Van hard werken is nog nooit iemand dood gegaan

Dit cliché is dus niet waar, want in de Londense City is afgelopen week namelijk een stagiair van Merrill Lynch dood in zijn douche gevonden, nadat hij gedurende twee weken acht dagen niet had geslapen.

Afgezien van dit verhaal zijn er natuurlijk al langer verhalen bekend van zich doodwerkende Japanners, die er zelfs een speciaal woord voor hebben: Karoshi.

Het is één van de idée fixes waar we vanaf moeten, dat een werkend bestaan het enige nuttige bestaan zou zijn. Werken is een noodzakelijk kwaad dat we onszelf aangedaan hebben toen we duizenden jaren geleden op landbouw zijn overgeschakeld, en nu zitten we ermee vanwege een bevolkingsdichtheid die zulk een voedsel- en energievoorziening vereist.

Werk is van begin af aan voor zeer vele mensen datgene geweest wat dag in dag uit een gelukkig leven in de weg heeft gestaan, en is dat in veel landen nog steeds. Dát is de essentie van werk. Het hele woord drukt het ook al uit, werk. Het woord ‘werk’ klinkt niet als iets luchtigs en leuks, het klinkt integendeel als iets zwaars en moeizaams en dat is het ook. Laat uw werkgever het maar niet merken als u dat toevallig niet als zodanig ervaart, want dan zal hij onmiddelijk mogelijkheden vinden om uw werkdruk enkele tientallen procenten te verhogen, als het u blijkbaar zo makkelijk af gaat. Dan vergaat u het lachen wel op weg naar uw werk, en zo hoort het ook.

Sommige mensen zijn zo gehersenspoeld door school en werk dat ze niet meer in staat zijn een geestelijk zelfstandig leven te leiden, en die raken dan ook direct in een enorme crsis als ze geen werk meer hebben, en ineens moeten luisteren naar hun eigen gedachten en gevoelens. Dat is waar het de kapitalist om te doen is. Financiële en geestelijke slavernij.

5 gedachten over “Van hard werken is nog nooit iemand dood gegaan”

 1. Kom je wel eens dumbo’s tegen die dit cliché rondbazuinen? Sla ze om de oren met Auschwitz, de Gulag archipel en de Burma spoorweg. Moet je ze zien kijken!

  Verder helemaal eens met dit stukkie. Het is een obsessie -die ons niet gaat redden van de VVD die de waarde van arbeid zoveel mogelijk naar de nul wil terugbrengen, maar dat terzijde.

 2. “Kom je wel eens dumbo’s tegen die dit cliché rondbazuinen? Sla ze om de oren met Auschwitz, de Gulag archipel en de Burma spoorweg. Moet je ze zien kijken!”

  Verklaar je nader, Anselm.

 3. Ik ben het helemaal met Laurent eens!

  Dat iemand bereid is om dagen achter elkaar te werken zonder FKIN slaap te nemen is wederom een “example” van hoe ziek onze materialistische maatschappij is.

  @1 Anselm: De mensen in de door jou genoemde kampen hadden geen keuze, die werden gedwongen. Deze jongeman had wel een keuze (om goed te eten/slapen).

  Sla ze om de oren met dit nieuwsfeit! 😉

 4. Moeten we treuren om een malloot welke zo grenzeloos ambitieus was dat hij er aan overleed? Kunnen alle graaiers en grabbelaars en niet te vergeten over-ambitieuze politici zoals Opstelten-Teeven-Kamp-Rutte etc.etc ( die van de PVDA niet uitgezonderd) a.u.b. zijn voorbeeld volgen!

 5. @4 – Links

  Nee dat moeten we niet willen! Want eigenlijk keur je dat soort gedrag met je opmerking dus goed…..

Reacties zijn gesloten.