Hajo Meyer (Een Ander Joods Geluid) overleden

Gisteren is Hajo Meyer, regelmatig woordvoerder van Een Ander Joods Geluid, overleden. Op de vlucht uit Duitsland wist hij een werkkamp in Nederland te overleven (u dacht dat vluchtelingen vroeger beter werden behandeld dan nu? misvatting) en – opmerkelijk – daardoor Auschwitz ook.

Gestorven op de dag dat in de New York Times zijn naam als eerste boven een grote advertentie prijkte: “Survivors and Descendents of Survivors of Nazi Genocide Condemn the Massacre of Palestinians in Gaza”.

De genoemde advertentie in de New York Times.
Meyer was geen “antizionist” maar:

Voor hem had het zionisme lang geleden het karakter van emancipatiebeweging voor joden verloren en zich ontwikkeld tot een ideologie die onderdrukking en uitsluiting juist rechtvaardigt, en die dat in het Midden-Oosten tegenover de Palestijnen daadwerkelijk en steeds extremer in praktijk brengt.

Overlijdensbericht van Een Ander Joods Geluid, bron van bovenstaande citaten.
Een in memoriam door Stan van Houcke.

Zie ook:

4 gedachten over “Hajo Meyer (Een Ander Joods Geluid) overleden”

 1. Wat en prachtig mens en Grote Ziel is gisteren vertrokken.

  Je moet het veld kunnen overstijgen om dit van bovenop te kunnen zien:

  ““Door zich door zo een uitspraak te laten weerhouden om Israël tot de orde te roepen, maakt Europa (…) zich opnieuw medeschuldig aan volkerenmoord. Nu gaat het om de vernietiging van twéé volken, de Palestijnen die door het Israëlisch militair geweld vernietigd zullen worden en de Israëliërs, die aan hun eigen morele verwording kapot zullen gaan.”

  R.I.P Hajo Meyer.

 2. De man was 90. De geest wakker, het lichaam uitgediend.
  Ik wens niemand het eeuwige leven,het gedachtegoed van sommigen wel.
  Opdat wij blijven weten.

 3. Ik kan alleen maar zeggen; lees zijn boek “Het einde van het jodendom”. Een harde conclusie van iemand die dit zeer genuanceerd toelicht.

Reacties zijn gesloten.