Heeft Salvini zijn hand overspeeld?

De partij speculeert al op collectieve amnesie: de Lega Nord erkende “Italië” niet, die criminele, door donkerhuidige luie mensen bewoonde streken moesten maar verder zonder “ons”, Padaniërs – het denkbeeldige land met zijn denkbeeldige bewoners is in het officiële vergeetboek gestopt.
Of dat geheugenverlies klopte is niet zeker. Italië, net als Duitsland, een nieuwe natiestaat in West-Europa, heeft een geschiedenis die anders zou kunnen doen vermoeden. En de Vijfsterrenpartij won precies in de streken die de Lega Nord kwijt wilde. En werd daarmee de grootste.

En toen werd de Lega Nord plotseling een “nationalistische” partij voor Italië. De grote baas van de club zag zich niet als toekomstig Leider van Padania maar van Italië, van Lampedusa tot de Brennerpas. Hij blies de coalitie met de Vijfsterrenpartij een paar weken geleden op in de zekerheid dat bij nieuwe verkiezingen de Lega de grootste zou worden. De antidemocraten van de toekomst zullen zich democraten noemen (deze is van mij, ik verschuil mij niet achter een dubieuze Grootheid die dit nooit gezegd heeft). Salvini voorzag een geslaagde Mars op Rome via de stembus na het opblazen van de coalitie.

Waarbij hij over het hoofd zag dat Italië nu eenmaal afhangt van coalitieregeringen, en dat de Lega misbaar is voor de grootste partij in het parlement, de Vijfsterrenbeweging.
En plotseling is de kleurloze technocraat Giuseppe Conte de staatsman die een coalitie aan het smeden is met de Democratische Partij, een soort historisch-compromispartij (om uit de parlementaire geschiedenis van Italië te putten) van postcommunisten en postchristendemocraten – in de wandeling “sociaal-democratisch” genoemd. Salvini heeft het nakijken en duikelt de diepte in in de peilingen.

Is er toch een parlementaire ontsnappingsmogelijkheid tegen de fascisering van de Europese parlementaire democratieën? Zoals er misschien een parlementair antwoord is op de staatsgreep van de Pfeffel Johnson in Groot-Brittannië?
Er zijn angstwekkende parallellen met de jaren dertig maar er zijn ook verschillen.
Leest u maar, in het Engels ja.