Half miljoen Britten zeggen: laat de rijken de crisis betalen

Meer dan half miljoen Britten demonstreerden zaterdag 26 maart in Londen tegen de bezuinigingen van de rechtse regering van conservatieven en liberaal-democraten. De opkomst was veel groter dan de organiserende koepel van vakbonden had verwacht – een duidelijk teken van de woede onder de bevolking. Met duizenden bussen en treinen waren ze uit alle hoeken van het land gekomen – jong en oud, zwart en wit, man en vrouw liepen in een kleurrijke zee van vlaggen en borden.

Net als in Nederland beweert de Britse regering dat de bezuinigingen van 81 miljard pond onvermijdelijk zijn om het begrotingstekort te dichten. Veel werkende mensen beseffen echter dat het tekort niet door hen veroorzaakt is maar door het redden van banken en bedrijven die zelf de economische crisis veroorzaakt hebben en nu weer winst maken en hun topmanagers met bonussen belonen. Dit sentiment leeft internationaal, zoals een bord bij de recente protesten in Wisconsin (VS) het verwoordde: ‘Plas niet op mijn schoen om vervolgens te zeggen dat het regent!’

Lees verder op de website van socialisme.nu.

Zo, dat is een actie naar mijn hart. Wanneer gaan al die ingedutte Nederlanders zich ook weer eens laten horen? Of zijn ze allemaal sufgeschreeuwd of gesust door dit kabinet met aanhanger?

4 gedachten over “Half miljoen Britten zeggen: laat de rijken de crisis betalen”

  1. In slaap gesust door het geschreeuw van Wilders, die zijn hele achterban verloochent

  2. Niemand moet proberen een brit met een PVV miep te vergelijken. Wij hollandse kaaskoppen hebben wel wat anders aan ons hoofd. ’ Wat vindt de PVV van verschillende hoofddoekjes? ‘We geloven niet in verschillende hoofddoekjes,’ zegt het Tweede Kamerlid. ‘We scheren alle hoofddoekjes graag over één kam.’ Een britse bezuinigingspond is heel wat anders dan een hollandse bezuinigingseuro. Er is een woord voor de Nederlandse actiebereidheid. Murw. Of zijn de hesjes op of met de verkeerde tekst besteld [in China].

  3. De bezuinigingen worden ingevoerd om de banken te betalen, wiens windhandel werd gered op kosten van de burger, terwijl er aan hun zelfverrijkingsbeleid niets veranderd is. Na de bailout maakten de Britse banken vorig jaar een winst van meer dan 21 miljard euro. De mensen die door de bezuinigingen getroffen worden – zoals de studenten wiens collegeld verdriedubbeld is – pikken het niet meer. Ze eisen bijvoorbeeld een ‘Robin Hood tax’ voor de banken om de burgers terug te betalen. Naar schatting een half miljoen mensen deden mee aan de demonstratie. Maar wat betreft bezuigingen staat Nederland er heus niet beter voor. Alleen schurken onze vakbonden te dicht tegen de macht aan, dus houden die het bij incidentele en specifieke acties. 😯 Lees verder en zie de fotoreportage met de foto’s die je uit ons land niet ziet: http://eindpunt.blogspot.com/2011/03/half-miljoen-demonstranten-in-londen.html

  4. Had ik eerder aangegeven dat men in Engeland vond het schandalig dat Barclay’s bank heeft nu rond aar 1% belasting over de grote winst dit jaar afgedragen.

    Als klap op de vuurpijl kwam ook recentelijk het bericht dat de directeur van Barclay heeft in die trant een zeer bescheiden bonus van 10,5mln net opgestreken.

    Het verbaast me niet dat de Engelsen dan voor de straat kiezen. Wij daartegen zullen ons laten hypnotiseren door Wilders: “Kijk en moslim”, “kijk een moslim”, “kijk een moslim”.

Reacties zijn gesloten.