Hard werken op school is voor mietjes

Hoe komt het dat jongens op school slechter presteren dan meisjes? Hersenen, feminisering, Nieuwe Leren?

Onzin. Jongens doen gewoon niet genoeg hun best. Dat schrijft Koos Neuvel, publicist en auteur van het boek ‘Waarom jongens geen meisjes zijn’, vandaag op de opiniepagina van de papieren editie van NRC Next. Volgens hem is de opstandigheid van jongens het probleem.

Wat vinden jullie? Zijn slechte schoolprestaties het gevolg van stoerdoenerij en is gescheiden onderwijs hierop het antwoord?

11 gedachten over “Hard werken op school is voor mietjes”

 1. Tja, ik weet het niet.
  Ik spijbelde zo vaak dat het in ieder geval deels aan mij te danken is geweest dat sommige of zelfs de meeste van m’n klasgenoten een goede baan en carrière hebben gehad.
  Immers de onderwijzer(es) hoefde geen aandacht aan mij te besteden en kon dus de energie steken aan hen die het onderwijs zo hard nodig hadden.

 2. De Katholieken ruiken echt dat ze weer aan de macht zijn he? Zoals ze dingen aan het doordrukken zijn, Brabant naar de kloten helpen met ultra conservatieve Brabo Priesters. Seksueel Misbruik in de doofpot stoppen…

  Dat jongetjes slechter leren heeft niks te maken met gescheiden klassen maar met de manier waarop een jongetje zich ontwikkelt. Dat los je niet op door te gaan scheiden, want dan maak je sexueel gefrustreerde kutkoters. Maar dat zijn we wel gewend van de Katholieken. Om dan te zeggen “Dat was vroeger ook zo”,.. nee dat was vroeger alleen zo in landen/Regio’s met katholiek schrikbewind. In Noordelijke Regios had je gewoon goede leraren die zelfs in een lokaal waar meerdere klassen zaten orde wisten te houden.

  Als Jongetjes echt niet leren dan ligt het toch echt bij de ouders (opvoeding) , leraar en misschien het kind zelf als het zwak begaafd is (wat hij niet kan helpen).

  Sorry ik irriteer me de laatste tijd aan het onder smoesjes invoeren van Katholieke conservatieve ideeën door een bepaalde groep van Paapse Jopies. Ik heb niks tegen Katholieken, of het Katholieke geloof maar ik heb een BLOED HEKEL aan de Paapse traditie en het Vaticaan. Deze hebben al zo lang mensen opgelicht en rijkdommen gestolen .. terwijl ze misdaden goed praten, de Maffia helpen, De Maffia haar geld witwassen, NAZI’s het land uit hebben gesmokkeld, het lijstje gaat nog wel even door….Dat ze eigenlijk allang verboden hadden moeten worden. Sorry voor mensen die Katholiek zijn, maar als ik zeg “De Katholieken” dan bedoel ik dus die Paapse Jopies, en niet u.

 3. Tja….
  Als de leerkracht die voor de klas staat onvoldoende competenties of middelen heeft om adequaat in te kunnen grijpen kan dit leiden tot minder goede resultaten bij jongens.

  maar om de schuld dan maar meteen bij de jongens zelf te leggen vind ik wel een ietsie pietsie te kort door de bocht 😉

  Uit psychologisch onderzoek blijkt (het schijnt echt zo te zijn) dat jongens een kortere aandachtspanne dan meiden hebben. Dus dat betekend dat jongens anders benaderd moeten worden dan meiden lijkt mij. Als ons systeem hierin tekort schiet, dan schort er iets aan het onderwijssysteem..dat is dan niet geschikt om met deze verschillen om te gaan.

  Proactief hiermee omgaan door de leerkracht (met voldoende competenties hiervoor!) is dan ook gevraagd.

  Dit overigens los van de opvoedkundige en kontrolerende taak van de ouders. Deze horen hier mijnsinziens ook een rol in te spelen!

  Hoewel ik moet toegeven dat dit steeds moeilijker wordt in een maatschappij waarin beide ouders verplicht worden full-time te werken om het financieel rond te kunnen breien.

 4. Dehnus Schreef:

  Dat jongetjes slechter leren heeft niks te maken met gescheiden klassen maar met de manier waarop een jongetje zich ontwikkelt.

  Inderdaad, maar neem niet weg dat men hard moet werken op school om alles binnen te krijgen. Dit is het echte probleem: discipline van het leren, oftewel systeem van leren wat uiteindelijk naar een georganiseerde systeem van leven leidt.

 5. MarV Schreef:

  Uit psychologisch onderzoek blijkt (het schijnt echt zo te zijn) dat jongens een kortere aandachtspanne dan meiden hebben.

  Ik kon anders héééél lang aandacht voor meiden hebben hoor. En ik merkte al snel dat die meiden eigenlijk nauwelijks aandacht hadden voor mij maar altijd aandacht aan anderen besteden.
  Naar volkje die wichter.

 6. en die onzin dat vrouwen beter kunnen multitasken dan mannen moeten we ook naar het rijk der fabelen verwijzen

  mannen kunnen precies dezelfde taken gelijktijdig verrichten als vrouwen én tegelijk ook nog eens aan seks denken 🙂

 7. kaaskop Schreef:

  en die onzin dat vrouwen beter kunnen multitasken dan mannen moeten we ook naar het rijk der fabelen verwijzen
  mannen kunnen precies dezelfde taken gelijktijdig verrichten als vrouwen én tegelijk ook nog eens aan seks denken

  Klopt, ik kan eten én drinken én aan seks denken. 🙂

 8. Moeders, zijn ook een meisjes in meidenland, zouden zich het lot van hun zonen beter kunnen aantrekken en hun dochters beter moeten opvoeden. En dan bedoel ik niet van hun zonen moederskindjes maken en ook niet van hun dochters vaderskindjes. Maar van hun dochters opstandige dochters maken. Opstandig en solidair met hun mannelijke leeftijdgenoten. Onderwijzeressen en onderwijzers hebben hier ook een ver onderschatte taak in. Onderwijzeressen en onderwijzers, leraren en leraressen hebben tegenwoordig meer qualitytime met de schooljeugd dan ouders dus je zou toch zeggen dat zij zich meer van deze hun gegeven verantwoordelijkheid bewust zijn. Maar helaas zijn zij dit niet. 😥

Reacties zijn gesloten.