ook recentelijk in Amsterdam:
  https://krapuul.nl/blog/52807/ooggetuigenverslag-‘politie-amsterdam-sluit-demonstratie-in-en-slaat-erop-los’/
  Wouten die overigens binnenkort mogen samenwerken met gezagsloze onderknuppels van particuliere beveiligingsdiensten. Je ziet ze steeds meer lopen op staat: van die schuinsmarcherende `uniformen’ met een ` V’ erop, er hoeft alleen nog PV voor.

Reacties zijn gesloten.