Haal die slavenillustratie van de Gouden Koets af

Op de Gouden Koets staat een verwijzing naar ons slavernijverleden en de koloniale tijd. Wil Beatrix die foute afbeelding verwijderen? Dat vragen Barryl Biekman (Landelijk Platform Slavernijverleden), Harry van Bommel (Kamerlid SP), Mariko Peters (Kamerlid GroenLinks) en Jeffrey Pondaag (Comité Nederlandse Ereschulden) vandaag op de opiniepagina’s van de papieren nrc.next.

Volgende week rijdt de Gouden Koets weer door Den Haag en komen duizenden dagjesmensen naar de Hofstad om een blik van de koningin op te vangen. Prinsjesdag zal dit jaar een bijzonder karakter hebben, omdat verschillende politieke partijen voorstellen hebben gedaan om de macht van het staatshoofd te beperken. Wij willen echter een kritische kanttekening plaatsen bij de Gouden Koets.(Haal die slavenillustratie van de Gouden Koets af – nrc.next

Lezen deze mensen ook Krapuul?

27 gedachten over “Haal die slavenillustratie van de Gouden Koets af”

 1. Waarom doen we nu ineens moeilijk over die afbeelding? Waarom deden we dat niet veertig jaar geleden al? Het is niet zo dat Hero Brinkman die negerkens er gisteren op heeft geschilderd om ons linksmenschen te zieken of zo.

  De koets is honderd jaar oud en het zou van iconoclasme getuigen het te verbouwen. We breken toch ook niet de grachtenpanden af die met slavengeld zijn gebouwd of we blazen toch ook niet het museum voor volkenkunde op omdat we daar Java voor hebben leeggeroofd?

  Onze geschiedenis zit vol zwarte (excusez le mot) bladzijden en onze historisch erfgoed getuigt daarvan. Het paneel verwijderen zou onze kop in het zand steken zijn voor ons niet altijd even Ot-en-Sienig verleden. Laat die koets die koets en wees blij dat we nu weten hoe slecht slavernij is.

 2. de gouden koets is een relikwie uit het verleden, net als het koningshuis

  als ik kan kiezen tussen een artistiek verantwoorde schilderbeurt uit de staatskas voor de gouden koets of dat geld gebruiken voor mensen met een pgb, armoedebestrijding, etc. dan weet ik het wel

  ik was toch niet van plan om de gouden koets van dichtbij te gaan inspecteren

  als ze toch een krasje van een waxinelichthouder moeten bijwerken dan is wegplamuren wellicht een goedkope oplossing

 3. volgende week roepen de Palestijnen een eigen staat uit

  laten wij de Vrijstaat Krapuul uitroepen 🙂

 4. Wat moet er dan op komen te staan? ?
  Als GL en SP hun zin krijgen dan wordt vast vast en zeker een schilkdering van een moskee,,,?

 5. Nou om te beginnen zouden we eens kunnen afstappen van die achterlijke gewoonte om een door Het Grote Opperwezen aangewezen sprookjesfiguur in een gouden koetsje door Den Haag te slepen.

 6. jvdheuvel Schreef:

  Van mij mag die hele koets weg, prinsjesdag en het hele huis van Oranje erbij. Allemaal relikwie en kost allemaal maar geld.

  Dat meen je niet.
  Elk volk, elk land, elke cultuur heeft relikwieën nodig om “trots”op te kunnen zijn.
  Je hebt geen vervanging voor het koningshuis. Niets waar je je historisch gezien op kan beroepen.
  Zou je het koningshuis bijvoorbeeld ‘wissen” en die vervangen door de periode waar we een republiek waren, zit je precies in de periode waar we de grootste smeerlapperijen hebben uitgehaald maar ook de grootste “heldendaden” zijn verricht.

 7. Ja, Ja .. Zwarte mensen zijn te lui en te dom om te werken, ze werken alleen als ze daartoe gedwongen worden. En dus gaat een afbeelding van werkende zwarte mensen meteen over de slavernij, Valt me tegen van vertegenwoordigers van SP en GL, zij hadden meer oog moeten hebben voor het multi-culturele aspect van de afbeelding op onze nationale postkoets.
  Bij slavernij denk ik aan boeien, kettingen, knevels, zwepen en aan geslagen, verhongerde en uitgemergelde mensen, en die zie ik niet op plaatje op de koets.
  ” Truth is in the eye of the beholder”

 8. @ Jaap stb:
  ” Op dat zijpaneel worden namelijk halfnaakte zwarte mannen en vrouwen afgebeeld die hun rijkdommen aanbieden aan het koningshuis. In de koloniale tijd en de nadagen van de slavernij leek een dergelijke afbeelding heel gewoon. Nu herinnert het ons aan een gruwelijke periode in de Nederlandse geschiedenis.”
  en symboliseert dus de onderworpenheid van de koloniën aan het nederlands gezag, cq de blanke nederlanders. Daarom verwacht ik dat PVV die het symbool van onderwerping van de vrouw wil verbieden, ook de tentoonstelling van dit symbool op de openbare weg wil verbieden.

 9. jvdheuvel Schreef:

  Henk Veldman Schreef:
  Dat meen je niet.
  Dat meen ik wel.

  Da méén je niet….! Echt?

  Maar ik herken het wel. Dat is namelijk typisch iets wat je bij SP-ers herkent. Je bent weliswaar ex-Sp-er maar voor dit soort zaken hebben ze/je een blinde vlek. Niet dat ik het echt erg vind, juist ook omdat de achterliggende gedachte helemaal niet slecht of dom is. Integendeel zelfs.
  In Groningen verzet de SP zich stelselmatig tegen zaken wat ze noemen “prestige-objecten”. Grote dure gebouwen, musea die ge-ver-her-bouwd moeten worden hebben ze een broertje dood aan. Maar vergeet niet dat een stad nooit “groot” kan worden als er niet dit soort prestige-objecten gebouwd waren en worden.
  In Groningen hebben we overigens iemand die niet van de SP was maar toch tegen de bouw van het Forum is, omdat dat gebouw zo hoog wordt dat z’n schaduw op de Martinikerk valt.
  De man heeft gelijk. Ik wilde ooit eens een huisje op het Martini-kerkhof kopen. Kosten een miljoen. Maar ik wilde wel dat de Martinitoren werd afgebroken want ik had de godganse dag last van de schaduw van dat ding. Men weigerde! Ik heb zelfs aangeboden om het ding zelf af te laten breken op mijn kosten (maar dan moest ik dat huis wel voor een symbolisch bedrag van 1 gulden krijgen natuurlijk) maar steeds bleven ze weigeren. Nu zitten ze met de gebakken peren. Eén een lelijke olle grieze én geen mooi statig huis aan het Martinikerkhof.

 10. @ Witte duif:
  Op dat andere zijpaneel staan ook half naakte mannen (blank) en zelf een geheel naakt kind dat bloemen aan biedt aan Hare Majesteit.
  Zullen we deze aanzet tot pedo-sexuele, homo-erotische dan ook maar over verven?

 11. paul den hartogh Schreef:

  Wat moet er dan op komen te staan? ?
  Als GL en SP hun zin krijgen dan wordt vast vast en zeker een schilkdering van een moskee,,,?

  En voor u ??? een lofschildering op Wilders en zijn leerling Breivik ???

 12. Jaap stb Schreef:

  @ Witte duif:
  Op dat andere zijpaneel staan ook half naakte mannen (blank) en zelf een geheel naakt kind dat bloemen aan biedt aan Hare Majesteit.
  Zullen we deze aanzet tot pedo-sexuele, homo-erotische dan ook maar over verven?

  Yep , 2 punkers met spuitbussen en ge-update is je koets

 13. Ik vind het Oranjehuis net zo nuttig als de Efteling en even “indrukwekkend” qua pracht en praal en traditie. Alleen levert de Efteling geld op en en het huis van Oranje niet. Dat heeft met SP verder helemaal niks te maken.

 14. Henk Veldman Schreef:

  Je hebt geen vervanging voor het koningshuis

  Het koningshuis hoeft niet weg , een leeg koningshuis lijkt me ideaal , koninkrijk zonder koning(in) , geen Willempie 4 en geen Amehoela 1 …

 15. Doe mij maar Paulus de Boskabouter de Eerste. En dan van papier maché. Sleep die maar door Den Haag er zijn vast een paar vrijwilligers te vinden in deze moeilijke economische tijden.

 16. Jaap stb Schreef:

  @ Witte duif:
  Op dat andere zijpaneel staan ook half naakte mannen (blank) en zelf een geheel naakt kind dat bloemen aan biedt aan Hare Majesteit.
  Zullen we deze aanzet tot pedo-sexuele, homo-erotische dan ook maar over verven?

  Ik vind het voorstel van @16 wel okee.
  Maar beter vind ik dat de hele koets in het museum gaat.Wie wil zich in hemelsnaam verplaatsen in een gouden koetsje. Het hele prinsjesdagritueel is echt te verouderd.

 17. Met een verfafbrander en schrapper een VOC/WIC-cultuur mentaliteit verwijderen? Is zeker een grapje? Het ding staat op één dag na een jaar ongebruikt in de Koninklijke Stallen te pronken. Als Prinsjesdag een nieuw symbool nodig heeft mag van mij het aanstootgevende paneel zodanig gekeerd worden dat de mahoniehoutkleurige binnenzijde aan de buitenkant komt te en de eboniehoutkleurige bovenlijven aan de binnenkant. Dat kan ongekuist want de eboniehoutkleurige bovenlijven van slavinnen waren zo te zien al gecensureerd. Maar wat mij betreft blijft het ding 365 dagen per jaar op stal staan. Dat stukkie van Paleis Noordeinde naar het Binnenhof kan het Kabinet met de Koninklijke Familie op de bagagedrager gemakkelijk op de fiets fietsen. Hoedjes vasthouden en symbolisch bijdragen aan de bezuinigingen ten behoeve van de kolonisten die nog steeds en in toenemende mate de macht wordt gegeven om het volk tot slavernij te brengen.

 18. Al Bakrastani Schreef:

  Henk Veldman Schreef:
  Je hebt geen vervanging voor het koningshuis
  Het koningshuis hoeft niet weg , een leeg koningshuis lijkt me ideaal , koninkrijk zonder koning(in) , geen Willempie 4 en geen Amehoela 1 …

  Wat mij betreft mag Maxima in dat koningshuis blijven zitten.
  Volgens mij fleurt ze best de boel op.
  ‘k Heb wat met haar al zal zij dat uiteraard nooit toegeven.

 19. Mijn god wat een kul allemaal. Slavernij daar hebben wij een dikke boterham verdient. Niet leuk, maar wel waar. Zie de illustratie als een herrinnering aan hoe het niet moet. En als de mensen van de SP en Groenlinks zo nodig dit paneel op de Gouden Koets over willen Typexen, mogen ze gelijk aan hun kids uitleggen waarom Sinterklaas dit jaar zonder de Pieten komt!

 20. In NRC Handelsblad heeft Ruben L. Oppenheimer op een cartoon de omstreden afbeelding op de Gouden Koets, mede op verzoek van de indieners plus Rita Verdonk, overplakt met een poster van Sint Nicolaas. En ZWARTE Piet natuurlijk.

 21. NEEN!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! zitten laten; het is het intellectuele ©copyright® van de grondleggers van het rechtsstatelijkheidsfascisme!!!

  Ook het je maintendrai wapen op het Stadhuis (het centrum van de onderdrukkende bezetter Holland) op het Wilhelminaplein 4, Punda, Willemstad dient GEHANDHAAFD, opdat de naar de staatskolonie Curaçao gelokte toeristen kennis kunnen nemen van het klassieke, neo-kolonialisme en neo-apartheid van Holland.

 22. Witte duif Schreef:

  Ik vind het voorstel van @16 wel okee.

  Heb je wel eens in Katholiek kerken omhoog gekeken?
  Allemaal blote jongetjes die ze “engeltjes” noemen.
  Dat is natuurlijk de kat op het spek binden.

 23. Natuurlijk de afbeelding gewoon laten zitten! De gehele koets dient gewoon opgestookt te worden! Omsmelten schijnt niet te kunnen, restproduct schijnt iets van doen te hebben met valsemunterij! Als we toch aan het fikkiestoken zijn in het kader van een grote nationale BBQ. Ik weet nog wel een troontje en een bootje, paar vakantiehuisjes,paar belegginkjes op paradijselijke eilandjes en niet te vergeten een keldertje met een scandaleuze opa! De fik erin dat zal ze leren! Kan heer Donner mooi zijn centen waarmaken als vuurbaas! Tenslotte schijnt de fabuleuze fam.Donner ook al eeuwen in het kielzog van de koninklijke familie rond te dolen!

Reacties zijn gesloten.