Haalt het ‘verdoezel’kabinet 1 januari 2012?

Gaat dit kabinet van harde taal, grote woorden en weinig daden 1 januari 2012 halen? Ik weet het niet, maar hoop het niet. Ik hoop dat de stemmers snel tot inkeer komen en dit kabinet gaan zien voor wat het is. Loze woorden en loze daden soort goocheltruc op het toneel. Ze kijken er naar en weten nog niet dat het niet echt is.

De drie leiders zijn nu nog dikke politieke vrienden, zolang ze in de peilingen alledrie op winst staan zal ze dat niet veel moeite kosten. Dat zal anders worden als er een gaat verliezen (ten koste van een ander). Want het hemd (de eigen partij) is toch altijd nader dan de rok (het kabinet) en dan laat ik het landsbelang maar even helemaal buiten beschouwing, dat is de was die drie huizen verderop hangt te drogen.

Is de indruk die kiezers hebben van een daadkrachtig kabinet dat al knopen heeft doorgehakt terecht?

„Nee”, zegt Alexander Pechtold, de D66-leider, met volle overtuiging. „Het kabinet heeft met strooigoed gegooid. Er werden makkelijke besluiten genomen die nauwelijks geld kosten. En waar besluiten wel genomen werden, ging het mis. Dit kabinet kon de rollator niet uit het pakket krijgen, een bezuiniging van slechts 20 miljoen euro. We hebben gezien hoeveel moeite het het kabinet kostte om de btw-verhoging ingevoerd te krijgen voor de podiumkunsten. Dat voorspelt niet veel goeds als er echt bezuinigd moet worden. Op de terreinen van wonen, werken, zorg en onderwijs is helemaal niets gebeurd. Dit kabinet heeft tot nu toe nauwelijks iets voor elkaar gekregen.”

Rouvoet:

„Er is bijna geen nieuwe wetgeving opgestart. Zelfs de begroting voor 2011 is nauwelijks aangepast. Alle moeilijke besluiten zijn over de verkiezingen voor de Staten heen getild. Dit kabinet is vooral met zichzelf bezig geweest, intern in het CDA en met de PVV. Als je praat over echte besluiten dan praat je over Prinsjesdag na de zomer. Kortom, dit kabinet gaat ver over de 100 dagen heen van het vorige kabinet, waar zoveel kritiek op was omdat er niets gebeurde.”

Roemer:

„Dit kabinet beloofde bijvoorbeeld 3000 extra agenten. Maar er liggen nog oude bezuinigingsvoorstellen waardoor 4300 politiebanen verdwijnen. Per saldo komt er dus niks bij, maar verdwijnen er minder banen.”

Wat me opvalt is dat ook de VVD zich kennelijk aan het ingraven is voor wat betreft het resultaat van de Prov. Staten verkiezingen. Eerder gaf de fractievoorzitter van het CDA van de Sneaat al aan dat dit kabinet maar moet opstappen als er bij de PS geen meerderheid wordt gehaald door de kabinetspartners. Nu schijnen die geluiden ook al in de VVD rond te gaan.

Het is duidelijk, ook 2011 zal een politiek spannend jaar worden.

4 gedachten over “Haalt het ‘verdoezel’kabinet 1 januari 2012?”

  1. Het CDA staat niet bepaald op winst in de peilngen. Die zeggen niet alles, misschien komt de aanhang van deze club juist wel voor de Staten naar de stembus.
    Maar ik denk dat het CDA het point de non retour wel al gepasseerd is dus het zal niet in een kamikaze-actie de stekker er uithalen. Ik denk dat de zooi alleen kan bezwijken aan gedonder bij de Wildersclub zelf.

  2. Rouwvoet is scherp. De stem van niet-narcistisch Rechts Nederland.

    Roemer schopt tegen het zere Law & Order been van dit kabinet.

    Pechtold wijst en lacht. “Ha, ha jullie bereiken lekker veel minder dan een Paars kabinet voor elkaar zou hebben gekregen.”

Reacties zijn gesloten.