Hans Jansen is vergeetachig

Arabist Hans Jansen spreekt zichzelf tegen. Dat concludeert Kustaw Bessems in De Pers. Volgens hem heeft Jansen in het Wildersproces een verklaring afgelegd die tegengesteld is aan wat hij in een boek schrijft.

Bram Moszkowicz, de advocaat van Wilders, wilde woensdag van Jansen weten of Schalken op ‘het etentje’ had geprobeerd hem over het komende proces tegen Wilders ‘van mening te doen veranderen’. Jansen antwoordde hierop – herhaaldelijk en onder ede: ‘Ja.’ Hij zei dat ook bij de rijksrecherche, waar hij sprak over een ‘ketterproces’: ‘De heer Schalken heeft wel degelijk geprobeerd mij van mening te laten veranderen’; het proces-verbaal is in bezit van Nieuwsuur. En in de roemruchte column in het weblog Hoeiboei, dat afgelopen oktober het bestaan van ‘het etentje ‘ onthulde en daarmee indirect een bom legde onder het proces, schreef de arabist al dat Schalken ‘probeerde me te overtuigen van de juistheid van zijn beslissing Wilders voor de rechtbank in Amsterdam te slepen.’

Maar, stelt Bessems vast, die beruchte column werd ook afgedrukt in een hoofdstuk dat Hans Jansen schreef voor het boek De onzichtbare Ayatollah van Carel Brendel, dat in november verscheen. Hij had daar echter wel een aanvulling aan toegevoegd: ‘Achteraf is het bovenstaande op een aantal plekken net niet nauwkeurig genoeg geformuleerd. Schalken heeft geprobeerd mij van de ‘redelijkheid van zijn standpunt’ te overtuigen, die woorden herinner ik me precies, maar hij heeft geen moment geprobeerd, of gezegd, dat ik mijn mening, dat het hier een ketterproces betrof, diende te herzien. Het ging hem er vooral om dat ik de
intellectuele uitdaging van een en ander positief zou waarderen.’

Het proces over het etentje wordt vandaag voortgezet.

4 gedachten over “Hans Jansen is vergeetachig”

  1. Ja, en dan krijgt Hendriks nota bene een proces-verbaal vanwege meineed aan zijn broek. Maar dat is natuurlijk een afleidingsmanoeuvre van Moszkowicz.

  2. Tijd dat er iemand proces verbaal gaat opmaken tegen Hans Jansen. Hoe dan ook komt dit zijn geloofwaardigheid als getuige niet ten goede.

  3. Het is duidelijk, nodig Jansen nooit uit bij een etentje. Het is dus duidelijk een man die zich niet aan de afspraken houdt. Overigens staat in het verslag van de volkskrant te lezen dat Hans het zo druk heeft met optreden en lezingen. Ja, daarom verdraait hij ook de waarheid voor zijn broodheer.

Reacties zijn gesloten.