Hardnekkige hoofddoek

Een hoofddoek wegjagen uit de klas bleek toch niet zo eenvoudig. Eerst had de rector van het Volendamse Don Bosco-college dat meisje eens streng in de ogen gekeken en haar ernstig op de schoolregels gewezen. “Geen hoofddeksels.” Dat meisje moest de school niet verkeerd begrijpen: zij hebben vrijheid van godsdienst ook hoog in het vaandel staan. Maar ja, regels zijn regels. Verboden voor petjes, dus ook verboden voor gelovige moslima’s, simple as that. Het meisje moest maar wat minder gelovig doen, of naar de openbare school in Edam fietsen.

Hardnekkige hoofddoek « Columnisten nrc.next

2 gedachten over “Hardnekkige hoofddoek”

  1. Wat heeft een hoofddoekje nou met religieus slachten te maken? Is het allebei dier”onvriendelijk”? Die Hertzberger. Ben twintig jaar lang gewend geweest mijn eigen vlees te slachten. Niet voor mijn religie maar voor eten. Respect voor wat leeft en voor wat gebraden op je bordje ligt is hetzelfde. Die Rosanne is niet helemaal koosjer maar waardeer haar respect voor andermeisjes cultuur wel. Of is het enkel maar omdat het over een maatregel op een katholieke school gaat gaat. Voor de sjoel is het natuurlijk een andere zaak. Ach ze zijn ook allemaal hetzelfde en de afvalligen zijn nog het ergste, van elk geloof. Het zijn [een beetje] ietssiggen die in iets [moeten] geloven. Geloven. Het smerigste werkwoord in elke taal.

  2. Van Edam naar Volendam is het ongeveer 3-6 km fietsen al naar gelang waar je moet zijn. Dat fietste ik ook naar mijn openbare scholengemeenschap. Ja, de Katholieke scholen gemeenschap was ook veel dichter bij huis.

    Is dit nou zo’n gruwelijke mensenrechtenschending?

    Als deze meid 2 uur zou moeten reizen om op een openbare school te komen of een andere school waar een hooddoek wel mag dan zou ik mij de commotie nog kunnen voorstellen. 1,5 uur zou ook nog heel vervelend zijn. Dit is echter minder dan een half uur fietsen als je een beetje conditie hebt.

Reacties zijn gesloten.